Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
bercenaru

Sfaturi tranzistor ?

Recommended Posts

Buna ziua,

Am gasit pe placa electronica a unui aspirator cu acumulatori acesta piesa (nu stiu ce ar fi) defecta. Banuiesc ca ar fi un tranzistor, si l-am testat ca pe unul, cu un multimetru, si este intrerupt. Pe el scrie numai K38 C4. Am cautat ca o curca in lemne pe google, magazine de piese si nu am gasit. Va rog sa ma ajutati. Ce ar trebui sa caut mai exact?

Multumesc.

WhatsApp Image 2021-02-11 at 21.06.08.jpeg

Link to post
Share on other sites

Dar componenta aia pulverizată, din stânga integratului, ai observat-o ? Ca să vezi ce şanse ai să repari aşa ceva, ia multimetrul şi pune-l pe domeniul de diode.Cu sonda de minus la masa plăcii (minusul unui condensator electrolitic de exemplu) pune testerul de plus pe rând, pe toţi pinii integratului mic.Dacă îţi dă vreun pin ceva aproape de zero...adio arme.Cred că ai şanse mai mari să construieşti o altă automatizare decât să repari ce ai acolo.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

La o verificare mai atentă, vei găsi mai multe componente defecte, de obicei rezistori de valori mici spulberaţi.Asta se întâmplă de obicei după străpungeri de joncţiuni.Ca să nu mai bâjbâi degeaba, că viaţa e  scurtă şi cum am trecut şi eu prin chestii din astea din care câştigi doar experienţa că lucrurile de unică folosinţă se aruncă nu se repară, verifică ce ţi-am scris anterior.Sunt şi defecte care provoacă o avalanşă de defecte după ele.Când găseşti pe o placă cu microcontrollere aşa ceva, nu te aştepta la o rezolvare uşoară.Mai ales că nu vei găsi documentaţie la schemă, iar timpul pierdut cu identificarea tuturor componentelor şi scoaterea prin ,,reverse engineering,, a schemei nu te va ajuta prea mult.Prima dată vezi să nu a scurtcircuite cauzate de integrate afectate.Dacă pe un pin al unui integrat ai rezistenţă mică faţă de masă, dă jos integratul sau ridică pinul respectiv în aer.Dacă e integratul, reciteşte ce-am scris mai sus..

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri.

Am facut o alta poza, mie nu mi se pare ca ar fi pulverizata, iar cu multimetrul nu am intreruperi. Pe domeniul diode,exceptie pentru rezistori si condensatori,  am masurat majoritatea pieselor, si nu am gasit decat 3 cu valoare zero. O sa continuui sa verific pana termin. Am mai avut o siguranta fuzibila arsa, care din pacate nu a prevenit defectarea altor piese. Documentatia nu am gasit pe google. Aspiratorul este un Bosch Athlet 25.2V. Daca nu reusesc asa voi cauta sa cumpar placa pe piata SH, si daca nu gasesc , o sa ma gandesc sa fac o legare pe ''direct''.

Multumesc.

WhatsApp Image 2021-02-12 at 08.28.55.jpeg

Link to post
Share on other sites

 Ce ai încercuit pe poză e un Mos IRFH5406.Logo-ul IOR este al firmei International Rectifier.Văd că ai o mulţime de plastic de protecţie pe placă.Ăsta încurcă la măsurători.

Link to post
Share on other sites

Am reparat si eu un aspirator vertical cu acumulatori mai demult, acela avea microcontroler atmega328 , si acest microcontroler are soft scris in el, cred ca si la tine are ceva microcontroler pe placa si daca sa alterat softul atunci nu ai cum sa-il repari

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines