Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Dude

Protectie electrocutare

Recommended Posts

Salutare,

 

Vin si eu cu o intrebare poate deja raspunsa, dar nu am gasit informatii legate de acest subiect pe net.

Exista vreun fel de protectie la socuri electrice intre faza si nul? Intre Faza/Nul si Impamantare avem diferentiala de 10/30.

Dar intre Faza si Nul?

Link to post
Share on other sites

Din câte înțeleg, v-ar interesa o protecție care să declanșeze dacă o persoană atinge accidental simultan faza și neutrul?

Dacă este așa, cu părere de rău vă spun că un astfel de dispozitiv nu există. O persoană care atinge simultan faza și neutrul este, dpdv electric, nimic altceva decât un receptor cu o impedanță internă. Dacă corpul persoanei respective este izolat față de pământ, valoarea curentului care străbate corpul este egală atât la intrarea în corp, cât și la ieșirea din acesta, ceea ce face ca un eventual dispozitiv diferențial care protejează circuitul să nu sesizeze nicio neregulă.

Dacă, în schimb, corpul persoanei nu este izolat față de pământ, atunci poate apărea simultan și un curent de scurgere rezidual, dar în acest caz fie el poate să fie mai mic decât pragul de declanșare al diferențialului, sau se poate ca declanșarea diferențialului să fie tardivă, fiindcă un șoc electric direct fază-neutru poate fi fatal în doar câteva sutimi de secundă.

Link to post
Share on other sites

Dacă aveţi copii şi vreţi să-i protejaţi contra tentaţiei de a băga ceva în prize, există prize cu protecţie mecanică.Nu poate exista o protecţie la electrocutare doar între fază şi nul, fiindcă aceea ar face imposibilă folosirea prizei.

Link to post
Share on other sites

 Dude.S-au făcut precizările anterior.Eu,care sunt mai fricos din fire,aş şi tăia prizele în camerele unde au acces ăia mici.Nici nu ştiţi ce "maimuţe" imitatoare sunt şi ce inventivi!

Link to post
Share on other sites

Colegul nu a precizat unde se incearca protejarea utilizatorului.

 

Pentru copii exista capacele din plastic care intra in priza. De abia de scoti tu odata montate, spre imposibil sa le scoata un copil cu unghii blege.

 

Aceste capacele nu costa mai nimic si se folosesc de decenii. Nu e nevoie sa strici o instalatie electrica sau sa schimbi prizele.

 

NB: In anumite tari nici nu mai gasesti la cumparare prize fara protectia mecanica indicata de colegul Validae. Practic, daca nu actionezi simultan pe cele 2 sau 3 gauri, nu poti sa bagi nimic in priza oricat de inventiv ai fi. 

Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri. Asa cum intuiam corpul in sine este un consumator si deci curentul de intrare este egal cu cel de iesire, neactionand diferentialul. Cat despre protectia mecanica - este implementata pe toate prizele din casa.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines