Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
OmuGabi

Sursa alimentare reglabila cu Lm317 și Asz17, posibil sau imposibil?

Recommended Posts

Bună seara! Am 2 tranzistoare de putere, germaniu, pnp, capsulă TO-3, ASZ17 pe care vreau sa le folosesc în combinație cu binecunoscutul LM317 pentru construirea unei surse reglabile 0-12V. Pot fi combinate cele 2 elemente(lm317+2 asz17 in paralel) ? O schema funcțională are cineva. Bat câmpii cu grație sau exista aceasta posibilitate. Nu am tranzistoare cu siliciu pnp, nici nu vreau sa cumpar, am câteva 2n3055 bănuiesc ca trebuie sa fac artificiul cu darlington pnp/2n3055. Dar totuși???? Direct ASZ17 cu rezistente în emitor??!?!?

Link to post
Share on other sites

Ce vă costă să încercaţi ? Începeţi cu tensiuni şi curenţi mici, urmăriţi evoluţia...din start trebuie modificată rezistenţa bază-emitor pentru o cădere de tensiune mai mică.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

 

Am avut eu o sursa făcută asa din anii studenției. A funcționat foarte bine mulți ani DAR doar pina am forțat-o mai serios și au crăpat tranzitorii (foarte ușor, as zice, fata de niște tranzistori adevărați cu Si). 

Totuși eu zic ca mai bine faci un schimb pt ca-i păcat de tranzitorii cu Ge să-i folosești acolo unde se d

escurca mai bine Si și sa nu folosești rămășițele pe Ge acolo unde își pot arata valoarea - amplificatoare audio. 

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites

Functioneaza f. bine atâta timp cât funcționează reci.... daca capsula a ajuns la 50-55grade trebuie sa va faceti griji pentru integritatea fizica a acestor tranzistori.... 

Link to post
Share on other sites

Am înțeles, deci se ambalează termic mult mai ușor decât cei cu siliciu. Având în vedere ca sursa va debita tensiuni mici (1.2-5V la 2-3A) înseamnă că vor disipa ceva. Voi merge pe Darlington cu pnp și 2n3055. La o verificare cu tester ul in mod dioda, Asz17 se prezintă ciudat, doar în mod ohmetru apar cele 2 jonctiuni, oare am niște exemplare bușite? 

Link to post
Share on other sites

Aşa dau pe multimetru astea cu Germaniu, zici că-s străpunse toate....

Mai simplu poate fi să pui în paralel două sau trei LM317 din acelaşi lot, vezi aplicaţia din fişa lui.Am la serviciu o sursă la care am recurs la metoda asta, când cea de dinainte mi-a crăpat şi aveam nevoie urgent de una de teste.Ziceam că e doar de moment, dar a rămas definitiv...şi încă rezistă.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Mulțumesc ptr răspunsuri, este ok soluția cu mai multe lm317, dar parca mai eleganta și economica este paralelizarea a 2-3 2n3055. Deși un lm317 a fost doar 2 lei. 

Link to post
Share on other sites

Mai multe 317 în paralel nu e nici pe departe cea mai bună soluţie, fiindcă distribuţia curenţilor între exemplare nu va fi niciodată egală.E o soluţie rapidă, când ai nevoie de curent mai mare de 1,5A şi LM317 e destul de ieftin...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines