Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Kostas1

Probleme radio romanesc Revell (Tempo)

Recommended Posts

Buna ziua!

 

Am achizitionat din targul de vechituri aparatul Revell, fabricat de Electronica. Practic, aparatul este un model Tempo, fabricat pentru export,la care difera culoarea afisajului (rosu in loc de verde) si faptul ca are banda Vest (88-108MHz) in loc de banda Est.

http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=11494

Aparatul este functional pe ambele game, iar ceasul se aprinde si poate fi ajustat. Problemele pe care le are sunt urmatoarele:

1) pe FM aparatul este dezacordat, prinde posturi doar de la 88 pana la 100 MHz, dar nu sunt conforme cu scala aparatului; 88 MHz sunt indicate pe la 98 MHz, iar ultimul post receptionat, pe la 100 MHz apare pe scala pe la 108 MHz. Pe UM scala indica corect si receptioneaza pe toata gama 535-1605 khz (Antena Satelor, RRA si Radio Iasi sunt indicate pe frecventele corecte), deci  indicatorul de plastic nu este pozitionat gresit pe sfoara (am mai patit cu unele aparate vechi luate din targ);

2) cu volumul dat incet, se aude un pocnet ritmic in difuzor, care nu se mai aude cand cresc volumul sonor al aparatului. Pocnetul este aproape din secunda in secunda, intr-un minut se aude de cca 55 de ori si este deranjant la volum mic, suprapunandu-se peste auditia radioului;

3) cea mai ''urata'' problema este data de faptul ca ceasul ramane in urma rapid. De exemplu, il potrivesc la ora 11:00. Dupa 15 minute, aparatul arata 11:05, in loc de 11:15 si tot scade in timp, astfel incat ceasul nu poate fi folosit.  Sa fie cuartul ? Am schema aparatului, insa la partea de ceas apare doar un dreptunghi pe care scrie ''Modul ceas electronic'', fara a fi desenata si schema propriu zisa a a ceasului.

Ce este de facut? Pacat de aparat ca sa-l las asa, as vrea sa-l aduc in parametrii normali de functionare. Orice sfat este binevenit.

Multumesc anticipat!

http://www.proradioantic.ro/getpicw.php?src=1405696042_poza.jpg

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Tempo pe care-l știu eu, nu avea quartz. Ceasul sincroniza cu frecventa rețelei. Dacă a fost făcut pt 60 Hz și tu ii dai numai 50 ca atât ai, e de înțeles rămânerea în urmă. Era bine dacă aveai quartz, era mult mai simplu... Îl schimbai și rezolvai. 

Link to comment
Share on other sites

Nu e cu mecanism cu clapeta, e cu afișaj. Trebuie văzut ce integrat au folosit, dacă nu are posibilitate de comutare de pe 60 pe 50 Hz. Altfel, se decupleaza pinul cu pricina și se conectează un generator pe 50 Hz. Alta soluție nu e. 

Link to comment
Share on other sites

Acum 21 minute, doru3160 a spus:

Nu e cu mecanism cu clapeta, e cu afișaj.

Baza de timp e sincronizata dupa frecventa retelei, la export, 60 de Hz. Daca frecventa pe care o divide este 50 Hz, normal ca ceasul merge aiurea.  Trebuie vazut daca nu se poate interveni la divizor.

Link to comment
Share on other sites

Care divizor? Nu înțelegeți ca e un integrat specializat pt ceas care nu are decât pin de tact și atât? Acolo ori bagi 60 Hz, ori rămâne în urma cu 50 Hz. Nu ai de ales. Tot din cauza asta nici baterie de backup nu ai, pt ca nu are oscilator separat. Bateria îți menține programarea, dar dacă ai întrerupt curentul o ora, ceasul va rămâne în urma o ora. Deci nu te poți bizui pe alarma, și tot va trebui făcută corecția manual. De asta spuneam ca soluția este un oscilator pe 50Hz cu 1...2V pe ieșire cu care sa te bagi în integrat la pinul de tact. În felul asta cu mici modificări, poți alimenta din baterie oscilatorul și integratul fără afisaj, ca să zici că ai rezolvat inconvenientele din anii 80.

PS-cred ca ar fi bine sa ne spună ce integrat are acolo. Variantele pt piața internă au avut și MMP 1206. Asta avea oscilator extern cu quartz. Modelele pt export au fost echipate cu integrate japoneze cu sincronizare de la rețea. Eu despre alea vorbesc. De asta în schema e data doar schema bloc a ceasului, au fost mai multe variante. 

Edited by doru3160
Link to comment
Share on other sites

Daca are un circuit specializat (ma gindeam ca nu), nu mai e nimic de facut, decit, asa cum ziceai, un oscilator separat. Daca imi aduc bine aminte, Baneasa sau Microelectronica faceau un astfel de integrat. Poate gresesc.

Link to comment
Share on other sites

Va salut @Kostas1

 

Acum 4 ore, Kostas1 a spus:

il potrivesc la ora 11:00. Dupa 15 minute, aparatul arata 11:05

Nu cred ca este de la frecventa retelei. Daca era de la reteaua de 50Hz in loc de 60Hz, ar fi ramas in urma cu 2 minute si jumatate in 15 minute; ar fi aratat 11:12 in loc de 11:15.

Sugestia mea este sa desfaceti aparatul, sa vedeti ce integrat are pentru ceas si sa cautati foaia de catalog. Cu foaia de catalog in fata mai discutam.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Acum 47 minute, cirip a spus:

Va salut @Kostas1

 Daca era de la reteaua de 50Hz in loc de 60Hz, ar fi ramas in urma cu 2 minute si jumatate 

Nu a măsurat nimeni 50 Hz... doar presupunem ca atât ar fi. Și eu am zis ca mai bine ar fi sa știm despre ce integrat discutam. Poate ne spune pana la urma, deși cu asta trebuia început. 

Link to comment
Share on other sites

Buna seara, oameni buni!

Va multumesc pentru raspunsurile prompte. Am masurat cu cronometrul de la ceasul de mana pornit in cat timp se schimba minutarul. Ei bine, minutul urmator se schimba la 75 de secunde, nu la 60. Doi la mana, nu am desfacut  partea de ceas, nu stiu ce integrat are inca. Am ajuns tarziu acasa in seara aceasta asa ca o las pe maine. O sa revin cu circuitul integrat, ca sa va spun ce tip este. Trei la mana, daca este adevarata treaba cu 60 hz, o sa schimb ceasul cu totul, cu unul cu afisaj rosu pe care il am tot din targ, si care nu are partea de radio. Neavand partea de radio, este foarte compact si ar incapea in locul ceasului original. O sa il separ de radio cu totul, inclusiv cu alarma, asta este, dar o sa functioneze.

In ceea ce priveste primele 2 intrebari, ce raspunsuri imi dati? 

Multumesc!

Edited by Kostas1
Link to comment
Share on other sites

La prima e clar ca apa. De fapt singur spui ca e dezacordat. Deci, refaci acordul și înainte de asta masori capacități în blocul de uus pt ca sigur au migrat ceva valori de s-a îngustat domeniul recepționat. La ultimul, mai discutam după ce pornești radio cu ceasul demontat din aparat, ca asa am înțeles ca vrei sa rezolvi... il schimbi cu altul. Posibil sa ai zgomot introdus pe intrarea af, de la ieșirea de alarma a ceasului. 

Link to comment
Share on other sites

Dacă montezi în carcasa radioului un ceas cu cuarţ, nu vei mai putea folosi radioul din cauza interferenţelor.Dacă e un radio bazat pe frecvenţa reţelei, cum sunt celelalte radiouri cu ceas, vei putea să-l bagi fără probleme...

Link to comment
Share on other sites

Sunt curios cum au rezolvat atunci problema interferenţelor cauzate de oscilatorul ceasului.La ăla cu frecvenţa de reţea e simplu, dar eu am încercat odată să adaug un ceas cu cuarţ într-un radio Gloria, iar alimentarea să fie comună.Oriunde l-aş fi pus în carcasă, se auzea un brum ce masca recepţia radio.Am încercat să-l filtrez, atenuez, nu am reuşit.Am renunţat...ca să nu spun că şi tăiasem la un moment dat o fereastră pentru ceas în carcasă, a trebuit s-o astup frumos.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.






×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines