Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparare pick-up radio Traviata


Recommended Posts

M-am apucat sa restaurez un radio romanesc Traviata cu pickup (model Supraphon HC10). Radio-ul este ok, insa pickupul are cateva probleme mecanice: o bataie ce apare doar pe 33 1/3 rpm, si turatie usor scazuta pe toate cele 3 viteze.

Pentru a verifica/repara/curata mecanismul cred ca ar trebui demontat platanul, insa nu este evident cum trebuie procedat in acest sens. Incercand pur si simplu sa il trag in sus, nu da semne sa iasa.

Apreciez sfaturile celor ce s-au mai “confruntat” cu aceste probleme :)

 

https://ibb.co/k6Zr9FD

Link to comment
  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Trebuie să dai jos cauciucul de pe platan, oricum e degradat grav.Trebuie să aibă o şaibă de siguranţă pe axul platanului.Dă jos placa de bază şi vezi rolele de cauciuc, sigur s-au deformat din cauza vechimii.Trebuie făcute alte piese fiindcă şi în cazul în care ai găsi componente originale noi, timpul nu iartă cauciucurile...

Link to comment

Am intalnit si eu problema asta la un magnetofon pe lampi. Motorul avea o rola metalica atasata pe ax si aceea patina pe una de cauciuc iar cea de cauciuc trasmitea rotatia catre o a 3-a rola ce invartea banda. Se mai gaseste pe undeva cauciuc din care se pot fabrica astfel de role?

Ma gandeam daca poate fi printata 3D o alta rola si pe ea lipita cu prenadez o banda subtire de camera de bicicleta? Oare o rezista?

Link to comment

Rolele intermediare nu influenteaza turatia, deci se poate schimba cu ceva asemanator, eu am impartit ca bonus tot felul de componente NOS de cauciuc, inclusiv intermediare, multi memri au din ele. Bataia vine probabil  de la faptul ca a stat zeci de ani in aceasi pozitie si s-a aplatizat. Daca nu e crapat, rupt, suprafata se poate cu ceva ingeniozitate si mana precisa  *rectifica/strunji* chiar si cu o masina de gaurit,smirghel, etc. la urma curatat cu spirt sanitar..... 

Link to comment

Multumesc de sfaturi, o sa incerc intai sa reconditionez mecanismul existent. Daca nu voi reusi, probabil il voi inlocui, cred ca merg si cele rusesti gen Acord.

Cauciucul platanului e copt si parea lipit de platan, de aceea am ezitat sa trag de el pana acum. Dar, oricum va trebui inlocuit.

Nici doza (VK311) nu e intr-o stare grozava, acul pare ok insa sensibilitatea mi se pare diminuata... eventual voi adapta o doza ceramica din aceea chinezeasca rosie.

Link to comment

Rolele intermediare au rol in turatie si constanta ei. Daca au stat presate pe un ax, acolo se produce o denivelare, care va influenta turatia. Acele role trebuie sa fie perfect rotunde si fara excentricitati.

La pick-up-ul in cauza, exista o rola de cauciuc, care face legatura intre axul motor si marginea interioara a platanului.

(schimba, totodata, si turatia). Daca aceasta rola nu a fost in pozitia "liber" pe parcursul depozitarii, s-a "turtit" in partile de contact, de aici variatia de turatie. 

Acum 1 oră, Mitica M. a spus:

Oare o rezista?

Cauciucul rolelor presoare/antrenoare este destul de dur. Mă îndoiesc că o imprimanta 3D ar putea face asa ceva!. Apoi, locul lipiturii este o excentricitate, care va modifica turatia.

Solutia este un cauciuc dur, strunjit de un meserias.

Edited by validae
litere
Link to comment
Acum 1 oră, tudorcristian80 a spus:

...Cauciucul platanului e copt si parea lipit de platan, de aceea am ezitat sa trag de el pana acum. Dar, oricum va trebui inlocuit...

Pune platanul in apa fierbinte, cauciucul se va inmuia si o sa il poti desface. Cauciucul se potriveste de la multe pickupuri, nu are nimic special, parca este 275mm in diametru.

Link to comment
On 2/19/2021 at 12:51 AM, validae said:

Trebuie să dai jos cauciucul de pe platan, oricum e degradat grav.Trebuie să aibă o şaibă de siguranţă pe axul platanului.Dă jos placa de bază şi vezi rolele de cauciuc, sigur s-au deformat din cauza vechimii.Trebuie făcute alte piese fiindcă şi în cazul în care ai găsi componente originale noi, timpul nu iartă cauciucurile...

Am dat jos partial cauciucul distrus al platanului, nu vad insa vreo siguranta...

https://ibb.co/2tgg6pD

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines