Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
dacos

Circuit dimmer și clipire becuri în serie

Recommended Posts

Salutare,

 

Știu că a trecut Crăciunul:rade:, dar mă pregătesc încet și în tihnă să aranjez instalațiile pentru iarna din acest an. 

6f8685f6912e7a85f86de94127595af8.jpg

Așadar, pentru o instalație de pom cu 20 becuri de 13,5v în serie am făcut dimmerul de deasupra  pentru că se ardea câte un bec când băgam în priză (chiar dacă i-am mai pus două în serie). Cu dimmerul am rezolvat problema, fiind și foarte util când priveam la televizor (intensitate mică).

 

Apoi m-am gândit să îi fac un circuit pt clipire fără starter. Am gasit o schema cu CD4060 care funcționează frumos. Pâlpâie cum trebuie. 

 

correct2.jpg

 

https://www.youtube.com/watch?v=TGFpGpXdhP4

 

Întrebarea este: se pot combina cele două scheme astfel încât sa fie valabile în același timp și clipitul și posibilitatea de variere a intensității?

 

Nu funcționează dacă adaug variatorul după tiristor. Bănuiesc că din cauza switch-ului rapid. Între anodul tiristorului și fază am măsurat între 94 și 101 volti (probabil o eroare)

 

Edited by dacos
Link to post
Share on other sites

Înţeleg că tu vrei să adaugi schemei cu 4060 un variator de tensiune.Nu poţi face asta, fiindcă impulsul dat de 4060 e prea scurt şi variatorul nu are suficiente alternanţe pe care să le ,,taie,, astfel că fie variatorul va face ca becurile să stea stinse mereu, fie să nu se vadă nicio modificare a luminozităţii, în funcţie de poziţia potenţiometrului.

Ce poţi face pentru a schimba luminozitatea becurilor, e să prevezi în serie cu ghirlanda câteva condensatoare nepolarizate, comutabile.Valorile le vei afla prin tatonare, ca idee trebuie început de la 1-2uF în sus.Reactanţa capacitivă a condensatorilor nu va interfera cu funcţionarea tiristorului, iar condensatorii nu vor disipa căldură.

Ca alternativă mai elegantă, caută un circuit de comandă cu PWM pentru ghirlandă.Eventual poţi lua o ghirlandă chinezească şi-i pui triaci sau tiristori ceva mai puternici ca să reziste becurilor tale.Dar ai grijă să alegi triaci sau tiristori sensibili în poartă, de genul celor folosiţi la maşinile de spălat.Altfel periclitezi controllerul folosit de chinezi, care nu poate comanda triaci sau tiristori cu curenţi mari de poartă.Ca idee de triac sensibil ar fi Z0103 ce are capsulă TO92.Are un curent maxim de 1A şi o tensiune maximă de 600V iar curentul de poartă de numai 3mA.Perfect pentru familia mea, ca să parafrazez o reclamă veche...

Edited by validae
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Mulțumesc. Nu prea înțeleg. Dacă înseriez un condensator cu becurile nu limitează foarte mult curentul? Atunci nu ar mai fi suficient pentru a le aprinde. 1 uF are cel care alimentează integratul. Asigură cam 20mA.

 

 

Edited by dacos
Link to post
Share on other sites

Păi eu am înţeles că vrei şi reglaj al puterii şi clipire.Reglajul puterii înseamnă practic că vrei să poţi regla luminozitatea mai mică.Sau poate nu am înţeles bine ce vrei...

Condensatorul l-ai fi înseriat doar cu ghirlanda, nu cu alimentarea de la reţea a controllerului sau circuitului de comandă.Astfel ai putea scădea iluminatul în timp ce frecvenţa de clipire n-ar fi influenţată.Capacitatea lui e dată doar de puterea becurilor, eu am zis de o valoare de pornire la tatonări de 1-2uF.Dar rămân la ideea că un controller de lumini chinezesc ,,tunat,, prin schimbarea triacilor cu unii mai puternici, e mult peste ce poţi construi în regim DIY şi mult mai ieftin.Având în plus efecte de ,,fading,, cu PWM.Că dacă vrei musai, poţi construi registre de deplasare programabile, cu jocuri de lumini cum nu au nici chinezii, dar acolo e mult mai mult decât un montaj cu CD4060...şi va fi nevoie de o cutie mult mai mare.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines