Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
klauss00

SPL Wharfedale Dovedale 3

Recommended Posts

Buna ziua!

Momentan imi construiesc in regie proprie un amplificator cu tuburi electronie cu puterea de 9W. As dori sa folosesc ca si boxe Wharfedale Dovedale 3 dar din brosura de prezentare a lor nu reusesc sa imi dau seama ce SPL au. Am atasat mai jos diagrama cu raspunsul in frecventa in care e trecut si SPL dar eu nu reusesc sa imi dau seama care este SPL ''real'' deoarece notarea nu este standard. Ma poate ajute careva? Multumesc!

wharfedale dovedale 3.png

Link to comment
Share on other sites

Asa presupuneam si eu dar acestii 84 dB sunt masurati la 40 cm si nu 1 metru si la o putere de 1.5 watti si nu 1 watt. Daca ar fi masurati la 1w/1m cat ar fi aceasta valoare?

 

L.E. totusi nu e scala de 50 dB? Ptentiometer range e 50 dB.

Edited by klauss00
Link to comment
Share on other sites

 Post editat.  Imi cer scuze, am scris prostii.

 

Poti verifica usor, prin comparatie cu alte boxe cu SPL cat de cat cunoscut.

10B diferenta inseamna de 3x mai tare la aceeasi putere electrica.

 

Edited by Shambala
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, klauss00 said:

L.E. totusi nu e scala de 50 dB? Ptentiometer range e 50 dB.

Stiu ca asa ai vrea ca graficul sa fie cel pentru scala 0-50dB si sa iasa 29dB+70dB insa daca te uiti vezi scris: 45Hz-20kHz +/- 3dB. Daca te uiti la 20kHz ai doua dreptunghiuri mai putin decat maximul si la 45Hz ai 3 dreptunghiuri mai putin decat maximul ( maximul  =  un dreptunghi sub 15dB). Daca luam scala 10-15 => fiecare dreptunghi = 1dB => se respecta 45Hz-20kHz +/- 3dB. 

Daca ai fi pe scala 20-30 => un dreptunghi = 2 dB si asta ar rezulta 45Hz-20kHz +/- 6dB (-6dB la 45Hz si -4dB ;a 20kHz). 

Normal se lucreaza cu +/-3dB (cine este corect si profesional). 

Despre 1,5W sau 1-5W as tinde sa cred ca este 1,5W. La 5W sigur nu au doar 84dB boxele alea. 

De ce 1,5W? Pai ne uitam la impedanta si vedem 6 ohmi. Normal se lucreaza fie cu 2,84V pentru 8ohmi (si unii mai fura si baga 2,84V si la 4ohmi) si 2V pentru 4 ohmi. ei au preferat sa lucreze cu 3V si rezulta 1,5W (3V*3V / 6ohmi = 1,5W). 

 

Dar cel mai simplu este cum ti-a zis @Shambala: sa compari cu niste boxe la care le stii SPL-ul. Asa vezi clar unde se situeaza. (cel mai corect ar fi sa le masori, dar cum un microfon nu-i asa ieftin) 

Edited by merck
Link to comment
Share on other sites

De obicei o firma daca are cu ce sa se laude scoate "parametrul "la vedere......indiferent care ar fi acela ,ba unii pun atatea ,sa inteleaga si cei mai "doctrinati " ce au in fata .

Mie mi se pare ca SPL este sub cel "dorit ", mai ales pt un amp cu tuburi ,presupun SE , dupa puterea 9W.

Link to comment
Share on other sites

1 oră în urmă, Shambala a spus:

Cred ca deduci gresit - este o liniuta la mijlocul caracterelor si nu un punct in partea de jos a lor.

Tind sa cred ca nu asta daca ne uitam la propozitia: "multiply freq. scale by" unde se foloseste acelasi tip de notare, astfel 1-0 este gresit din punct de vedere matematic dar 1.0 este corect din punct de vedere matematic.

 

Link to comment
Share on other sites

Acum 20 minute, Усилитель a spus:

De obicei o firma daca are cu ce sa se laude scoate "parametrul "la vedere......indiferent care ar fi acela ,ba unii pun atatea ,sa inteleaga si cei mai "doctrinati " ce au in fata .

Mie mi se pare ca SPL este sub cel "dorit ", mai ales pt un amp cu tuburi ,presupun SE , dupa puterea 9W.

 

Permiteti-mi sa va contrazic. Primul meu amplificator cu tuburi a fost un PP cu 6AS7 care debita cam 7w. Boxele au fost Sony SS53 sau SS55 nu imi mai aduc aminte exact dar SPL-ul era de 89dB. Tin sa va informez ca SPL-ul nu era suboptimal pentru acel amplificator.

Nu am specificat in acest topic daca amplificatorul la care lucrez este SE sau PP dar vad ca dv va dati cu presupusul.

 

Revenind la "parametrul" in discutie care considerati ca este SPL la 1w/1m pentru aceste boxe?

 

L.E Mai sunt multe alte amplificatoare PP care au puterea pana in 9w

Edited by klauss00
Link to comment
Share on other sites

Parerea mea : aproape de 90db.Si la puteri mai mici e bine ca difuzorul sa aiba SPL cat mai mare ,sa nu duci ampliful spre maxim .Prietenul care si-a luat boxe Sansui 4500 ,inafara de faptul ca : suna exceptional ,primul lucru a fost : am dat jos boxele SONY , si cand le -am dat drumul la astea m-am speriat ce tare suna.....SPL 98db......

Scuze pt "presupuneri " ar fi fost bine de specificat la inceput la ce va fi "folosit ".

26 minutes ago, klauss00 said:

ca SPL-ul nu era suboptimal

 

Pana esti multumit de volumul de ascultare nici nu este.

Link to comment
Share on other sites

wharfedale dovedale 3.png

 

Referinta (0dB) reprezinta o valoare SPL de 70dB.

Deasupra diagramei, in partea stanga, scrie clar "Potentiometer: 50dB" deci scala SPL folosita este cea de 0-50 dB din stanga.

Valoarea ce poate fi citita pentru f=1 kHz ar putea fi pe la -sa zicem- ceva peste 98 dB pentru 1,5W aplicati si 40 cm distanta de masura.

Daca salariul nostru, al alora care am masurat si care trebuie sa dam acum datele catre marketing, depinde de valoarea asta, atunci acei "ceva peste 98 dB" devin neaparat 99dB.  Daca nu, atunci din modestie zicem 98 dB /1,5W/0,4m.

 

Din aceasta valoare (la alegere), pentru a ajunge la valoarea /W/m, se scade "plusul" datorat masurarii la distanta de 2,5 ori mai mica (0,4m) fata de standardul de 1m  (adica f'o opt dB) si se mai scade si cel datorat aplicarii unei puteri de 1,5 ori mai mare  (adica de 1,5W) fata de cea standard de 1 W (adica f'o doi dB). [Cred ca s-o gasi careva p'aici care sa ia exact valorile in dB, eventual cu 9 zecimale, de printr-un convertor dB online...]

 

Mai departe,... se consulta tabla scaderii de pe spatele copertei caietului de ar'metica, cu speranta (deshtele incrucisate, cruce cu limba, candela aprinsa) ca diagrama aia de mai sus si care a fost masurata pe cand noi jucam tzurca pe maidan ori mergeam cu colindul cu steaua, o mai fi valabila si azi, si cu speranta ca filtrul nu foloseste electrolitici ce intre timp s-au mai uscat, ca magentii aia nu s-au demagnetizat absolut deloc, etc.

 

Mai pot exista si alte variabile implicate, si oricum cate bordeie atatea obiceie si deci comparatii directe absolute intre asemenea cifre "pe hartie" sunt greu de facut incat sa fie si relevante la diferente mici  pe hartie... de exemplu se obisnuieste a se specifica SPL strict si numai la 1 kHz, dar am vazut specificat si ca valoare medie intr-o banda de frecvente. In cazul acesta aici, alegerea frecventei de 1 kHz este favorabila rezultatului (cazand pe un peak), exact cum la fel a fost mai sus si dependenta salariului de rezultat... o comparatie mai sanatoasa in camerele noastre fiind comutarea A/B la amplificator a boxelor (de aceeasi impedanta).

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines