Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ruscanusorin

Cuptor microunde DeLonghi MW663F

Recommended Posts

Acolo trebuie verificat cu atenţie, posibil să fie mai multe compoente afectate.De exemplu optotriacul alb cu şase pini.Greu de crezut că vei găsi pe cineva cu acelaşi model de cuptor şi dispus să-l  şi desfacă.Dă jos rezistenţa şi curăţă atent vopseaua arsă, dezvelind spirala rezistivă rămasă.Apoi măsori cu un ohmmetru rezistenţa, faţă de fiecare capăt şi până la zona întreruperii, care uzual e chiar la mijloc.Valoarea găsită se dublează şi se rotunjeşte la cea mai apropiată valoare standard.TR1 pare să fi fost un triac miniatură, poate reuşeşti să găseşti vreo bucată de capsulă rămasă prin carcasă...dar ca idee cred că ar merge un triac recuperat de pe plăci de maşini de spălat defecte sau chiar instalaţii de pom cu patru şiruri de becuri.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

      Domnu Sorin,de unde să știu...am avut 4 programatoare electronice si 3 mecanice,unul din ele era cu optotriac,am luat releele de pe ele și afișoarele le-am dat bonus pe la colegii de forum;alea mecanice nu le-a vrut nimeni,le-am dat la tomberon.

      Nu va mai chinuiti sa o reparati,legati ventilatorul paralel pe motorul de platan sau pe primarul trafului de magnetron.

      Daca va trebuie ventilator spuneti repede,că maine am iar ”program de tomberon” și arunc si ventilatoarele care inca au scapat de drumul fără întoarcere,dar nu le vrea nimeni:

       50.Lot 7 ventilatoare magnetron cuptor microunde,6 buc la 230V,o bucata la 230V cu priza la 30V pentru motorul de   platan,pret 5 lei/bucata sau 30 lei toate 7 bucați........20 lei 7 bucati

      https://postimg.cc/HcrV01RZ

       https://postimg.cc/7GjbmQyx

       https://postimg.cc/7bT5fDgb

 

 

Edited by adydep
Link to post
Share on other sites

Ai dreptate, e mai simplu e să lege direct pe primarul trafului ventilatorul.Doar să nu fie şi alte probleme.Trebuie curăţată bine placa de carbonizare şi piesele defecte înlăturate.

Link to post
Share on other sites

Multumesc frumos pentru sfaturi. Ventilator am avut , dar din cauza triacului (capsula tip BC) , ventilatorul porneste la introducerea stecherului in priza. Celelalte functii sunt in regula , nu mai este afectat nimic. Am sa leg ventilatorul paralel cu motorul platan.

Pentru domnul adydep - am nevoie de un ci LC1206A cu 7 pini (tip LNK) folosit in partea de sursa la un alt cuptor cu microunde. In tara nu se gaseste .

Link to post
Share on other sites

Eu nu aş recomanda să conectezi ventilatorul direct la bornele motoraşului de platou, fiindcă uneori acela se alimentează înseriat cu o rezistenţă şi rişti s-o arzi sau chiar să arzi motoraşul de platou.Mai bine conectezi ventilatorul la bornele primarului trafului MOT, e bobina cu sârmă groasă, are borne expuse.Lipeşti firele direct pe papucii existenţi.

Acel integrat driver LC1206A se găseşte şi prin unele alimentatoare miniatură chinezeşti.Ştiu sigur că am văzut aşa ceva, dar nu-mi dau seama exact unde.În cel mai rău caz, înlocuieşti acea sursă cu una externă, de la care conectezi ieşirea la bornele condensatorului de filtraj original.Tensiunea de lucru a acelui condensator poate ajuta la deducerea tensiunii originale a sursei.Asta dacă nu aflaţi din altă parte ce valoare are...

Ar ajuta să puneţi o poză clară de aproape cu zona sursei originale, chiar fără integratul defect.Poate observăm ceva util..

E chiar posibil ca acel integrat să aibă un echivalent direct.Asta se poate afla cu programe de identificare, ruşii au ceva util, unde completezi pinii de plus, minus, ieşire, feedback, deduşi prin studierea schemei şi programul dă circuite ce ar putea fi folosite în caz că pe capsulă nu se mai citeşte seria.La fel se poate folosi şi invers.

https://vip-cxema.org/index.php/online-raschjoty/393-podbor-shim-kontrollera-po-vyvodam

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Din păcate eu nu mai am că va serveam.Ce s-au putut am vândut,iar ce au mai rămas sunt pe topice la vânzări.Ce nu s-a vândut și ma încurcat tare,am dat la tomberon.

Procesoare,jungle și alte cele de tv cer,le-am dat cadou unui coleg de forum care a luat mai multe de la mine.

Ventilatoarele mi-e și mila sa le arunc...

Link to post
Share on other sites

Salut,

daca aparatul are si functia de Grill ( din documentatie are ), in cazul in care folositi aceasta functie si legati ventilatorul pe trafo MOT , ventilatorul nu va porni .... si apar probleme ... capacul se va supraancalzi si intra in functiune senzorul de supratemperatura , functia Grill nu va putea fi folosita . Poate sa apara si alte probleme daca pe cuptor exista obiecte ... se pot deforma sau daca protectia la supratemperatura nu functioneaza pot produce chiar incendii.

Circuitul de comanda al motorului este de fapt un SSR realizat cu componente discrete ... , adica un optotriac, un triac si rezistente de polarizare si comanda.

Se poate folosi aproape orice triac cu un curent de minimum 1A si 500V si aproape orice optotriac cu tensiunea de peste 400V .

Scheme gasiti in multe montaje, valorile rezistentelor nu sunt foarte critice...

O zi buna !

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines