Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
grifonul_alb

Arduino + 6 ADS1115

Recommended Posts

Salut.

Vreau sa citesc tensiunea de pe 6 baterii de 6 volti , inseriate.

Doresc sa folosesc arduino uno si 6 bucati de convertor ADS1115, cate unul pentru fiecare baterie si alimentarea fiecarui  ADS sa fie din bateria care o citeste.

Cum pot citi datele din cele 6 ADS-uri prin comunicatia i2C?

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Daca ADS1115 au masa comuna, se pot pune maxim 4 in paralel (vezi DS). Pentru mai multe, se pot folosi comutatoare gen 4066 sau 4052 si se complica un pic programul. Daca nu au masa comuna, se pot pune oricate cu optocupluri digitale dar astea complica schema.

Link to post
Share on other sites

Nu e o soluţie de mare precizie, păcat de ADC-ul pe 16 biţi de după.

Optocuploarele îmbătrânesc în timp şi fără feedback prin al doilea optocuplor nu ai stabilitatea punctului de funcţionare deci operaţionale în plus pe ambele părţi.

Şi dacă tot ai nevoie de 2 optoccuploare pe fiecare baterie poate e mai simplu cu un microcontroller pe ea şi comunicaţie UART prin acele optocuploare cu "baza". 2-3 circuite cu AO plus optocuploarele speciale plus restul pasivelor costă mai mult ca un ATMega128 plus 2 optocuploare de duzină. Cu ADC-ul din Mega ai avea 5mV rezoluţie ceea ce pt. o baterie cu plumb e arhisuficient şi scapi şi de ADS1115 care costă cât celelalte piese la un loc.

Soluţia cu translatoare de nivel e cea mai ieftină după părerea mea, cu 2 LM324 şi câteva rezistenţe e gata circuitul. Partea cu tranzistoarele se poate elimina dacă nu ai nevoie de egalizare.

Link to post
Share on other sites

Cel mai probabil nu ai apuca sa constati "imbatranirea" optocuploarelor, decat daca supraalimentezi LED-ul, caz in care optocuplorul "imbatraneste" rapid pana la deces prin emiterea de fum.

L.E: Durata de viata a optocuploarelor este de circa 200000 h, in conditii normale de alimentare si intr-un interval definit de temperatura si asta pana ce CRT scade la 50%. Mai multe studii au aratat ca degradarea CRT (cu circa 12%) se produce mai accelerat (in prima mie de ore) daca LED-ul este parcurs de un curent mult mai mare decat cel nominal. Temperaturile cuprinse intre 20 si 80 de grade au o influenta mica spre nesemnificativa asupra functionarii de durata a optocuploarelor.

Edited by nico_2010
Link to post
Share on other sites

Va salut,

 

Mie mi se pare solutia propusa de @mihaicozac cea mai eleganta si precisa. Optocuploarele, pe langa neajunsurile deja mentionate, nu au garantata functia de transfer. Trebuie facuta calibrare pentru a mentine precizia.

 

Revenind la problema initiala, pierderea preciziei mi se pare neglijabila. Din tabelul 3 de la pagina 17 din foaia de catalog, rezulta ca LSB-ul are 125uV la un FSR de 4.096V. Pentru a aduce cei 6V x 6 baterii = 36V in gama ADCului, trebuie redusa tensiunea cu un factor de 36/4.096 = 8.789. Asta o sa mareasca valoarea LSBului la 125uV x 8.789 = 1.098mV. 1mV la 6V inseamna eroare relativa de 0.018%. Cred ca zgomotul ADCului e mai mare de atat.

 

Spor!

Link to post
Share on other sites

Din pacate utilizarea directa a porturilor analogice ale uC pentru masurarea tensiunii la bornele bateriilor legate in serie ar trebui exclusa din discutie pentru simplul motiv ca tensiunile prezente pe fiecare din pini depaseste tensiunea maxim admisa (5V) fata de masa. Solutia prezentata in schema mai-sus atasata pota fi fezabila daca se foloseste un AO care are tensiunea de mod comun peste 44V sau in jurul acestei valori.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines