Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

O altfel de metoda "foto" pentru realizat cablaje


Guest ALiCE

Recommended Posts

Am descoperit-o intamplator, cand am ramas fara folie press'n'peel (parantza: am folosit folie pnp alba & albastra, nu am fost multumit cu adevarat de nici una dintre variante).

 

1. Se ia una bucata hartie foto (a mea a avut 10x15 - 3 lei / 20 buc din Auchan)

2. Nu stiu daca este necesar pasul - Am luat o lumanare 'pastila' (probabil 0.5 lei, din cele albe) si am 'cerat' hartia foto, dupa care am sters-o bine de tot cu un servetel

3. Am printat cablajul 'mirror' pe o imprimanta laser HP 4050 (cred ca este nevoie de o imprimanta care sa nu 'intoarca' hartia la printare). Din cauza ca era foarte mica hartia, a ramas sub cilindrul de printare (dupa ce fusese printata). Am scos cartusul, am luat hartia - era impecabila.

Cum am atins-o, s-a intins tonerul pe ea :). Am sters-o cu un servetel si am repetat pasul 3 cu atentie.

4. Tonerul este foarte sensibil in acest moment. Se ia imediat de pe hartia foto, asa ca atentie!

4. Am curatat bine cablajul cu un burete de bucatarie abraziv

5. Se pune cu grija hartia foto pe cablaj si se foloseste fierul de calcat. Tonerul va 'migra' pe cablaj, la mine a facut-o impreuna cu o pelicula subtire din hartia foto.

6. Se corodreaza normal, se sterge tonerul de pe cablaj si "se ramane masca :D"

Poze atasate.

001 - dupa fierul de calcat

002 - dupa corodare. partea neagra reprezinta ce am desenat cu markerul :).

Am uitat sa fac poze dupa ce am curatat cablajul de restul de la hartia foto, sorry :(

 

 

NOTA Cablajul folosit nu a fost "sticlo" textolit. Asta e tot ce stiu - cand l-am cumparat, a fost foarte ieftin si mi s-a spus ca nu e "sticlo". Pare mai "prost", se taie foarte usor, dar mie imi place mult mai mult decat sticlo. Stie cineva ce ar putea fi si ce ar trebui sa cer la magazin?

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

nu trebuia sa faci alt topic pentru asta, e un ditai topicu sticky sus pe tema asta. Nu e nimic foto la metoda ta, decat ca ai folosit o coala cu aplicabilitate la foto(dar nu pcb), dar pentru metoda pnp, eu si noi toti am folosit cu succes diverse materiale, eu numai foi de reviste (au o tenta cerata).

Link to comment

1. Acel thread are 432 de post-uri - un pic cam greu de gasit informatia utila2. De aceea am pus "foto" intre ""3. Nu am incercat cu foi de revista, dar ceva imi spune ca pe ele tonerul se lipeste cat-de-cat, pe cand pe hartia foto doar se 'aseaza'.

Link to comment

nu inteleg pt ce ai folosit lumanarea, cred ca o parte din ceara aia a ramas in imprimanta, si dupa multe repetari cred ca iti vei lua alta noua.eu am folosit o foaie de xerox un pic lucioasa, am printat la munca si nu prea am putut sa setez intensitatea insa rezultatul a fost unul bun, pe pasajele unde era mai gros traseul nu a iesit cum trebuia dar am rectificat cu un marker si pana la urma a iesit perfect. cred ca dupa 2-3 experimente o sa imi iasa fara probleme

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines