Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Kostas1

Depanare cu signal tracer - ceva imi scapa sau ce?

Recommended Posts

Buna ziua!

 

Am un radio rusesc Volhova RP-302, defect. Am atat schema de principiu, cat si cea a cablajului, partea cositorita. Am achizitionat un kit signal tracer cu temporizatorul 555, care genereaza unde sinusoidale, triunghiulare si patrate cu frecventa de 1kHz. L-am asamblat si l-am pus la treaba: am pornit aparatul si am inceput sa injectez semnal patrat incepand de la potentiomatrul aparatului in spate. Ei bine, s-a auzit semnalul generatorului in difuzor cand am atins potentiometrul, deci AAF-ul functioneaza (cele 8 tranzistoare). Ca sa ma conving, am deconectat intrarea AAF si am alimentat prin jack un mic MP3 player - se aude perfect in difuzor. Buun...am mers in spate si am atins in bazele tuturor tranzistoarelor, pana la VT1 (adica KT315B), iar tonul de la generator s-a auzit de fiecare data in difuzor. Aparatul nu scoate nici un sunet, nici macar paraziti, ceva, indiferent daca este pe UM sau UL. Apoi, am masurat toate tensiunile de la bazele si colectoarele tranzistorilor, conform schemei. Tensiunile sunt cele din schema, cu foarte mici variatii (ex 2.6 V in loc de 2.5V) in unele cazuri. Am verificat bobinele circuitului de intrare UM/UL- sunt asa cum au fost din fabrica, aparatul este neatins si in stare foarte buna. Ceara de pe transformatoarele de FI este neatinsa. Am verificat cu lupa sa nu fie trasee intrerupte sau lipituri in scurt - nimic! M-am uitat dupa lipituri imperfecte- u am gasit. M-am enervat si mai tare, am inlocuit toti electroliticii cu unii noi, am inlocuit aproape toti ceramicii rosii , vestiti pentru slaba calitate cu unii multistrat- aparatul ramane mut. Ce imi scapa, ce mai pot sa fac? Cumva semnalul nu trebuie injectat in baza tranzistoarelor de la fiecare etaj? Atunci unde? Sa fie oare intrerupte bobinele trafo FI? Este frustrant ca nu il pot repara, nu stiu ce sa mai fac, problema ma depaseste total.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

20210310_160153.jpg

20210310_160140.jpg

20210310_160325.jpg

Link to post
Share on other sites

Din ce vad in schema (cam neclara in zona de cablaj) aparatul ar avea posibilitatea conectarii unei antene externe(?) pe borna de la C11.

In caz afirmativ pune generatorul pe semnal dreptunghiular si iesirea acestuia conecteaz-o pe pinul lui C11. Ajusteaza condensatorul variabil pana cand auzi sunetul de 1 kHz in difuzor. Daca asta nu se intampla, verifica tranzistorul KT1. Ai tensiunile din schema pe pinii lui KT1?

Link to post
Share on other sites

Semnalul dreptunghiular si amplitudinea lui mare te pacalesc.

Acolo cred ca ai blocata bluca RAA pe amplificare mica pt ca altfel trebuie sa ai macar zgomot.

O problema similara am avut si eu la un Selena dar am renuntat pina la urma sa-l repar di lipsa de tranzistori originali  (PNP de High frec).

Link to post
Share on other sites

O verigă slabă la radiouri e întotdeauna comutatorul de game, mai ales la cele vechi.Asigură-te că toate contactele sunt bune.Condensatorii nu trebuie schimbaţi ,,la grămadă,, fiindcă există riscul major ca dezlipind şi lipind să cauzezi exfolieri şi întreruperi insesizabile cu ochiul liber.Iar unii condensatori înlocuiţi pot fi de precizie şi tu ai pus valori identice dar cu toleranţe mari.

 

Link to post
Share on other sites

Cum spune si Sesebe, amplitudinea mare a semnalului dat de generator, te poate duce in eroare. In zonele de RF se aplica semnale de ordinul milivoltilor sau chiar microvoltilor. Probleme pot fi in circuitul de acord (bobine intrerupte, condensatori in scurt, oscilator care nu functioneaza) sau in cel de medie frecventa (trafuri MF cu bobina intrerupta). Pot fi problema chiar la legatura intre partea de RF si cea de AF.

Rabdare, dar fara tutun, ca se poate rezolva.

Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Salutare!

 

Am masurat din nou tensiunile de pe schema, inclusiv VT1, sunt ok. Am injectat semnal pe la antena, se aude continuu in difuzor, indiferent de cum rotesc CV-ul. Pe de alta parte, ma gandesc ca, daca trafo de Fi ar fi intrerupte, nu ar trebui sa am semnal in difuzor de la etajul anterior, nu? La naiba,  cred ca o sa-l pun in pod, pentru alta data.

Atasez totusi schema de principiu si valorile de tensiune de pe cablaj.

 

Volhova.jpg.152ced6128d2e2693791561a875386b9.jpg

Volhova-rp.jpg

Edited by Kostas1
Link to post
Share on other sites

La ieșirea generatorului fa un divizor prin 100. 1k serie și 10 ohm la masa. Apoi ecraneaza cumva placa generatorului într-o cutie de conserve, staniol, etc, care sa fie legat la masa. Folosește un cablu ecranat pt semnal. Dacă ai un cablu lung, peste 1.5-2m și poți tine generatorul la minim 1-2m de radio poți face doar o ecranare superficiala (acoperit cu o cutie de conserve). Conectează cablul printr-un condensator mic la cursorul potentiometrului (ex 1nF), după divizorul prin 100.

Osciloscop și? Te-ar fi ajutat. 

Cind aplici tensiune din generator la primul etaj de FI variază tensiunea din baza la ultimul tranzistor de FI? 

Link to post
Share on other sites

Va salut @Kostas1,

 

Acum 4 ore, Kostas1 a spus:

am inlocuit toti electroliticii cu unii noi, am inlocuit aproape toti ceramicii rosii , vestiti pentru slaba calitate cu unii multistrat- aparatul ramane mut

:aplauze Ma topesc dupa frazele de tipul asta. Cred ca o sa incep sa fac colectie.

 

Revenind la depanare ... Vreti va rog sa masurati tensiunile pe terminalele tranzistorului VT1 fata de masa (minus) si sa le postati? Spunand doar "sunt ok" (dupa ce criterii ?) nu este suficient ca sa fiti ajutat. Acum cateva saptamani, userul @mihai 7 a facut un tabel foarte ingrijit cu tensiunile pe terminalele tranzistoarelor. In final aparatul a fost repus in functiune. Si dumnealui a schimbat toti electroliticii cu acelasi rezultat ca al dvs. :)

 

Din ceea ce descrieti, suspectez o problema la oscilatorul local, dar asta se poate confirma numai prin masuratori si interpretarea lor corecta. Iar Signal Tracerul ala da semnal mult prea mare pentru a-l folosi in etajele de nivel mic. E ca si cum cineva caruia ii este sete ar incerca sa bea apa de la furtunul de pompieri ...

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines