Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Demeter Denes

Ajutor depanare invertor de sudura Proweld MMA200PI!

Recommended Posts

Salutare pentru toata lumea ,Rog putin  ajutor din partea Meseriasilor ,A fost adus la mine  invertorul de sudura Proweld MMA200PI de catre proprietar, cu mentionare ca in timpul sudari a fost  tras cu cablul de sudare aparatul de sudura, care a cazut  de pe un scaun in timp ce propritarul suda ceva, si sa oprit nu mai porneste , Ledul OC rosu pe panoul frontal este aprins. Nu am reparat pina acum asa ceva ,dar am gindit ca incerc norocul  si cu asta macar invati cite ceva ,,,Proprietarul doreste  foarte mult sa fie readus in viata  pentru ca a fost multumit cu functionarea lui .Am scos capacul  am gasit trei bucati de IGBT -50JR22  scurt circuit intre Colector si Emitor . Am vizualizat semnalele de comanda  pe terminalele de Gate  si  cred ca sunt corecte .postez aici  imaginile cu semnale ,Trebuie sa  schimb toate IGBT urile  cu piese noi sau numai cele care au crapat? Si am inca o nelamurire: Cind actionez potentiometrul cu care se regleaza  curentul   cu IGBT   scoase, nu se modifica nimic in semnalul de comanda.Ori dupa parerea mea eu cred ca trebuia sa modifice in semnalul de comanda factorul de umplere. Astept pareri de la cei care au experienta cu asa ceva .. ventilatorul de racire merge  "in turatie" factorul de umplere a semnalului de comanda masurat cu un multimetru este de 47% . si frecventa  46 khz , Pe placa de baza ledurile cu culoare werde lumineza iar cele cu lumina rosie sunt stinse . Cu IGBT  scoase  ledul OC pe panoul frontal este stins  ier ledul verde Power se aprinde.Niste  imagini  despre delicventul:

placa3.jpg

Proweld MMA200 PI.jpg

SEMNAL DE COMANDA.jpg

Link to comment
Share on other sites

Semnalul de comanda (factorul de umplere) se poate modifica din potentiometrul de pe panoul frontal numai atunci cand aparatul are sarcina. Exista o informatie de curent catre PWM pe care ati omis-o... fara ea nu se modifica semnalul.

Verificati cu atentie toate rezistentele si diodele din grila igbt-urilor... sa fie bune. Puneti igbt-urile la loc si aparatul va merge.

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

De preferabil ar fi sa le pui pe toate noi. Siliciu imbatraneste....iar cele obosite le vor trage si pe cele bune dupa ele cand vor crapa.
Dar daca nu sunt parale...se pot refolosi si cele care au scapat.

Verificati cu mare atentie diodele din grila igbt-urilor....diodele zenner de 5v1 si 1N4148 sa fie bune. Acestea de obicei se schimba cand se monteaza noile tranzistoare.

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

Salutare.Am schimbat toate  tranzistoarele  cu cele noi, la esire am avut  tensiune dc 56 volt.Asa este inscriptionat  ca tensiune de esire in gol si pe tabelul  pe carcasa aparatului.Ledul verde  pe panoul frontal lumineaza , iar cel rosu inscriptionat Oc era stins.Am pus cablu de sudare sa fac o proba dar din pacate la primul contact cu electroda  si piesa, a inrosit putin virful electrodei, iar la a doua incercare  sa aprins si dioda rosu OC pe panoul frontal.Dupa treaba asta nu am mai avut tensiune de esire.Nu mai stiu ce sa fac pentru ca fara  o schema  incerc numai sa masor piese defectate. Schema  dupa care am incercat sa lucrezi nu corepunde total cu  schema invertorului...maine mai incerc norocul inco data ,,dar a sperante putim mai am...

Link to comment
Share on other sites

Am demontat iarasi si am gasit  dintre cele patru perechi de igbt unu scurt intre C si Emitor , cel care era in pararlel cu igbt defect nu are nimic  ,Care poate fi cauza ca in gol merge iar cind incerc sa sudez ceva imediat cedeaza ?Tranzistoarele de putere sunt comandate de la un transformator care are o infásurare primara si patru secundare , fiecare dintre cele patru infasurai comanda cite o perecshe de igbt,,,,na mai am idea unde sa caut defectul,,,,daca are cineva ceva sfat  va rog frumos nu ezitati.....

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca sunt niste snubbere acolo....o rezistenta si un condensator pe fiecare ramura in parte intre colector si emitor....rezistenta de 470 ohmi si condensatorul de 470p.  Pe acelea le-ai verificat?

Verifica informatia de curent daca ajunge la placa PWM. Pune o sarcina artificiala (o rezistenta) la iesire si verifica cu osciloscopul impulsurile de curent care trebuie sa ajunga la Sg3525. In lipsa acestor impulsuri aparatul pleaca cu curent maxim si exista riscul sa se distruga tranzistorii. Verifica fisuri in placa de baza...ca daca aparatul a cazut atunci sigur s-a intamplat ceva....tranzistorii aia nu se ardeau de la o cazatura, decat daca a aparut o fisura in placa sau un contact imperfect pe undeva.

Sunt multe de verificat....! Scoate toate tranzistoarele cand repari aparatul si lasa cate unul pe fiecare ramura....altfel ai sa le faci praf pe toate. Foloseste un autotransformator pe timpul reparatiei...nu te duce cu tensiune maxima in el. Foloseste o protectie la intrarea aparatului (un bec de 40-60W)...in caz ca tranzistorii raman deschisi sa nu se buseasca. Alimenteaza placa PWM dintr-o sursa exterioara si verifica cu atentie impulsurile pe toate ramurile cand sunt montati igbt-urile. Foloseste un transformator izolator de retea cand masori cu osciloscopul!

Ce sa-ti mai spun...ca sunt multe de spus...nu-i chiar asa simplu sa depanezi un invertor. 

Spor!

 

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

Salut, Multumesc pentru sfaturi. Scot snubberele si masor afara , testez condenzatorul  la tensiune de strapungere si la capacitate , si urmaresc linia pe care ai propus-   , dar totusi  e normal sa fie factorul de umplere 47 la suta in gol ? Poate sa fie mai mare in sarcina?   nu am experienta    cu aparat de sudura .... invertoare DC /AC am reparat destul multe si am reusit totdeauna,am masurat componentele la rece,am schimbat ce era defect,am vizualizat semnalele de comanda cu osciloscop  si a functionat toate  ..dar cu asta am dat o in bara....Pentru sarcina artificiala cam ce rezistenta sa folosesc?

Link to comment
Share on other sites

Da...e foarte bine 47%. O rezistenta de 0,2-0,5ohmi ca sarcina.....poti creste usurel pana la 1ohm cu potentiometrul de curent  la minim pentru probe. Trebuie de wattaj mai mare...sau mai multe puse in paralel sau puse pe radiatoare....altfel le prajesti repede. Faci probe pe scurt timp cu ele...cat sa vizionezi semnalele pe osciloscop. Dar toate astea trebuia sa le stii pana acum....daca ai reparat asa ceva.

 

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

Salut Multumesc pentru sfaturi ,dar cred ca trebuie sa iau iar de la capat sa verific totul  pentru ca  am gasit scurt intre pinul 7 si masa al circuitului CA3140 iar atunci e in scurt si pinul de alimentare 15 al integratului KA3525A  ,  si a stabilizatorului de la care vine alimentarea ....ceva nu e in regula aici...Daca rezolv scurtul alimentez partea de comanda din susrsa externa si verific semnalele ...si asa spre finale....dar am inceput sa pierd speranta.....

Edited by Demeter Denes
Link to comment
Share on other sites

ia-o pe portiuni. Asa se repara un aparat. Prima si prima data repari sursa, apoi alimentezi partea de comanda si vezi daca este ok, verifici partea secundara de putere si apoi cuplezi partea de putere la partea de comanda. Totul incet, fara graba si ca la carte....verifici tot. Citesti, te documentezi, este pe acest forum destula documentatie. 

Sa nu vii cu scuze ca pierzi speranta...speranta nu trebuie sa moara niciodata! Timp sa ai....ca n-ai voie sa nu-l repari.

Asa ca....gramada pe el, nu-l slabi deloc, te astept cu un raspuns pozitiv.

Spor!

Edited by mac01
Link to comment
Share on other sites

 Nu ştiu dacă ai curăţat placa la sânge.Invertoarele se mai duc şi de la praful fieros aspirat de ventilator.Când se taie cu fainerul.

 Şi cum zice Mac ia-o întâi cu sursa.Mi-e că ţi s-au dus şi integratele...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines