Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
costi002

Monitorizare tensiune generator trifazic

Recommended Posts

Salut,

Se doreste crearea unui dispozitiv ce va monitoriza tensiunea dintre faze a unui generator trifazic (pare ca este un alternator de motocicleta).

Acest generator, "debiteaza" intre 20Vac si 90Vac intre faze, viteza de rotatie a generatorului fiind intre 1000-6000RPM. deci, frecventa ....sincer nu stiu cat va fi.

Generatorul, are doar 3 fire, deci, nu am acces la punctul comun al infasurarilor, asta daca ar fi in configuratia "stea", probabil este in configuratie triunghi, fara punct comun.

Scopul final, aprinderea unui led cu o anumita culoare, in functie de tensiunea masurata intre faze. Deci, vor fi 3 led-uri tricolore.

Ce nu stiu eu, cum/cu ce as putea obtine aceste 3 tensiuni alternative si un punct comun pentru toate 3, pentru a putea face niste divizoare de tensiune si apoi sa trimit aceste 3 tensiuni alternative/redresate (inca nu stiu ce va iesi) si divizate catre ADC-urile unui PIC. 

Partea de programare o rezolv, problema mea este translatia celor 3 faze catre ceva cu punct comun.

Sper ca m-am facut inteles, daca nu , sunt pe aici, sa raspund (daca ma pricep :D).

Multumesc anticipat pentru timpul acordat.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Acum 30 minute, costi002 a spus:

problema mea este translatia celor 3 faze catre ceva cu punct comun.

Ai nevoie de un transformator de masura trifazat sau de trei transformatoare monofazate. Frecventa si tensiunea nefiind standard va trebui sa alegi ceva care sa nu se satureze in cazurile extreme.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns.

Sa inteleg ca alta varianta, fara traf, nu exista?

Ma gandeam, oare daca fac o sarcina (3 rezistente de valoare identica) legata in stea, pe cele 3 faze, punctul comun al rezistentelor nu poate fi folosit ca punct comun?

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Salut.

Din ce spune el (poate ca trebuie sa mai adun informatii), la inceput scade tensiunea pe o faza (probabil ca apar spire in scurt ciruit) apoi aceasta dispare. El ar dori, sa stie cand aceasta tensiune e mai mica decat un anumit prag, inainte de a disparea complet.

Oare ar fi o idee buna sa monitorez curentul prin faza, cu senzor de curent, de ex ACS712?

Sau poate nu este relevant, deoarece, cand bateria este incarcata, curentul scade.

Ma cam depaseste aceasta translatie de tensiune.

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Cel mai bine este cu 3 trafuri cu primar de 230V/400V (preferabil 400V) si primarele legate intre faze sau in stea, chiar si fara rezistori.

Exista si trafuri special facute pt asa ceva. Am vazut utilizat industrial asa ceva iar trafurile erau foarte mici (sub 1cm^2) si inseriate cu rezistori.

Link to comment
Share on other sites

Daca nu e nevoie de izolare, se face un divizor rezistiv conectat in stea, punctul comun fiind nivelul de referinta (masa). Se redreseaza cele 3 tensiuni si apoi se poate face cam orice...

Se masoara tensiunea minima, maxima, functie de plaja de turatie, in sarcina... inteleg ca e pe o motocicleta si functie de valori se stabilesc pragurile pentru care se produc diverse semnalizari/reactii.

De vazut caderea tensiunii la cuplarea sarcinilor pentru a nu face semnalizari false.

Link to comment
Share on other sites

Se doreşte doar monitorizarea, sau şi controlul încărcării ? Monitorizarea nu ar fi greu de făcut, mă refer doar la compararea celor trei faze ca tensiune şi semnalizarea celei care ar scădea mult sub tensiunea ce ar trebui să fie egală.Frecvenţa e irelevantă pentru cazul încărcării unui acumulator.Nu ştiu cu ce-l ajută asta pe un motociclist, în afară de a-şi pierde concentrarea la drum, ca să urmărească nişte leduri din bord.Dar poate e cu scop de diagnoză şi vrea să folosească aşa ceva ca să depisteze rapid un alternator cu probleme...

Edited by validae
Link to comment
Share on other sites

@sesebe se doreste cat mai mic, 3 trafuri, oricat de mici, ocupa spatiu

@validae se doreste strict monitorizare, sau mai bine zis, semnalizare din timp a unui defect

Acum mi-a venit in minte, oare as putea face 3 montaje identice, alimentate direct intre faze dupa redresare/filtrare? Oare cand pica o faza, voi avea doua indicatoare care semnalizeaza ca ceva nu este in regula( deoarece o faza face parte din circutul de alimentare a 2 dispozitive)?

Daca da, ar ramane doar sa vad cum fac o sursa sa accepte cei 90Vac si sa imi scoata 5Vcc. Dar sa fie si destul de mica.

Of, parea o chestie simpla, dar se pare ca nu e chiar asa.

@iop95 cred ca voi incerca si aceasta varianta

 

Imi vine in minte, erau niste montaje, cu ceva diode zenner , tranzistoare si led-uri, ce indicau tensiunea pe baterie, dar nu am gasit inca schema. Poate prin modificare diode si rezistente, se poate adapta pentru aceste tensiuni

Edited by costi002
Link to comment
Share on other sites

Numai pt a vedea ca o faza a picat (i-a fugit mult tensiunea) este foarte simplu: se face o "stea "cu 3 rezistente i tensiunea in punctul comun va fi zero cit timp toate fazele dau aceeasi tensiue. Daca una pica vei avea un sinus cu amplitudine diferita de zero si frecventa dictata de turatie.

 

Iar legat de transformatoare, cele pe care le-am vazut eu erau cit niste condesatori film ceva mai mari - sa zicem 2.2-3.3µF/400V , deci nu prea mari.

Edited by sesebe
Link to comment
Share on other sites

Acum 4 minute, sesebe a spus:

Numai pt a vedea ca o faza a picat (i-a fugit mult tensiunea) este foarte simplu: se face o "stea "cu 3 rezistente i tensiunea in punctul comun va fi zero cit timp toate fazele dau aceeasi tensiue. Daca una pica vei avea un sinus cu amplitudine diferita de zero si frecventa dictata de turatie.

interesant. imi da 0 fata de .........nu stiu unde sa pun al doilea "tester". Mie imi ies doar cele 3 faze, nu am punct comun. Oare daca compar fata de masa bateriei(adica dupa redresare/stabilizare)

Imi cer scuze daca sunt greu de cap.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines