Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
tudorcristian80

Zgomot baleiaj orizontal TV CRT

Recommended Posts

In functie de sensibilitatea auzului si de calitatea aparatului, zgomotul cu frecventa liniilor produs de baleiajul orizontal al televizoarelor cu tub catodic poate fi deranjant.

Cunoasteti ceva solutii pentru reducerea lui? Ma gandeam sa torn ceva prenadez peste trafo linii si poate peste bobinele de deflexie, dar nu stiu daca este suficient de izolator si daca nu cumva poate ataca izolatia de email a sarmei...

Link to post
Share on other sites

Depinde de ureche...frecventa este 15625Hz...unii o aud, unii nu o aud. Cu trecerea timpului ce-i in varsta nu o mai aud. In general se aude cand sunt elemente de prindere slabite...ferite slabe.

Si da se poate impregna...dar trebuie depistat de unde vine tiuitul respectiv si doar piesa respectiva se impregneaza in lac sau se inlocuieste cu una buna. Televizorul fiind mai vechi...elementele au inceput sa mai slabeasca din cauza caldurii degajate de acestea...si apar jocuri. Prenadezul nu este bun in astfel de cazuri...se scoate piesa si se scufunda in lac pe baza de rasini....se lasa la uscat si se monteaza la loc. Acea frecventa inalta va dispare.

Edited by mac01
Link to post
Share on other sites

Depistarea piesei buclucase se face cu un "stetoscop", adica o teava de plastic cu care se asculta pe rând suspectii. Se impregneaza cu lac. Eu am folosit de la Teslanol sau Kontakt-Chemie (poliuretanic).

Link to post
Share on other sites

Eu zic ca-i la vrajeala topicul....adunare de cele 10 postari. Cine mai are televizoarele CRT in ziua de azi? Poate doar batranii pe la tara...iar pe acei batrani nu-i deranjeaza acea frecventa.... sigur n-o mai aud.

Link to post
Share on other sites

Pentru cei suspiciosi, acesta este tv, un Sony Trinitron de 21”, aflat nu la batrani la tara ci la mine in biroul de acasa, in Bucuresti:

https://ibb.co/C5cfnKs

https://ibb.co/HBxQHrh

Intr-adevar eu nu-l aud, insa sotia il gaseste suparator chiar si cand trece pe hol prin dreptul biroului... Am instalat o aplicatie (“Spectrum”) pe telefon, prin care am pus in evidenta acest zgomot (dispare la oprirea tv):

https://ibb.co/vQc97pV

Am postat problema in aceasta sectiune de “vintage...” tocmai pentru ca nu se refera la aparatura moderna; nu intentionez sa vand nimic, nu ma afecteaza cu nimic regula celor minim X postari, contul actual este refacerea celui vechi (desfiintat nu stiu de ce, probabil din lipsa logari timp indelungat - ani de zile).

 

 

Link to post
Share on other sites

Atunci ...imi cer scuze in mod public...am crezut ca este vrajeala de adunat posturi! Foarte multi procedeaza asa...sau scot din arhiva topicuri de acum 10 ani!  In general aceste televizoare au cam disparut...rareori cand mai intra cineva cu un defect.

Faceti cum vi s-a spus...depistati piesa care tiuie...si incercati s-o fixati cu un pic de silicon...sau o dati afara si o impregnati in lac.

Scuze inca odata!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines