Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
YsD_SoRyN

Defectiune sursa A6619_FSM, externa 19V de la Samsung 32"

Recommended Posts

Salut colegi,

M-am confruntat cu un defect de sursa externa de 19V la un tv Samsung de 32" si vreau sa-l prezint pe scurt .  Tv nu pornea  iar led-ul clipea ritmic . Am masurat sursa in gol si avea fix19V ceea ce m-a determinat sa inlocuiesc placile tv deoarece le aveam la indemana . Cu sarcina sursa avea tensiune oscilanta si negasind nicio defectine am crezut ca circuitul S3330 este defect . M-a indus in eroare si faptul ca tensiunea de alimentare a acestui circuit era oscilanta intre 8 si 9V .  L-am inlocuit cu ncp1203  marcat 203d1 la 100Khz si confirm ca dupa reparatie  sursa stabilizeza si nu se incalzeste excesiv cu acest circuit .  Am gasit ca era intrerupt secundarul auxiliar  ce alimenteaza  circuitul integrat . Probabil ca sursa a suferit un soc mecanic si s-a intrerupt conexiunea la un pin al trafo.  O chestiune care trebuia rezolvata intr-un minut a luat aproape doua ore cu tot cu reparatia trafo . Atasez foto cu cablajul . 

IMG_sursa_19V.jpg

Link to comment
Share on other sites

Daca tot s-a facut un comentariu pentru acest defect care putea fi depistat in primul minut vreau sa descriu o metoda simpla si generica  prin care se poate afla daca defectiunea se afla in primarul sau in secundarul sursei echipata cu opto si dioda Zener / circuit integrat referinta de tensiune (ex:TL431).  Evident ca ma adresez celor care tocmai s-au apucat de surse si fac precizarea ca este valabila pentru sursele simple  care folosesc doar o singura tensiune pentru blocul comparator, chiar daca mai debiteaza si alte tensiuni .  Este necesara o  sursa reglabila cu cel putin cu 2-3 V in jurul tensiunii sursei verificate si care sa debiteze cel putin cateva zeci de mA. In prima etapa aceasta sursa se regleaza cu 1-2V sub tensiunea sursei verificate .  Dupa deconectarea sursei verificate   si descarcarea condensatoarelor se cupleaza la iesirea acesteia chiar sursa reglabila si se asteapta  cateva secunde pentru incarcarea condensatoarelor . Cu voltmetru pe aceste doua surse aflate in paralel si un ohmetru conectat pe fototranzistorul optocuplorului urmarim ce se petrece cu rezistenta acestuia din urma cand se modifica tensiunea din sursa reglabila . Fac precizarea ca plusul ohmetrului trebuie conectat la colectorul fototranzistorului si minusul la emitor . Si mai bine ar fi ca fototranzistorul sa fie deconectat din primarul sursei sau mai corect din partea "calda" a acesteia .  Daca totul este bine in partea secundara sau" rece" atunci cand tensiunea reglabila creste si ajunge la valoarea corecta se produce un salt aproape brusc al rezistentei emitor -colector a fototranzistorului . De obicei se trece de la cativa KOhmi sau zeci de KOhmi la cateva sute de Ohmi sau chiar sub 100 Ohm .  Chiar daca tensiunea reglabila creste peste valoarea corecta, sa zicem cu 2-3V, rezistenta emitor colector va ramane la o valoare mica .  De observat ca valoarea tensiunii pe dioda emitatoare din opto va avea in jur de 0,9 volti cand tensiunea reglabila este in crestere si foarte aproape de aceea asteptata, dupa care sare brusc la 1,2V si ramane asa chiar daca  vom creste tensiunea reglabila . La coborare vom observa acelasi salt brusc dar in sens invers .  Daca aceasta procedura esueaza inseamna ca defectiunea se afla in partea calda sau chiar opto este defect. Metoda functioneaza pentru orice tensiune si cu un pic de experienta poate fi adaptata si la sursele complexe care folosesc doua tensiuni pentru blocul de reglaj sau care au circuit de st.by. si trebuie dezactivat . Sursa reglabila se poate construi cu LM317 sau chiar cu un potentiometru bobinat de o suta, doua de Ohmi daca se mai gasesc pe undeva .   Cam lunga povestea ,dar un incepator poate castiga timp ca sa nu mai scoata cateva componente smd sau sa nu arda un controler si tranzistorul asociat.  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines