Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mariobe

Capitonarea incintei , pereți paraleli , suprafețe plate

Recommended Posts

Bună aș dori să vă atrag în dezbaterea subiectelor de mai sus pentru că sunt aproape sigur că încă se mai poate lucra la anularea efectelor staționare din incinte, respectiv la îmbunătățirea unor soluții deja existente . Unii zic că trebuie evitați pereții paraleli și că asta este problema principală . Daca asta ar fi problema cu adevărat ,atunci ar fi de ajuns sa introducem un profil de forma X pe lungimea/înălțimea incintei și atunci am scăpat de problema paralelismului (celor mai mari 4 pereți măcar) . Vorbeam zilele astea cu un coleg sârb care afirma că nu asta e problema cu adevărat  ci  planeitatea pereților interni și personal mi-am și demonstrat asta . Mă aflam într-o biblioteca , într-o cameră mărișoară care avea pereți cu suprafețe deloc plane .Am urlat , bătut din palme,fluierat  etc .Zero ecouri . Bănuiesc că unii dintre voi veți spune că avem burete cofrat, lână de bizon,vată minerală sau mai știu ce se folosesc în zilele noastre . Problema este că capitonarea cu asemenea materiale nu poate fi cuantificată  .Unii recomandă a adauga sau a mai scoate din vatelină (sau ce o fi)  până  ce basul "sună cel bine" dar după părerea mea asta nu reprezintă știință exactă . Ce înseamnă acel "bine" din punct de vedere științific ? Ce rost mai au parametrii T/S și măsurătorile acustice când noi scoatem sau adăugăm până sună "cel mai bine " ?

Soluția aleasă de mine momentan este tot un material phono absorbant (pe care l-am folosit  doar din lipsă de alte resurse) și pot spune că sunt foarte mulțumit  doar că,  rezultatul nefiind nemăsurabil .......

Înclin să cred că se poate și mai bine .

Am deschis acest subiect în speranța că avem în forum colegi cu resurse , eventual ateleier de prelucrare lemn unde s-ar putea face "X"-ul de care vorbeam mai sus sau  construirea de pereți cu forme neplane pe interior  .

Mulțumesc

20210306_175600.jpg

Edited by mariobe
Link to post
Share on other sites

E ok, dar eu as zice sa pui si mai groase.

O masuratoare nu poti face? Incearca cu holm si orice microfon, ca masori comparativ.

Alta chestie de stiut e ca efectul si-l face pus in mijloc nu lipit de perete.

 

Legat de bas, conteaza ca il influenteaza mult, dar medii e discutabil, pt ca de multe ori sunetul iese prin tubu de bas reflex, difuzorul e destul de opac.

Evident nu luam in calcul cazurile extreme.

 

Tot legat de solutia ta, de ce ai pus ranforsarile paralele cu peretii? Ca le puteai pune la unghi.

Link to post
Share on other sites

De curiozitate intreb. De ce uni producatori au ales sa lase incinta goala ? Am inteles ca in unele cazuri nu este nevoie de material fonoabsorbant. De exemplu recent am achizitionat o pereche de boxe Intinity modelul  SM-155 si incintele sunt goale. Banuiesc ca producatorul le-a testat si a ajuns la concluzia ca nu este nevoie. Lafel mai am o pereche de boxe impreuna cu o combina Sony, si alea sunt goale. La astea de combina chiar am experimentat sa umplu incinta cu ceva, si suna mult mai prost. In schimb am o alta pereche de boxe Teufel LT-55 care sunt  captusite cu naterial destul de gros, undeva la 5-7 cm. grosime.

Link to post
Share on other sites

In unele cazuri isi fac calcule, 1$ materialul, alti$ manopera de montare, depozitare, furnizare, etc, asa ca incearca sa faca pe dracu in patru din alegerea difuzoarelor si a formelor cutiei ca sa nu trebuiasca sa puna fonoabsorbant fara sa se simta diferenta prea mari.

Cu cat mai simplu cu atat mai bine, si daca diferenta e abia audibila, ce rost mai are?

Link to post
Share on other sites

Acum 1 oră, Sharky a spus:

In unele cazuri isi fac calcule, 1$ materialul, alti$ manopera de montare, depozitare, furnizare, etc, asa ca incearca sa faca pe dracu in patru din alegerea difuzoarelor si a formelor cutiei ca sa nu trebuiasca sa puna fonoabsorbant fara sa se simta diferenta prea mari.

Cu cat mai simplu cu atat mai bine, si daca diferenta e abia audibila, ce rost mai are?

Zici ca ar merita sa incerc sa le bag eu niste material  ? Incinta este destul de generoasa, aproximativ 120 l din ce am calculat eu.

Edited by Stavarache.i
Link to post
Share on other sites

Care este rolul materialului fonoabsorbant, nu e cumva folosit pt. spargerea undelor stationare? Daca da atunci conteaza lungimea de unda λ,frecventa de lucru a traducatorului in raport cu distanta dintre peretii paraleli  ai respectivei incinte. La un subwoofer degeaba bagi material, la frecvente joase trebuie tratata camera de auditii si mai  putin incinta.  

Link to post
Share on other sites

PE langa unde stationare e ca un amortizor pt incinta/difuzor.

Conteaza si la bas, in general scade Q, largeste banda dar scade eficienta si creste excursia membranei in zona de acordaj.

 

PRactic, e icnerci, masori, asculti cum suna, reacordezi,  alta cale nu e.

Link to post
Share on other sites

Depinde si de genul de muzica, de pilda pe muzica populara ar fi buna boxa fara material absorbant si acordata ceva mai sus sa sune bine contrabasul. Conteaza si difuzorul bine-inteles, dar trebuie gasit un echilibru intre diferitele genuri de muzica. Facusem acum cativa ani doua sifoniere cu cate doua difuzoare de 15'' fiecare, acordate la 40hz, prima data le-am ascultat fara material fonoabsorbant, pe muzica populara sunau superb, contrabasul era acolo foarte natural si placut. Treaba e ca sunau rau pe muzica usoara, nu cobora basul cum vream eu, am pus material fonoabsorbat si am avut bas jos, dar a disparut contrabasul. A scazut un pic si SPL-ul.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines