Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau să repar un osciloscop E0102


Recommended Posts

  • Replies 99
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Foloseste generatorul de semnal al osciloscopului. Pune sonda la borna 80mV, comuta intrarea y pe 20mV si pune o poza aici sa vedem si noi semnalul. Baza de timp sa fie pe 0,2mS., sonda pe x1.

Edited by mac01
Link to comment
Acum 1 oră, Neagu Raul a spus:

Acesta este generatorul

Chiar nu are importanta generatorul sau sursa de semnal, atata vreme cat esti sigur pe ea. De aia intrebam, ai avut cu ce vizualiza semnalul generatorului inainte de a-l baga in E0102 ?

E corect ce a zis colegul sa folosesti semnal propriu de calibrare, dar sincer din pozele alea, nu m-am prins daca ai facut exact cum ti-a zis sau ceva nu e in regula cu osciloscopul.

Si inca nu m-am prins daca postarile sunt doar la numar, sau chiar vrei sa repari un osciloscop...

Edited by doru3160
Link to comment

Rezultate la ce?

Ai trei imagini acolo...prima cu un semnal mic ce nu este sincronizat...trigger-ul nu-l poate agata, e prea mic semnalul...iar celelalte doua semnale sunt doua trase. Ce pot intelege din acele poze...doar ca atenuarea este mare iar semnalul prea mic. Trebuia sa scazi atenuarea la amplificatorul Y sau sa muti sonda la iesirea de 800mV.

Stii sa folosesti un osciloscop?

Le:

Inca odata iti explic...comutatorul de jos V/DIV sa fie pe 0,02V (20mV)...comutatorul din mijloc TImp/DiV sa fie pe 0,2mS si comutatorul de sus(sincronizare) sa fie pe Automat.....si borna de semnal cea de jos iar sonda pe x1.

Cand ai sonda pe x10 folosesti borna de sus de 800mV...cu aceleasi setari.

Spor.

 

Edited by mac01
Link to comment

Cu asemenea explicații e greu de imaginat ca se va putea depana, în caz de nevoie, acest osciloscop. E adevărat ca nu e foarte complicat, comparativ cu alte modele, dar nici chiar atât de simplu încât sa fie depanat de la distanță. Sfatul meu este sa se apeleze la un cunoscut care are cât de cât informație și rutina în domeniu. Odată cu aducerea în parametri de fabrica, se poate face și o recalibrare, pt a putea fi folosit și la măsură, nu numai pt vizualizat semnale. 

Link to comment

Eu cred ca merge osciloscopul....cine stie ce generator de ton a folosit el acolo si cum a facut legaturile.

De aceea l-am pus sa foloseasca generatorul intern...sa vedem daca osciloscopul are sau nu are probleme.

Dar se pare ca din pozele puse in a treia postare nu stie sa foloseasca acest osciloscop....nu-i cunoaste functiile si ce rol au.

In prima poza avea un semnal mic nesincronizat...trebuia doar sa micsoreze atenuarea la amplificatorul Y ca sa mareasca semnalul si trigger-ul sa-l agate, sau sa mute sonda la borna de 800mV. Dar cum am spus...nu stie sa-l foloseasca.

Edited by mac01
Link to comment

Vreau să îl repar deoarece am nevoie de el pentru școala, acesta este primul meu osciloscop si după cum am văzut alte modele funcționale nu știu daca acesta funcționează corespunzător, nu neg ca este posibil ca eu să nu știu să îl folosesc dar am intrat pe acest forum pentru a înțelege. Până la urmă vreau doar să știu cum să îmi întrețin și/sau să repar aparatul de acum în colo.

https://youtu.be/4xXmpHdlIFw - folosind o undă externă

https://youtu.be/wdp5e1lnsCc - folosind calibratorul osciloscopului

Mi-ar prinde bine și un manual dacă sunteți binevoitori sa îmi dați, vă rog.

Link to comment

Ai pus sonda pe semnalul intern de calibrare, să vezi dacă sonda folosită e calibrată ? Dacă osciloscopul are probleme evidente, semnalul afişat va fi diferit de cel rectangular dat de calibrator.Ăsta e unul din primele lucruri pe care trebuie să le faci cu un osciloscop.

Edited by validae
Link to comment
Acum 7 minute, Neagu Raul a spus:

 nu neg ca este posibil ca eu să nu știu să îl folosesc dar am intrat pe acest forum pentru a înțelege. Până la urmă vreau doar să știu cum să îmi întrețin și/sau să repar aparatul de acum în colo.

 

A repara o astfel de sculă, înseamnă în primul rand sa știi să-l folosești și noaptea când te trezești din somn. Vezi ca sunt tutoriale pe net, învață să-l folosești corect, iar reparația, la nivelul tău de cunoștințe, las-o în seama altora. Prin intervenții în orb, poți să-l aduci într-o stare din care nici unul mai priceput sa nu-l mai scoată la lumina. Ca sa nu zic ca după ce am văzut, ai toate șansele ca osciloscopul sa fie bun. 

Link to comment
Acum 2 minute, doru3160 a spus:

 Ca sa nu zic ca după ce am văzut, ai toate șansele ca osciloscopul sa fie bun. 

Deci ca pe jumătatea de jos a ecranului sa îmi arate o undă cu un anumit număr de V/div iar pe jumătatea de sus sa îmi arate unda mai mare e normal??

Mă așteptam că dacă am plătit pentru tot ecranul, să folosesc tot ecranul :)))

Link to comment

Caută pe cineva care ştie să folosească un osciloscop şi roagă-l să-ţi arate la faţa locului, altfel vom depăşi un record de pagini şi tot nu vei învăţa mare lucru.

Cum a scris şi colegul mai înainte, există tutoriale pe net despre orice, doar să le cauţi.Dacă nu găseşti manual de utilizare al osciloscopului, orice manual al unui osciloscop asemănător (analogic) va fi de ajutor, principiul e identic.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines