Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator de test 10.7 MHz MF


Recommended Posts

Bună dimineața! Doresc să realizez un generator de test de 10.7 mHz MF, cât mai simplu, pe care să-l utilizez în alinierea circuitelor de AFI. Am găsit într-o altă postare pe Elforum o trimitere către cartea "Radiofonie pentru tineret", unde am găsit următoarea schemă, care-mi convine ca simplitate:

bitmap.png

Problema este că, după autor, ar trebui sa folosesc un filtru rezonator cu frecvența de oscilație mai mare cu 40KHz decât frecvența pe care o doresc pentru acest oscilator, dar nu se găsesc decât filtre de 10.7 MHz (a se vedea textu din imagine). Ce se poate face? Îmi puteți recomanda altă schemă, dar tot simplă?

Link to comment
  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Solutia, cum se spune in text, este alegerea filtrului.

Cu acest montaj nu poti alinia decit AFI pentru MF. Pentru MA, ai nevoie de un generator de 455/465 kHz. Mai utila ar fi o heterodina modulata.

Edited by icar
Link to comment

 Filtre cu punct roşu sunt pe ebay,acu depinde de preţ...Dă-i căutare cu "ceramic 10.7 mHz filter red point".

 La schema lui Crăciun e lipsă MPF102,de mult timp.Ţin minte că,în trecut,foloseam BF245 ca înlocuitor.Cui îi dădea mâna folosea 2N4416A sau ceva cu simbol Jxxx,nu mai reţin.Mai greu e cu construcţia şi acordatul,în sensul că-ţi trebuie şi măsurător LC şi frecvenţmetru.Poate n-ai în dotare...

 

Link to comment

Multumesc, domnule Craciun, dar după cum spune BRANCA , am frecvențmetru care masoară maxim 1 MHz, și nu-l pot regla (generatorul).

 

Acum 8 ore, icar a spus:

Pentru MA, ai nevoie de un generator de 455/465 kHz.

Pentru reglarea AFI MA am construit următorul montaj:

https://www.elforum.info/topic/41255-alinierea-afi-a-radioreceptoarelor/page/2/#comments

http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_109838/article.html, nu-mi mai trebuie altul.

Acum 8 ore, BRANCA a spus:

Filtre cu punct roşu sunt pe ebay

 

Acum 7 ore, gabiz_ro a spus:

Sunt si la noi.Cel putin asa apar,cu punct rosu

Domnilor BRANCA și  gabiz_ro,  eu am înțeles din comentariul atașat montajului ales de mine că-mi trebuie un filtru cu punct albastru(10.7375MHz), alb(10.73MHz) sau portocaliu(10.76MHz), cu frecvența mai mare de 10.7 MHz (cu punct roșu).  Eu am de exemplu un filtru albastru cu punct negru (adică 10.64 MHz,după materialul recomandat de okean?)

 

 

Edited by mihai 7
Reformulare mesaj
Link to comment
Acum 21 ore, icar a spus:

Mai utila ar fi o heterodina modulata.

Bună dimineața,domnule icar ! Am găsit următoarea schemă de heterodină modulată. Ce mă încurcă la aceasta sunt bobinele, dar mă gândeam să execut doar bobinele L7 și L8, pentru intervalul 7-20 MHz. Însă văd că nu există nici un filtru ceramic în circuit, este stabilă frecvența oscilatorului? Mulțumesc!

bitmap.png

Edited by mihai 7
corectare greșală
Link to comment

Pentru gama de unde scurte 7-20mhz ar fi bun, modularea e in amplitudine, cititi articolul cu atentie !Schema cu filtrul de 10.7mhz asigura conditia esentiala modularea in frecventa, faceti prima schema dupa aia va lamuriti cu latimea de banda necesara ...

Edited by okean
Link to comment

 Mihai.Schema găsită după ce că e dificil de construit e cu tranzistori dispăruţi,pe germaniu.

 Poţi construi prima schemă cu filtru.Pune un soclu la filtru ca să-l poţi schimba uşor.Verifică funcţionarea pe un radio.Cu timpul posibil să-ţi poţi face o "colecţie" de filtre.

Link to comment

Mai bine iti cumperi un generator de semnal gata facut cu posibilitate de modulare AM si FM, nu-s chiar asa de scumpe si e indispensabil daca vrei sa faci ceva serios.  Ceva realizat de tine nu va fi precis si niciodata nu stii daca-i montajul tau de vina sau "generatorul".

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines