Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Monitorizare tensiune generator trifazic


Postări Recomandate

Trebuie să măsori tensiunea reală între faze în timpul funcţionării, fiindcă o fază nu prea are cum să ajungă la 90V decât dacă rămâne în gol....bănuiesc că motocicleta aia are acumulator de 12V.Poţi încerca să te raportezi la şasiu, fiindcă bateria are minusul legat la şasiu, deci practic orice fază se va închide prin masă.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut @costi002,

 

Pe baza a ceea ce ai descris pana acum, si anume:

  • Generatorul conectat in triunghi (fara punct neutru)
  • Amplitudinea de 90V
  • Frecventa de ordinul a 100Hz ( in realitate depinde de turatie si de nr de poli)

 

... iata o schema simpla folosind doar rezistente. Valorile rezistentelor sunt arbitrare, au ca scop doar ilustrarea principiului si se pot ajusta in functie de necesitati.

 

elforum_trifazic.thumb.PNG.b27bc6c9300834e49c02a5745cdf8a46.PNG

 

  • In graficul de sus ai tensiunile in punctele A1, B1 si C1 in functionare normala. De remarcat egalitatea amplitudinilor si defazajul constant de 120 de grade intre faze.
  • In graficul de jos se presupune ca V4 a "picat" complet, are spire in scurt circuit si tensiunea generata este 0. Se observa ca fazelor A2 si C2 le-a scazut amplitudinea, dar s-a modificat si defazajul intre ele.

Se poate calcula exact evolutia tensiunilor in punctele A,B,C in functie de defect, dar am preferat simulare si poze ptr ca e mai intuitiv.

 

Nu am pus poza, dar in cazul in care una dintre infasurari se intrerupe, tensiunea asociata cu bobina intrerupta este sustinuta de celelalte infasurari si nu mai apare nicio diferenta semnificativa in punctele de masura A, B si C fata de functionarea normala. Asta cel putin in gol sau la sarcina redusa. In realitate mai exista o dependenta de sarcina, dar e greu de evaluat pe baza informatiilor disponibile.

 

Pe baza observatiilor de mai sus, cred ca o detectie simpla, numai a amplitudinii este insuficienta pentru semnalarea unui defect. Ar trebui monitorizate atat amplitudinile cat si fazele. In cazul in care supervizarea e facuta de ADCul unui procesor, trebuie facuta si deplasarea de nivel corespunzatoare, tinut cont de impedanta maxima de atac a ADCului, etc.

 

Spor!

 

Editat de ratza
Corectat numele fazelor
Link spre comentariu

Ok.  Eu cred ca totuși nu  am toate datele. L-am rugat sa măsoare tensiunea fata de minus baterie pe fiecare faza în parte.  Dacă îmi apare tensiune variabila funcție de turație, cred ca problema se rezolva de la sine. Cel târziu sâmbăta am rezultatele. Pana atunci, va mulțumesc pentru implicare și timpul acordat. Voi reveni cu detalii. 

Link spre comentariu

Exista vreun moment cand puntea trifazica nu debiteaza pe baterie adica iesirea puntii e in gol ? ...sau de fapt vei masura mereu tensiunea limitata si deci dependenta de sarcina?

Eu m-as uita pe riplu...mai ales frecventa si delayul intre varfuri sau treceri prin zero. Acu depinde si cat de rapid poti sa faci sample..nu stiu frecventa maxima generata.

Editat de bolek
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări