Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
RST

Un receptor FM....deosebit

Recommended Posts

Lucrand in seara asta la un alt receptor VHF pentru proiectul " Uinderground ", am nimerit din lotul de CXA1191S, unul al carui bloc RF n-a vrut sub niciun chip sa functioneze peste 150Mhz. 

Aproape ca-l terminasem, si cand am vazut ca nu merge mai sus in frecventa, am fost la un pas sa-l arunc...dar mi-a venit o idee. 

 

Sunt prieten demult cu un mic grup de pasionati ai Dx-urilor in FM comercial. Au scule de firma, normal ca si le lauda fiecare...mai ales un Kenwood nu stiu de care, cica rupe randurile la Dx. 

Asta era acum vreun an...nu ma mai interesa FM-ul demult, dar acum, ca s-a ivit ocazia, accept vechea provocare. 

Chiar daca nu merge mai sus in frecventa, acel CXA1191 functioneaza normal in banda FM. 

 

Ideea e chiar super, merge ca " relaxare prin munca ". Voi aplica deci metodele si schemele personale pe care le folosesc in VHF, la un radio FM comercial. Eu spun ca va egala Kenwood-ul la toate capitolele, iar la unul din ele il va depasi.

" Ciudatenia " acestui receptor este ca nu va avea antena ! 

Iar daca e vorba de DX-uri adevarate, adica statii FM departate, sau din alte tari, antena lui va fi o dracie mare cat...o bricheta ( MagicBon )

 

.................................

 

Cum infrastructura e partial facuta, nu va dmp dura mult pana il termin si pun la treaba, cam o saptamana, cand am timp de el. 

 

...Pasionati de FM poate mai sunt, si acest topic, fiind mai simplut si mai comercial, e mai usor de urmarit la obiect. Voi pune si ceva video cu receptorul la treaba, dar daca se intampla la fel la la topicul " Underground " cand eu puneam video cu transmisiunea in direct, iar spectatorii vorbeau despre licurici si galbenele...aceeasi soarta va avea si topicul asta. 

Nu si receptorul....sunt tare interesat sa-l vad langa acel miraculos Kenwood :) 

Link to comment

E pe " facere "....azi l-am ajustat pentru banda FM. I-am facut si o poza...neclara ptr ca atat poate telefonul meu actual, dar chiar si daca era clara, nu prea se intelege ce-am mosmandit acolo:

 

cx.jpg

 

Momentan e cu improvizatiile trecerii din standardul VHF in cel FM comercial. Nu seamana cu nimic industrial, nici la aspect, nici la conceptie si nici la...performante. 

Cand o sa mai am ceva timp liber il definitivez, apoi il bag in carcasa. 

Ce spuneti, o sa atinga performantele unui receptor FM de firma ? Eu spun ca le va depasi :) 

Link to comment

Electronu' e prea mic sa vada din exterior in ce cacat, pardon ceara....e obligat sa circule....asa ca merge pe acolo pe unde-i zic eu. 

Cel mai mare, castiga...iar eu is mai marwe ca el ;)  

Sa vedem si daca electronii mei " cerati " se misca mai bine decat aia industriali.... 

Link to comment

Tu eşti mai coios decât Faraday, Maxwell, Hertz şi restul de după ei....iar când vei conştientiza că uneori poţi numi ,,antenă,, chiar şi traseele alea scurte de cablaj, se cheamă că ţi-ai mai revenit din mahmureală.,,Fără antenă,, e doar o metaforă.Aşa poţi spune şi de telefoanele mobile, că n-au antenă.Poţi spune doar că mergi pe o sensibilitate dusă la extrem, dar aia nu te va ajuta decât în vîrful dealului tău, după ce ne vei uimi cu performanţele păianjenului (ce faci tu se cheamă în argoul electronistic asamblare ,,în aer,,), mergi cu el în Bucureşti şi vezi dacă mai înţelegi ceva....

Edited by validae
Link to comment
Acum 40 minute, Mircea a spus:

Daca te opui evolutiei si nu iesi din standardele impuse de altii,

Corect, dar cind acele standarde sunt legi, ce ne facem? Ori o antena nu mai e un circuit rezonant???

Link to comment

Dar terminați domn'le cu antenele! ... sunt chestii obscure, primitive, vintage! 

Acum s-a inventat la Mârrlzănești receptorul fără antenă, capabil de recepții DX inimaginabile și imposibile pe un aparat "de firmă" realizat industrial. Care, culmea! ... are nevoie și de antenă! 

Link to comment

1 hour ago, validae said:

iar când vei conştientiza că uneori poţi numi ,,antenă,, chiar şi traseele alea scurte de cablaj, se cheamă că ţi-ai mai revenit din mahmureală

 

Interesant ce " aflu ".... Problema e ca am aflat de acum vreo 25 de ani. Si nu numai ca am aflat, ma folosesc real si din greu de fenomenul asta. 

Teoretic lucrurile sunt simple...totul e simplu cand e vorba de teorie. Dar ati incercat vreodata sa faceti ?  Ma refer la modul general, la toata lumea care mai " stie ". 

Daca " stiati " de ce recomandati antene cat mai inalte, degajate, bengoase...etc etc ? 

De ce industria nu se inghesuie sa se foloseasca de treaba asta ? Pentru ca si ea stie ! 

 

Va recomand sa incercati, inainte de a " sti ".... Siu nu m-ar mira sa obtineti efectul exact invers...sa puneti RF-ul direct la masa, fie ca e vorba de emisie sau de receptie :) 

 

Referitor la celelalte aspecte teoretice, le-am explicat pe larg la fostul topic despre MagicBon. 

Din pacate, momentan nu prea am timp de acest receptor....urmeaza partea de carcasa, fire, draci....asta e partea cea mai neplacuta. Imi voi gasi cat de curand, e vb doar de cateva ore de lucru. 

Apoi il vedem la treaba....chiar si in oras, nu va grabiti in anticipatii....

Link to comment

Treaba cu Dx-urile e tare discutabila, mai ales in ultrascurte. Nu tine de receptor ( prea mult ) cat de...noroc. Acel noroc se numeste " propagare sporadica ". " Nesporadica " nu prea exista in UUS. 

In trecut, eram pasionat de FM. Am prins statii din Suedia, Germania, Franta, Turcia...arabi...etc. Evident, cu antena Yagi, eram incepator atunci. Mi s-a parut ceva extraordinar...dar in timp m-am dezumflat, vazand ca nu depinde de mine, ci de sfanta propagare...in general rar intalnita in UUS. 

 

Cu totul altceva e receptia fata de un receptor-martor...de orice firma si pe orice antena doreste dumnealui. Daca receptioneaza un Dx...iar eu nu, atunci daaa, e bucluc :limb:

Oricum nu se va intampla treaba asta....in VHF am experienta " garla "...in US fusesem " incepator ". 

 

Nu stiu cand il pun la treaba...stiu doar ca odata ce ma iau de el, in aceeasi zi il si termin. 

 

 

Link to comment

Treaba cu propagarea, e o întreagă ştiință în sine.

Dar să o lăsăm în seama specialiştilor.

Am postat în topicul tău, reamintindu-mi de o experiență ciudată, ante '89.

Aveam o antenă Yagi, cu 7 sau 9 elemente, dimensionată pentru capătul superior al FIF sau chiar inferior UIF, cu bucla de adaptare din cablu coaxial corespunzător, manufacturată pentru recepția ,,sîrbilor", montată pe un bloc cu 4 etaje, în zona Giurgiului, Bucureşti.

Într-o zi, fară chef de mers la cursuri, am pornit televizorul, un Sirius sau Snagov, cu 2,3,4...circuite integrate, dracu' mai ştie, şi am inceput să butonez şi să caut posturi, pe selectorul de canale.

Ăla tip sertar, cu potențiometre multitură pentru acordul cu diodă varicap.

La un moment dat, am recepționat o ,,miră" de televiziune, cu denumirea/marca: SVERIGE.

Mi-a trebuit ceva timp să mă dumiresc, şi să realizez ca acea miră de control, aparținea televiziunii suedeze.

Sunt mai mult de 30 de ani de la acea experiență, şi poate amintirile sau estompat, dar rămîne experiența!

Spor la experimentat!

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines