Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Arduino Pro Mini - Asa NU.


Gilbert Sparios

Recommended Posts

pctdetail.775-071.1.thumb.jpg.d94f7369d4409df129a4c144fe7f6e4e.jpg

Nu cumpărați asa model de Pro Mini niciodată. Feriți-vă să faceți ceva cu aceste placi. Controlerele de pe ele sunt rebuturi, rezonatorul e pur și simplu o varza. 

 

Cine le-a cumpărat să le vândă, sa le folosească el. Din 20 de placi am aruncat 21. Pentru ca pe una am rupt-o în două. 

 

Sper sa ajute pe cineva topicul. 

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Unele modele sunt echipate cu procesoare clonate, făcute de chinezi, sau  originale rejectate la QC cu probleme de stabilitate. Varianta din poză e probabil cea la 3,3V şi 8MHz, la tensiunea asta procesoarele proaste se blochează sau EEPROM-ul nu memorează corect.

Varianta aia cu 2 râduri de pini pe lateral nu am văzut-o încă.

Link to comment
Acum 10 ore, Gilbert Sparios a spus:

Controlerele de pe ele sunt rebuturi, rezonatorul e pur și simplu o varza. 

Va salut,

 

Frustrarea este evidenta, dar informatiile tehnice utile sunt lipsa la apel.

 

Cum s-a ajuns la concluzia de mai sus. Ce anume nu functioneaza? Da erori de programare? Sare din program? Fac toate 20 la fel?

In cazuri similare, in care procesoarele parusera ca au mancat cucuta, problema era de tipul power sau signal integrity sau intrari CMOS lasate in gol. Sa vezi distractie cand intrarea lasata in gol e un pin de intrerupere autorizata din greseala si cu vectorul asociat neinitializat. Sa vezi atunci nopti nedormite si injuraturi ...

 

Chiar aseara stateam la taclale cu un amic, care lucra la un proiect cu un pic si era in prag de beri-beri. Acelasi cod, ieri mergea, azi nu mai merge. Pinul de RX al picului nu mai primea date de la adaptorul serial USB-TTL; era blocat in Vcc. Adaptorul deconectat dadea date. Primul lucru la care m-am gandit a fost ca a ars bufferul. Dupa cateva masuratori sugerate prin telefon, a constatat ca lipise un fir si facuse un scurt intre pinul RX al procesorului si Vcc. Nu mentionase ca a mosmondit cu letconul pe montaj.

 

Deci ... ? Care e manifestarea? Chiar sunt curios.

 

Link to comment

cum să dea întrerupere un pin nefolosit? Dacă pinul e nefolosit, întreruperea aferentă lui e dezactivată din program. Orice s-ar întâmpla cu pinul respectiv, nu poate genera întrerupere.

Dacă întreruperile sunt activate toate la grămadă, atunci trebuie respectată pagina de start din datasheet iar la adresele de salt ale întreruperilor nefolosite se pune un RETI. În felul acesta chiar dacă apare o întrerupere nedorită, programul merge normal doar că pierde câteva cicluri de ceas cu intrarea în întrerupere și execuția acelui RETI.

Link to comment
Acum 35 minute, cimitavita a spus:

Dacă pinul e nefolosit, întreruperea aferentă lui e dezactivată din program

Aveti dreptate, in teorie. IDE-urile noi se ocupa de treaba asta. Dar am intalnit in trecut situatii in care, daca programatorul nu se ocupa sa umple in mod explicit tabela vectorilor nefolositi cu RETI si locatiile raman "sterse", procul o ia razna. E istorie. Am vazut-o intamplandu-se. Codul era in asamblare, nu compilat din C. Asamblorul e mai neiertator.

 

La fel pini de reset fara pull-up intern. Am vazut si procesor care intra in brown-out din cauza ground-bounce pentru ca un traseu de curent mare trece prin masa zonei de semnal mic. Eroare de cablare, dar se intampla.

 

Dat fiind ca @Gilbert Sparios nu da detalii suplimentare, orice este posibil.

 

Edited by cirip
Link to comment

Regulatorul de tensiune de pe aceste module e foarte slab, dacă alimentezi cu 12V şi el livrează 3,3V, dacă ai consumatori mai măricei pe ieşiri, gen display sau multe leduri care trag peste 50mA per total, integratul se încinge foarte rău şi ori intră în protecţie şi se resetează microcontrollerul ori se distruge regulatorul. Iar cu rezonatorul trebuie verificat dacă versiunea de bootloader are fusebiţii setaţi pe "strong" la oscilator, altfel amplitudinea e sub 1Vvv pe cuarţ. Mai e şi problema cu interfaţarea plăcii pe 3,3V cu periferice de 5V, e nevoie de convertoare de nivel.

Link to comment

mhm... imi cer scuze ca nu am răspuns între timp, eram prins cu lucru. 

 

nu, nu era vorba de softul meu, sau vreo configurație pentru ca:

fiecare placa a avut manifestări diferite dar toate au avut in comun următoarele :

 

not in sync. ide nu le vedea. cu usbasp de 2 ori vedea semnatura de 328, o data nu. am rescris bootloader de nano. merge. am scris blink-erul. s-a blocat. am rescris bootloader de promini. degeaba. am scris bootloader de nano. merge. blinker. ok. blochează. wtf?..

 

unele aveau din start fuse ciudat.. dar se lasau scrise nu a fost nevoie de avr doctor. 

 

sursa de tensiune? de laborator, pe 4.98V. n-am folosit vreodata ce are promini acolo pentru tensiune. 

 

deci, revenind.. am dat jos un uC. l-am pus pe o placa cu cristal de 16, am scris bootloader de Uno, blinker, ok.. si-am dat o secventa de soft reset cu watchdog. a crapat. alt soft.. ceva mai simplu, analogRead then print. dezastru. o rezistenta de 10K 1% parea ca nici nu o vede. După 3 minute, cat am făcut altceva.. era blocat. cu tot cu wd... 

 

nu le-am testat asa pe toate, dar ce ce au avut in comun.. am spus. 

 

poate ca.. norocu prea mare. nu erau de la chinezi, un magazin din România, nu dam nume ca nu asta era ideea. 

 

eu.. am scris "fara număr" pro mini, The Simple, dar n-am avut vreodata problema macar cu unul in felul asta. 

Edited by Gilbert Sparios
Link to comment

Salut @Gilbert Sparios,

 

Multumesc pentru revenire, dar ... nu vad nicio modalitate sistematica de a depana sau identifica problemele. Testele descrise sunt in cel mai bun caz echivalente cu "schimba-i toti condensatorii" fara a intelege de ce. Concluzia mi se pare pripita.

 

Am sa va dau doua exemple.

 

Acum cativa ani am luat o clona PicKit3. Mergea dupa fazele lunii. Dadea rateuri din cand in cand. Am pus-o pe pe perfuzii si am constatat ca are probleme de integritatea semnalului. Pinul de date avea nivelul de zero la limita. Am schimbat o rezistenta cu una de o valoare usor modificata, ca sa aduc nivelele in specificatie. Sunt ani de atunci si n-a mai dat niciun rateu. Daca-l aruncam faceam o greseala.

 

Am luat o punguta de transceivere de date tip nRF24L01. M-am straduit mult pana cand am reusit sa le fac sa comunice. Manifestarea era complet neintuitiva. Functionau la nivel mic si viteza mare, dar nu functionau la nivel RF mare si viteza a datelor mica. Complet contrar teoriei. Problema: la putere mare scurgerile de RF de pe chip alterau modulatia la emisie si inchideau diagrama ochi. Am scris un post pe forum pe tema asta. Concluzia: se pot folosi la putere mai mica si sunt utilizabile. Nu e nevoie sa le arunc.

 

Spor!

 

 

Link to comment

De obicei defectul se afla in spatele tastaturii. In cazul asta la chinezi, dar si pe aici. Manifestarea aleatorie este cauza proastei setari a fusebits-lor. Solutia: resetarea lor la varianta de fabrica, apoi scrierea lor corecta (corespunzatoare frecventei de lucru si a bootloader-ului folosit). Informatia se gaseste in fisierul "boards.txt" din folderul unde eate instalat Arduino.

M-am confruntat cu povestea asta de mai multe ori.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines