Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
vasileg

realizare impamantare casa

Recommended Posts

Buna ziua-la o casa veche schimbam instalatia electrica-pe cupru-va rog sa-mi dati detalii despre:numar electrozi,lungime electrozi,latime si lungime platband,adancimea si lungimea santului pentru a da sub 4 ohmi.curtea este mica.va multumesc anticipat.

Link to post
Share on other sites

Vedeţi că există la magazinele specializate (ex. Leroy Merlin) bare de împământare dedicate, galvanizate şi cu secţiune ,,în cruce,, care are cea mai mare suprafaţă de contact.

Ca idee, doi maxim trei electrozi de 1m sau 1,5m îngropaţi la 1,5m şi distanţaţi la 1m între ei ar fi optim.Se alege o zonă preferabil umbroasă, la streaşina casei, sau unde pământul e mereu umed. Între ei vor fi uniţi cu platbandă zincată de circa 50 x 2mm sudată de electrozi, sudurile vor fi protejate la coroziune, ca şi contactul dintre firul de legătură din cupru masiv, de minim 4-5mmp secţiune.

Link to post
Share on other sites

Normal țărușii se înfig în pământ sub forma de triunghi legați între ei cu platbanda ( prinsă în șuruburi și sudată) Asa, daca se desface o sudură toți cei trei țăruși rămân legați prin celelalte laturi. Se asigură o oarecare redundanță.  Rezistența electrică a unei împământări nu se măsoară cu ohmetrul luat din târg cu 5 lei Trebuie măsurată si vara când e seceta mare si iarna. Bine ar fi să săpată o groapă si de la 1,5 -2 metri adâncime  să începeți să bațeți țărușii. Depinde și de terem....Dacă pânza freatică este aproape nu e nevoie de adâncime mare.

De exemplu, la cineva care avea casa pe deal am profitat de faptul că a săpat pentru pivniță și am bătut țărușii ( 4 în cazu lui cu câte două rânduri de platbandă) sub fundul pivniței începînd de la 4 metri adâncime. Are 2-2,5 ohm și acum după 10 ani

Edited by barbulescuorlando
Link to post
Share on other sites

Eu recomand ca distanta intre tarusi sa fie egala cu aproape dublul lungimii lor. Are eficienta maxima raportata la nr. de tarusi si spatiul ocupat.

Am facut candva si calculele, acum o folosesc ca teorema.

Prizele pot fi cu contur deschis sau inchis, difera modul de calcu. La contur inchis alegi o forma geometrica regulata.

Merge si pusi oricum dar rezultatele sunt greu de prevazut.

Ca sa poata cineva sa estimeze o priza de pamant trebuie sa ii spui macar aproximativ natura solului.

Daca e ca pe la noi, in jurul Craiovei(sol de lunca cu ceva pietris si primul strat freatic la cca 10m), 3-4 tarusi de 1.5 m in linie, uniti cu platbanda zincata de 50x3 ajung pentru casa.

Sau 3 tarusi de 1.5 m pusi in varfurile unui triunghi echilateral cu latura de minim 3m.

Santul in care se bat se face la adancimea de inghet - ajung minim 50 cm la noi.

Si bine protejate sudurile.

 

Link to post
Share on other sites

Cu 2-3 țăruși de 1,5 sau 2 m (cum s-a sugerat în comentariile anterioare) nu veți reuși să scoateți o valoare sub 4 ohmi nici dacă-i bateți direct în pânza freatică.:limb:

Pe de altă parte, distanța dintre țăruși trebuie să fie egală întotdeauna cu dublul lungimii lor. Așadar, dacă țărușii au 1,5 m, distanța dintre ei va trebui să fie de 3 m.

Având în vedere faptul că nu aveți prea mult spațiu disponibil, o să fie cam dificil de realizat lucrarea asta în regim DIY. Sfatul meu ar fi să apelați la o firmă autorizată ANRE, care, în funcție de situația de la fața locului, vă va proiecta și executa priza și care poate să vă emită legal  și buletinul de verificare cu valoarea rezistenței de dispersie a prizei. Depinde și ce vă doriți dumneavoastră: să aveți o priză „ca la carte” sau să mergeți pe principiul „Lasă, dom-le, că alții au băgat o sârmă de cupru în pământ pe post de priză și n-au mai murit din asta”.

Link to post
Share on other sites

@flomelomanul M-ai facut sa pun mana pe calculator si... teoretic ai dreptate.

La 4 tarusi de 2m si  2" diametrul, in linie, la 4 m intre ei, 17m platbanda pe sant, pentru zona mea, rezulta R=4.49 ohm.

Asa am construit pentru mine; si era recomandarea mea obisnuita, desi in zona se foloseste aproape standard 4x1,5m si 1-1.5" diametru.

Masuratoarea din august 2018, la casa, a dat 2.9 ohm.

O verific la 3-4 ani, sa vad daca mai exista.

In acest caz sau formulele au un coeficient de siguranta bunicel (Agenda electricianului, ante '90) sau solul e mai bun ca datele din tabel.

Multumesc de atentionare, imi schimb recomandarea la minim 5 tarusi; rutina joaca feste.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

buna-revin la acest subiect. adancime sant 80cm. latime sant 50cm. santul il fac in linie dreapta. teava zincata lungime 2m.(4 buc.) diametru de minim 75mm. exterior. distanta dintr-e stalpi de 4m. platbanda zincata de 40/3 sau 40/4mm. distanta dintre gard si peretele casei este de 1,30cm.(nu stiu daca este corect) la platbanda leg piesa de separatie si conductor de impamantare de 6mm. dupa ce astup santul,pot turna beton peste? si pot masca piesa de separatie si platbanda care este la nivelul solului, pot masca in perete? va multumesc.

Link to post
Share on other sites

Ar fi ideal ca un capăt al platbandei ce vine de la ţevile de împământare să fie accesibilă pentru măsurători şi inspectare.Se poate realiza o mică ,,doză de legătură,, mascată în perete.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

 Vasile.Distanţa aia n-are legătură decât cu afectarea rezistenţei peretelui...În mod normal zona de pământare n-ar trebui acoperită cu beton.De la intemperii se menţine o anume umiditate în sol.

 Mare grijă la protejarea sudurilor.Utilizat de ex mastic sau vopsea antifonică.

Link to post
Share on other sites

Când realizați sudurile între electrozi și platbandă,atunci când sudura e fierbinte luați o bucată de smoală si o aplicați peste sudură....se va topi peste toată zona încinsă iar, după răcire, va proteja perfect zona împotriva ruginii....spor!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines