Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Alphsoo

Depanare sursa corsair.

Recommended Posts

Va salut.

Am si eu o problema cu o sursa Corsair gs-700, mai exact bobina ce vine pe ramura de 12v imediat dupa redresare, filtru bobinat pe un miez toroidal de culoare alba din nu stiu ce motive s-a incalzit peste masura si a copt izolatia pana au intrat spirele in scurt. La o prima inspectie nu are alte ganganii parlite sau in  neregula. Ce nelamurire am eu:

Merge rebobinat acelasi miez sau si-a pierdut propietatile prin incalzire excesiva?

Ce tip de miez este ala? Am vazut ca in unele surse vine un miez de culoare galbena.

O merge inlocuit cu unul de culoare verde dar mult mai solid?

O poza cu piesa in discutie, doar ca al meu e un pic mai negru iar izolatia este partial deteriorata

<blockquote class="imgur-embed-pub" lang="en" data-id="a/6o8h121" data-context="false" ><a href="//imgur.com/a/6o8h121"></a></blockquote><script async src="//s.imgur.com/min/embed.js" charset="utf-8"></script>

 

Link to comment
Share on other sites

Nu se vede poza.După ce încarci poza pe site-ul de poze, dă click dreapta pe imaginea de acolo şi selectează ,,Copy image,, apoi dai ,,Paste,, pe forum.

Poţi rebobina miezul fără probleme, nu şi-a pierdut nicio proprietate.

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

 Gabiz.De la altă sursă PC.Vezi că astea sunt bobinate cu sârmă izolată cu poliuretan,posibil dublu izolată.Eventual tragi şi un lac electroizolant deasupra.

 Nu cred că ferita şi-a pierdut proprietăţile.

Edited by BRANCA
Link to comment
Share on other sites

Eu nu m-aş pronunţa aşa categoric în legătură cu un scurtcicuit pe acel tor.Ca să se coacă în aşa hal sârma, încât să se scurtcircuiteze spirele, trebuia să meargă cu maximul de curent disponibil pe 12v un timp foarte îndelungat, lucru puţin probabil.E mai probabil ca aceea să fie culoarea emailului, chinezii folosesc tot felul de lacuri, în culori exotice uneori..

Link to comment
Share on other sites

 

Sarma e coapta bine, in unele locuri este sarita si vopseaua de pe tor,  in plus la capetele bobinei vopseaua are o culoare  rosie nicidecum maro inchis.  Cel mai probabil a facut chinezoiu economie la sarma, a crescut cupru la bursa.

Sistemul asta al meu e o janghina ce consuma destul iar rahatu asta de sursa are pt. ramurile de 3,3 si 5 V un buck converter  alimentat tot de pe ramura de 12V.

Edited by Alphsoo
Link to comment
Share on other sites

Pentru teste scurte poti pune ce gasesti..Vezi daca mai functioneaza!Dar sunt slabe sansele sa fie de acolo buba,chiar daca e coapta sarma.Daca da, rebobinezi torul ala si schimbi toti condensatorii de dupa el,indiferent ce masori tu la ei.Apoi carcasa desfacuta, si vezi daca se mai incinge torul.Daca da,e aiurea.. Nu se intelege bine,sunt mai multe infasurari pe tor sau doar una?

Edited by Den
Link to comment
Share on other sites

In principiu este doar o singura infasurare pt ca este o singura iesire de 12V din sursa de tensiune mare.

Se pare ca problema este cunoscuta pe internet https://forums.tomshardware.com/threads/psu-burning-smell-corsair-gs700-80-bronze-certified.2928654/

Nu inteleg dece ii spui rahat de sursa pt ca sistemul acesta cu o singura sursa de 12V si apoi 5V si 3V3 obtinute din 12V cu doua surse buck este cel mai bun la ora actuala. Daca este proasta (cum par si informatiile de pe internet) nu este din cauza arhitecturii interne.

Pune o poza cu eticheta lipita pe sursa. Posibil sa fie facuta chiar de Seasonic. 

Daca vrei o sursa mai buna cumpara Seasonic data viitoare. 

Din punctul meu de vedere sursa si carcasa sint componentele cu cea mai lunga viata dintr-un calculator cu conditia sa fie bine alese si, avind in vedere durata mare de viata, sa nu se faca rabat la pret.

Link to comment
Share on other sites

Transformatorul de forta are doar o infasurare secundara redresata de niste mosfeti smd.

Mai departe vine torul cu pricina compus din 2 infasurari cu acelasi nr de spire, o bobina are 4 sarme de 1mm in paralel iar cealalta e cu un singur conductor de 0,8. Urmeaza condensatorii, cablurile galbene (12V) + un invertor  buck.  In teorie alea 4 sarme de 1mm trebuie sa tina aproape 60A, in practica vad ca a iesit fum. 

Sursa a functionat mai putin de o luna, cat or fi de buni condensatorii ramane de vazut.

LE

Am alta sursa de 1000W ce merge fara probleme.

Sursa nu e facuta de seasonic, e alt brand,  am un lapsus acum, din cate stiu parca si thermaltake au niste surse cu aceiasi platforma.

Ii zic rahat pt. ca e subdimensionata comparativ cu o sursa antec de 650W veche de vreo 20 ani ce mi-a alimentat sistemul fara nici o problema.

Edited by Alphsoo
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines