Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
kellogs

pompa recirculare apa in calorifere; centrala termica

Recommended Posts

M'am pus ieri pe montat un temporizator la centrala termica al carei termostat a decedat. Am facut ce am facut si... pof! Aparent doar o siguranta de 2A (TLE 250V se numeste piesa originala). Am pus la repezeala alte sigurante de 1A si 2A, rapide si de dimensiuni fizice mai mari ca cea originala - direct pof la alimentarea placii de baza. Merg de cumpar niste T2A si pe dimensiunea potrivita, pun una in circuit, iar pof...

 

Iau masuraciosul, MOV-ul din aval, desi arata impecabil, avea continuitate intre borne. Am mai gasit si o dioda tot asa, cu scurt circuit. Le dau jos de pe placa:

- MOV-ul si'a "pierdut" scurt-circuitul. Testat separat era OK. Testez si intre gaurile de unde l'am scos, fara scurt... ce sa fi fost oare ?

- dioda si ea era OK scoasa de pe placa; testez gaurile de unde am scos-o si era in continuare scurt-circuit. ce treaba o fi avut dioda aceea acolo iar nu stiu.

 

Pun ambele piese la loc, MOV-ul nu mai are scurt, dioda tot are, infig o siguranta noua mai bine in soclu, centrala porneste OK. Mesteresc la temporizator, il leg la terminalele termostatului (doua fire care inchid circuitul de comanda al incalzirii caloriferelor), mai leg in paralel cu acesta si un intrerupator manual pentru controlul manual al aceluiasi circuit. Pornesc, testez, totul OK... mai putin pompa de recirculare.

 

Pompa porneste OK, fara zgomote suspecte, isi face treaba, insa ramane in functiune circa 20 - 30 minute dupa inchiderea focului. Anterior acest interval era undeva la 1 - 2 minute. Ce i'am facut oare... ?

Link to comment
Share on other sites

Eu unu nu am înțeles mare lucru, nici pof nu m-am prins din prima ce reprezintă. Ce fel de centrală aveți, ce tip de termostat este cel care s-a defectat, de ce ați optat pentru un temporizator și nu penru un alt termostat dacă cel actual nu se putea repara, nici o poză ceva nu strica.

Link to comment
Share on other sites

afMA03L.jpgEq8NG77.jpgwYUbuQw.jpg

 

Scuzati, orele erau inaintate cand am postat...

 

Asadar, termostatul este Computherm 097RF - http://www.politop.eu/termostat_097rf.php - receptorul s'a defectat de nu l'am mai scos la lumina.

 

Terminalele 3 si 4 sunt cele de comanda a incalzirii; centrala vine din fabrica cu o sarma intre ele, incalzirea functionind in continuu. Firele ce pleaca de acolo intra, prin jonctiunea infasurata cu banda izolatoare din ultima poza , atat in carcasa temporizatorului cat si in intrerupatorul manual. 

 

Siguranta de se tot ardea este cea din centru-dreapta in poza 1, vizibila in soclul ei. Imediat sub ea este si acel MOV insa mascat de plasticul gri cu eticheta Vaillant. 

 

Am optat pentru un temporizator deoarece are sens pentru cazul meu de utilizare in regim de porniri/opriri dese doar cca. o saptamana pe an, atunci cand pompele de caldura nu mai functioneaza (temperaturi prea scazute). Altfel foloseam aceasta centrala termica doar din intrerupatorul manual - un foc pe zi pentru vreo doua ore. Apoi, temporizatorul il aveam deja printr'un dulap asteptindu'si ziua montarii pe undeva.

 

Multumesc

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines