Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
validae

Unde găsim module pentru invertoare chinezeşti ?

Recommended Posts

Am primit de la un coleg de serviciu un mic invertor de sudură, care deşi se aprindea şi nu indica avarie, nu scotea tensiune la borne.

Am demontat modulul de forţă care conţine puntea redresoare primară, IGBT-urile şi puntea redresoare de putere.La o inspecţie vizuală, două diode ale punţii redresoare de putere erau crăpate evident.La dezlipirea terminalelor şi măsurători, încă două diode erau ,,sârmă,,.

Problema evidentă la astfel de module pe substrat de alminiu, e că dacă vrei să dezlipeşti ceva, trebuie să încălzeşti toată placa suport.

Asta va supune şi componentele bune unui stres termic, ar fi nevoie de o ,,plită,, termostatată şi riscul de a distruge izolaţia substratului.

Am citit pe un alt topic că astfel de module s-ar găsi de vânzare pe undeva prin complexul Europa sau Dragonul Roşu....dar nu am nicio confirmare şi nici pe cineva cunoscut care să treacă pe acolo.Aveţi cunoştinţă că s-ar găsi acest tip de module ca piese de schimb ?

Mi se pare logic să fie vândute ca piese de schimb, e mai sigur să schimbi un modul ,,obosit,, decât să te chinui să cârpeşti unul...

cx0cwBs.jpg

t9JPkjg.jpg

RGnTCMg.jpg

Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Mersi, dar diode şi iGBT-uri găsesc uşor.Eu vreau să cumpăr modulul ca atare, nu să-l cârpesc şi am explicat de ce. Cineva a scris pe un topic despre invertoare că se găsesc pe la noi module.

Va trebui să recitesc probabil ultimele topicuri cu invertoare...

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Invertorul cu pricina, ar putea fi un candidat bun de pus la gramada de nereparabile...:). Nici eu nu mi-as bate capul cu reparatia modulului. As alege in schimb, stiu, costuri mari de manopera, sa-l fac cu discrete pe un alt cablaj. Un radiator se poate "imprumuta" de la un alt invertor demolat.La fel si componentele de putere, as alege capsule cu prindere pe radiator cu surub. Nu-mi dau seama cat de "indaratnic" e pasivantul ala translucid care balteste pe placa. Ala ar trebuii indepartat daca se moaie cu un pistol cu aer cald, copiata schema, care nu mi se pare prea complicata si citite valorile rezistorilor SMD din grile si snubberele aferente. Cu o punte cred ca se pot masura si capacitoarele. Parca sunt si niste diode, alea se pot echivala.

 

 Dupa o astfel de depanare, mai bine zis reconstructie, m-as juca sa incerc depanarea modulului cu pricina. E destul de laborios, incalzirea fiecarei componente de inlocuit, trebuie facuta cat mai strans, in vecinatatea ei. Dar fie vorba, cam toate trebuiesc inlocuite si cele pleznite si cele bune. Lipirea trebuie facuta cu soft-solderul folosit de fabricant. Complicat. Sincer, eu i-as explica colegului, limitele si costurile unei depanari la un astfel de invertor. De curiozitate, cam ce putea invertorul asta cand era in mintile lui ?

   Posibil ca o chinezarie ingrijit facuta si destul de capabila in curent sa fie mai ieftina ca depanarea lui. :)

Edited by digioptic
Link to post
Share on other sites

Să nu greșesc,discuția aia cu plăci de invertoare noi,parcă era pe la Bodegă,în topicul cu ”Aliexpres”.

Diodele alea le dau jos cu 2 letcoane,dupa ce in prealabil tai cele 2 picioare cu sfichiul.

Dacă nu gasiti modul complet,4 diode noi dacă va trebuie găsiti la mine(STTH30R03CG).

 

 

Link to post
Share on other sites

Repet, nu mi-e imposibil să dezlipesc/lipesc acele diode, dar nu pot garanta că substratul rezistă la trei solicitări termice, prima fiind cea din fabricație.La fel, nu sunt interesat să modific astfel de aparate, refăcând cablajul pentru THT, nu cred că merită efortul...nu trăiesc din reparat invertoare, o fac doar pentru cunoscuți.

Mă interesează doar informații despre locul unde se pot găsi astfel de module noi, ca piese de schimb.

 

Link to post
Share on other sites

O sa ma interesez mai exact unde, un coleg mi-a adus 2 placi noi, pe care i le-am montat pe aparate de sudura. Asa am inteles...complex Europa

Placile erau model cu igbt normale ( nu smd), modelul cu siguranta automata prinsa de placa, 2 ventilatoare, 2 punti redresoare...azi o sa incerc sa gasesc si ceva poze.

Doar luni pot da de el la serviciu...a spus ca ar fi 120 lei, deci ceva ce ma facea sa ii spun ca nu are rost sa le reparam pe cele vechi...doar igbt urile ajungeau la 80-90 lei(4 buc)

Daca aflam de unde le-a luat exact, poate gasiti si modelul smd

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines