Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
validae

Selco Quasar 180, a mai reparat cineva ?

Recommended Posts

Vă salut, am primit de la un cunoscut un astfel de invertor, adus de prin Italia.Omul l-a forjat la greu, are o hală metalică în construcţie.

Aparatul funcţiona din ce spune el cu unele intermitenţe, în sensul că uneori la pornire clipeşte rapid ledul roşu şi apoi se stinge, uneori rămâne aprins şi trebuia să repornească de câteva ori ca să se iniţieze arcul.Uneori funcţiona toată ziua fără probleme. La un moment dat, de nervi că nu mai iniţiază arcul, i-a dat un şut şi i-a rupt şi ventilatorul.

Momentan caut un ventilator de schimb, cel original (4715KL-05W-B50) se găseşte doar pe la chinezi sau prin SUA, ambele variante fiind dezavantajoase, de la chinezi vine după o lună-două, iar la americani transportul costă mai mult decât însuşi ventilatorul.Concret, ar costa circa 90 Lei ventilatorul şi 110 Lei transportul.Am văzut ceva similar ca dimensiuni pe Emag dar era lipsă stoc.Ventilatorul are 120x120mmx38mm tensiunea de 24V şi consum de 0,65A.Am însă ceva identic ca dimensiuni, dar cu alimentare la 230V.O să-l pun pe acela.

Recunosc că nu am folosit încă acest aparat, nici documentaţia (manual service, schemă) nu i-am găsit-o încă, dar când îl alimentez apare tensiunea de 82Vc.c. la borne (lucru normal)indiferent de starea ledului roşu, dar nu l-am încercat cu electrod fiindcă am fost liber zilele astea şi la serviciu am condiţii mai bune de test decât acasă, mai ales pe vreme rea...

Mâine seară îl iau şi-l testez cu electrod şi cu ventilatorul alimentat direct la reţea.Sper că nu sesizează că n-are ventilatorul original, schema de acţionare e destul de sofisticată, dar având doar două fire, bănuiesc că placa invertorului nu-i poate detecta turaţia/funcţionarea.

Dacă cineva a avut de-a face cu aşa ceva şi poate să-mi indice/trimită manualul lui, v-aş fi recunoscător.Aparatul e destul de vechi, nu se mai fabrică acest tip, dar pe şasiul ăsta sigur se fac altele (ex.Selco Quasar TLH) cu afişaj digital al curentului, foarte probabil identice ca schemă de bază.

Aparatul e identic cu acesta, dar n-are nicio legătură cu topicul acela:

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Cu ventilatorul am rezolvat amiabil, aveam unul zdravăn la acelaşi gabarit şi se potriveşte perfect.Doar alimentarea e la 230Vc.a. dar l-am legat imediat după butonul de pornire, ca să pornească odată cu agregatul.Am sudat seara trecută nişte mărunţişuri de care aveam nevoie la serviciu, a mers bine.Urmează peste două zile să-l testez cu electrod de 3,25 şi 4mm.Nu ştiu ce semnifică ledul ăla cu simbolul electrodului, e ceva cu amorsarea sau antistick-ul ? Şi la porniri succesive se comportă oarecum haotic, uneori clipeşte repede şi se stinge, alteori se aprinde şi rămâne aprins.Ledul de avarie nu mi s-a aprins deloc, dar nici nu avea motive la ce utilizare uşoară i-am dat.Să văd poimâine cum se comportă cu electrozi groşi.Că nu-l mai duc acasă în niciun caz, are cam 10kg cu tot cu cabluri şi nu-i o plăcere să-l car după mine 500m de la maşină până la atelier şi înapoi.....

Dacă cineva a mai folosit din ăsta, poate mă lămureşte cum e cu ledul roşu cu simbolul electrodului..între timp o să-i verific şi contactele releelor, deşi vizual apar giugiuc...

Link to comment
Share on other sites

Acum câteva zile am avut nevoie de ceva suduri fine şi am folosit aparatul mai sus citat, tot îl aveam în teste.A funcţionat pentru circa trei runde de suduri fine cu electrod de 2,5mm că nu era cazul de ceva mai gros.OK, am zis că proprietarul bate câmpii şi ori nu avea priza bună, ori nu făcea masă corect.L-am băgat într-un dulap şi seara asta l-am scos, hotărât să-l ,,forjez,, serios cu ceva supertit de 4mm. Am aranjat frumos cordoanele, băgat electrod potrivit, dau cu el în fierotanie şi surpriză ! Aparatul, deşi nu indica avarie, nu dădea nicio tensiune la ieşire.Asta doar că l-am băgat în dulap şi l-am scos acum.Am mai observat un fenomen, ledurile de pe masca frontală, cât şi cele de pe placa de bază se stingeau simultan şi brusc din senin, ca şi cum invertorul ar fi rămas fără alimentare, deşi ventilatorul de 230Vc.a./5W legat imediat după întrerupătorul de reţea se rotea vesel.Deci fie are ceva contact imperfect înainte de condensatorii de filtraj, ori sursa auxiliară se întrerupe aleatoriu şi taie brusc alimentarea comenzii invertorului.Dat fiind că e târziu deja, las dezmembrarea drăcoveniei pentru mîine-poimîine.trebuie desfăcut din toate mufele şi văzut ce problemă are....

 

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Am demontat invertorul, are o construcţie modulară robustă şi îngrijită, condensatorii de filtraj sunt pe o placă separată, iar transformatorul e practic ecranat de radiatorul comun al celor două punţi redresoare primare, al modulului cu patru IGBT-uri şi al diodelor redresoare rapide.Conexiunile sunt cu platbandă de aluminiu, în afară de transformatorul de curent din primarul trafului, mai există un şunt creat dintr-o porţiune a platbandei ce duce plusul de 82V la borna exterioară.După verificările contactelor celor două relee de ,,softstart,, lipiturilor şi conexiunilor dintre module, nu am depistat nimic dubios, care să explice faptul că are momente când nu mai vrea să iniţieze scânteie şi nici tensiune la borne.Suspectez totuşi ceva în neregulă cu sursa auxiliară, care e în comutaţie, fiindcă la un moment dat invertorul fiind pornit şi fără sarcină, toate ledurile martor de pe placă inclusiv cele frontale, se stingeau simultan şi se aprindeau după o secundă.Asta în timp ce ventilatorul ce e alimentat la 230Vc.a. imediat după butonul de alimentare, se rotea.Dacă ar fi fost un contact imperfect la priză sau butonul de pornire, ventilatorul ar fi avut şi el o turaţie fluctuantă.Dar în acele momente el funcţiona constant.Va trebui să-l montez la loc pentru a face măsurători ale tensiunilor date de sursa auxiliară.Schema e extrem de stufoasă, vreo 19 integrate pe placa de bază şi un Attiny 26-16SU pe cea frontală cu potenţiometrul de reglaj curent şi selecţie mod de sudare.

EqF5LIi.jpg

zRRVQQr.jpg

xHPauHX.jpg

I9h3ZZc.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sunt un anume tip de mufe care in timp nu mai fac contact bine. Nu toate mufele...doar unele anume si in general cele mama.

Eu zic ca acest defect este tot din cauza unui contact imperfect.

Am pus intr-un dreptunghi alb genul de mufe cu probleme.

EqF5LIi.jpg

xHPauHX.jpg

zRRVQQr.jpg

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

Problema e că exact mufele indicate nu sunt folosite la acest invertor.Probabil folosesc la diagnoză sau opţiuni suplimentare.Acum după ce l-am asamblat iar, tensiunea de ieşire e zero, ledul ce indică amorsarea arcului (simbolul unui electrod) pâlpâie intermitent cam de două ori pe secundă.Am mişcat de mufele utilizate, le-am scos şi inspectat cu o lupă puternică şi sunt în stare bună.Am măsurat contactele celor două relee de softstart (sunt în paralel)şi sunt foarte bune.O chestie anormală e că o parte din ledurile verzi martor de pe placa de bază nu sunt aprinse când tensiunea de ieşire lipseşte, iar releele nu anclanşează, lucru ce denotă practic nefuncţionarea invertorului de putere.Înainte de regulatorul 7805 al controllerului Attiny am măsurat o tensiune de 17V, care pare să fie aceeaşi debitată de sursa auxiliară, mi se pare cam mică, mă aşteptam să fie 24V adică tensiunea de lucru a releelor de softstart.Din păcate nu găsesc schemă sau manual service, nici nu am mai verificat un astfel de model să ştiu ce tensiune are în mod normal sursa auxiliară.

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

Nu toate invertoarele sunt la fel...cu tensiunea auxiliara de 24V. Unele au tensiunea auxilara de 15-17V. Asta depinde in general de tensiunea de start a integratului folosit in pwm. Sunt unele integrate  care pornesc la 12V altele la 16- 18V.

Releele de softstart pot la fel de bine sa fie de 12V sau 15V.

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

Ale ăstuia sunt de 24V, legate în paralel pentru mărirea curentului suportat de contacte.Deşi ele pot anclanşa şi la 17V, mi se pare totuşi mică tensiunea.Poate e normală şi e alta problema.Chestia e că nu înţeleg de ce pâlpâie ledul ăla ce semnifică iniţierea arcului, că e în gol.Ledul galben de avarie nu se aprinde.O să măsor cu grijă diverse tensiuni, e greu că placa e impregnată cu lac şi o eroare ce ar face scurt ar putea fi catastrofală.

Link to comment
Share on other sites

Daca releele sunt de 24V atunci si tensiunea auxiliara trebuie sa fie de 24V....nu are cum sa fie mai mica. Poate de aici se trag si erorile cu acel led....inseamna ca in sursa auxiliara este buba, nu scoate tensiunea care trebuie.

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines