Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ChRS

Depanare Grundig FineArts V12

Recommended Posts

Salutare colegi,

 

Detin un amplificator marca Grundig model V12 (FineArts) cu o problema de DC Offset pe partea de iesire.

 

Mai exact, am inceput inlocuirea tuturor condensatorilor electrolitici din unitate, precum si a pastei termice de pe tranzistorii finali. Dupa procedura descrisa, m-am apucat de masuratori. In urma lor, am constatat ca pe canalul stang, am o tensiune continua de aprox. -0.15V cu amplificatorul setat pe functia "Defeat On" si -0,09V pe "Defeat Off". Pe celalalt canal, valorile sunt normale (-20~-30 mV). Precizez ca valorile erau la fel si inainte de inlocuirea condensatorilor.

 

Date fiind cele specificate mai sus, m-am pus sa inlocuiesc toata partea de tranzistori si diode din interiorul amplificatorului de pe canalul cu pricina. Nici un rezultat. Tensiunea intre cele 2 rezistoare de pe iesirea finalilor poate fi reglata la 5 mV fara probleme pe ambele canale.

 

Am inceput sa verific etajul diferential, iar pe tranzistorul din feedback (T405), tensiunea de colector ii mai mare cu 2V (comparativ cu colectorul lui T402), fata de 0,6V cat este specificat in schema de referinta. Pe canalul fara offset, diferenta este ok.

 

In schema electrica, alimentarea transformatorului este specificata la 230V, iar la prize in zona noastra, avem constant minim 240V. Astfel, pe cele 2 bare de alimentare (+/- 38.3V), tensiunea ajunge la circa +/-40.5V. Nu stiu daca acest lucru poate influenta sau nu operarea, deoarece banuiesc ca alimentarea a fost gandita cu o toleranta de +/-10%, ceea ce ar face ca amplificatorul sa fie in domeniul de alimentare dat.

 

Sincer, m-am pierdut. Am luat la mana documentatia privind design-ul amplificatoarelor, dar ceva imi scapa. Mi-am pierdut rabdarea. Am refacut toate lipiturile, nici o schimbare. :scarpin

Atasez schema electrica a aparatului pentru lamuriri. Pentru orice intrebare, va stau la dispozitie.

 

Va multumesc anticipat pentru recomandarile oferite.p.jpeg?fv_content=true&size_mode=5

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines