Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi tranzistor ?


Recommended Posts

Buna ziua,

Am gasit pe placa electronica a unui aspirator cu acumulatori acesta piesa (nu stiu ce ar fi) defecta. Banuiesc ca ar fi un tranzistor, si l-am testat ca pe unul, cu un multimetru, si este intrerupt. Pe el scrie numai K38 C4. Am cautat ca o curca in lemne pe google, magazine de piese si nu am gasit. Va rog sa ma ajutati. Ce ar trebui sa caut mai exact?

Multumesc.

WhatsApp Image 2021-02-11 at 21.06.08.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Dar componenta aia pulverizată, din stânga integratului, ai observat-o ? Ca să vezi ce şanse ai să repari aşa ceva, ia multimetrul şi pune-l pe domeniul de diode.Cu sonda de minus la masa plăcii (minusul unui condensator electrolitic de exemplu) pune testerul de plus pe rând, pe toţi pinii integratului mic.Dacă îţi dă vreun pin ceva aproape de zero...adio arme.Cred că ai şanse mai mari să construieşti o altă automatizare decât să repari ce ai acolo.

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

La o verificare mai atentă, vei găsi mai multe componente defecte, de obicei rezistori de valori mici spulberaţi.Asta se întâmplă de obicei după străpungeri de joncţiuni.Ca să nu mai bâjbâi degeaba, că viaţa e  scurtă şi cum am trecut şi eu prin chestii din astea din care câştigi doar experienţa că lucrurile de unică folosinţă se aruncă nu se repară, verifică ce ţi-am scris anterior.Sunt şi defecte care provoacă o avalanşă de defecte după ele.Când găseşti pe o placă cu microcontrollere aşa ceva, nu te aştepta la o rezolvare uşoară.Mai ales că nu vei găsi documentaţie la schemă, iar timpul pierdut cu identificarea tuturor componentelor şi scoaterea prin ,,reverse engineering,, a schemei nu te va ajuta prea mult.Prima dată vezi să nu a scurtcircuite cauzate de integrate afectate.Dacă pe un pin al unui integrat ai rezistenţă mică faţă de masă, dă jos integratul sau ridică pinul respectiv în aer.Dacă e integratul, reciteşte ce-am scris mai sus..

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri.

Am facut o alta poza, mie nu mi se pare ca ar fi pulverizata, iar cu multimetrul nu am intreruperi. Pe domeniul diode,exceptie pentru rezistori si condensatori,  am masurat majoritatea pieselor, si nu am gasit decat 3 cu valoare zero. O sa continuui sa verific pana termin. Am mai avut o siguranta fuzibila arsa, care din pacate nu a prevenit defectarea altor piese. Documentatia nu am gasit pe google. Aspiratorul este un Bosch Athlet 25.2V. Daca nu reusesc asa voi cauta sa cumpar placa pe piata SH, si daca nu gasesc , o sa ma gandesc sa fac o legare pe ''direct''.

Multumesc.

WhatsApp Image 2021-02-12 at 08.28.55.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Am comandat online BSS138 , ieri am primit-o si azi m-am apucat de schimbat. Dar, dupa ce am inlocuit piesele, am verificat cu multimetrul si  totul arata bine , tot nu vrea sa porneasca. Banuiesc ca softul microcontroler-ului este afectat, asa cum a zis @Florinel TV.
Deci, ca sa nu imi mai bat capul cu carpelile si pana o-i gasi o placa electronica SH, ma gandesc sa pun pe direct motorul. Aveti vreo alta idee?

Multumesc.

Edited by bercenaru
Link to comment
Share on other sites

Daca sunt motoare cu perii se poate adapta un alimentator (sunt o multime la vanzari cu preturi bune) si un variator simplu (daca ai nevoie). Acum trebuie vazut la care motor trebuie variatia vitezei, cred ca la cel de aspiratie. Vad ca pe motor nu scrie valoarea curentului ca sa-mi dau seama cam de ce putere ai nevoie. Cred ca iti trebuie un alimentator la cca 25V si 2 A. Tot din acest alimentator se poate "trage" si puterea necesara motorului de la perie.

Edited by gica70
Link to comment
Share on other sites

Dacă pui ,,pe direct,, motorul, o să fie cam supraalimentat.Circuitul original alimenta printr-un PWM motorul.Ar trebui să iei un variator de turaţie dintr-o ,,autofiletantă,, care se alimenta la 24V şi înlocuieşti potenţiometrul din buton cu unul rotativ, pe care-l pui pe carcasa aspiratorului.Se găsesc destule bormaşini cu acumulator defecte, fie fără acumulatori, fie cu motorul defect, de la care să recuperezi partea electronică.

Link to comment
Share on other sites

Vezi ce ai sigur defect, ce se poate recupera si ce mai trebuie. Cred ca te depaseste problema, aici trebuie un incarcator mai deosebit, acu sunt cu Li-Ion.

Daca un acu are 3,7V atunci 7 buc inseriate fac aprox. 26V. Deci motorul este de 24V.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines