Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
valentonx

Boxa Sony GTK- X1BT

Recommended Posts

Ma rugat un prieten sa incerc sa ii repar aceasta boxa.

Defectul se manifesta in felul urmator : la volum maxim cu basul activat boxa intrerupe ca si cum s-ar opri si ar porni din nou mentionez ca in iluminarea ledurilor nu se observa nimic neinregula. El zice ca manifestare ar fi aparut la cateva minute dupa ce boxa ar fi cazut de pe o masa din cauza vibratiilor.

Am desfacut-o si am inspectat vizual atat placa de amplificare cat si sursa . La placa de amplificare fiind un amplificator in clasa D nu am putut vedea foarte multe , insa nici urme de crapaturi nu am vazut , sau urme de piese mai masive desfacute de pe placa.

La sursa este plecata o crapatura catre condensatorul de inalta tensiune insa nu e ajunsa in cablaj , cu toate acestea am zgariat masca cablajului in zona aceea si am acoperit  zona cu fludor, dar defectul se manifesta in continuare .

Acum eu am facut o masuratoare a tensiunii de iesire care alimenteaza amplificatorul si este cam 49V , am incercat sa urc volumul si pana aprope de maxim merge ok iar tensiunia este pastrata la 48 - 49 si ceva volti , in momentul cand cresc mai mult incepe sa intrerupa iar tensiunia incepe sa fructueze se duce prin 43 de volti , isi revine iara la 49 iar cade si asa mai departe ( caderea poate fi si mai mare nu stiu sigur , aparatul meu e unul ieftin si nu stiu cat de bine detecteaza )

Acume intrebarea e o fi coincidenta ca sa manifestat defectul imediat dupa ce a cazut boxa si as putea avea de-a face cu ceva condensator uscat , sau s-a  intamplat ceva la partea de feedback din cazatura si nu mai functioneaza corect .

Desi nu am avut cum sa verific inclin sa cred ca defectul e din sursa.

Multumesc ! 

Link to comment
Share on other sites

Verifică atent sursa, posibil să se fi smuls vreun condensator electrolitic de filtraj din şocul căzăturii.Nu trebuie să fie musai căzut, ci doar deplasat, iar pinul nu mai face contact fie cu placa, fie s-a smuls din capsulă.

Link to comment
Share on other sites

Am reusit sa rezolv, doar cu lupa am vazut! Fisura la unul dintr-e pinii transformatorului! 

Un sfat pentru cei care o sa aiba de-a face cu acest model de boxa, intotdeauna descarcati condensatorul de pe ramura de inalta tensiune, acesta ramane nedescarcat deoarece nu exista nici o rezistenta de descarcare pe el. Din punctul meu de vedere un lucru inacceptabil pentru o firma precum Sony. 

Multumesc foarte mult pentru ajutor! 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines