Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
tiovidiu

HDD nu bootează

Recommended Posts

Am un HDD pecare am windows10 pe caree îl țin deoparte . Până de curând îl puneam in PC și boota. Am schimbat calculatorul și  acum îl recunoaște în BIOS, dar nu vrea sa booteze. Apare un ecran negru și cursorul. Daca il montez în PC se deschide din Computerul Meu, dar nu pot accesa  softurile instalate pe el.

 

Link to comment
Share on other sites

Nu spui nimic clar. Nu vrea să booteze sau nu vrea să pornească?

Un Windows nu poate porni pe orice calculator (fără să fie instalat pe acel calculator) din cauza incompatibilității hardware. Dacă "vede" alt hardware (placă de bază) la pornire, se blochează sau chiar oprește calculatorul. Dacă ar încerca să pornească, ar putea distruge placa de bază.

Un program, în timpul instalării, face anumite setări în registri. Dacă muți doar programul pe alt calculator fără setările din registri, programul respectiv nu va porni.

Sunt anumite programe numite portabile care pot porni pe orice calculator sau partiție fără să fie instalate. Ele au in directorul lor un fișier în care sunt memorate toate setările necesare pentru a porni. În felul ăsta nu mai au nevoie de registrii din Windows.

Link to comment
Share on other sites

Nu booteaza, apare un ecran negru și o liniuță care clipește. Mai am un SSD portabil care a fost pe vechiul PC pe care am W10 și merge perfect. Pe HDD am un program instalat de vreo doi ani, și mai ales browserul Chrome are o parola inmemorie cu care malogam asumat pe un site unde unde transmiteam niste fișiere.

Link to comment
Share on other sites

Iar nu spui nimic clar: "Mai am un SSD portabil care a fost pe vechiul PC pe care am W10 și merge perfect." Din ce spui, se intelege ca ai windows 10 instalat pe SSD portabil si ca porneste perfect pe ambele calculatoare.  Asa ceva se intampla numai daca calculatoarele sunt identice sau foarte asemanatoare. Cand pui SSD portabil pe ambele calculatoare, e singurul HDD sau mai e si HDD-ul calculatorului de pe care windows porneste? Una e sa ai windows instalat pe un HDD si cu totul altceva e ca calculatorul sa porneasca de pe el.

Daca ai win10 si pui un al doilea HDD tot cu win10 instalat dar pe alta placa de baza, intotdeauna windows 10 va porni de pe primul HDD si daca pornesti un program instalat pe al doilea HDD, windows (care ruleaza de pe primul HDD) poate importa din setarile (cheile din registri) necesare pentru-ca programul sa mearga, din windows-ul instalat pe al doilea HDD, inclusiv parolele.

Iar chestia cu linuta care clipeste este din cauza ca la instalare ai facut un sistem de partitii bootabil pe care placa de baza mai noua nu il intelege. Asa se intampla daca la instalare lasi windows sa faca partitii cum vrea el.

Am avut sisteme identice singura diferenta fiind placile video. Daca luam HDD de la un sistem si il puneam pe celalt, imediat la pornire aparea ecran albastru si sistemul se bloca.

Cand faci o parola pe un site, intr-un fisier txt se noteaza adresa site + user + parola. Iar asta se face pentru toate conturile. De obicei parolele se pot recupera sau reseta cu adresa de mail.

 

Link to comment
Share on other sites

Citat

Asa ceva se intampla numai daca calculatoarele sunt identice sau foarte asemanatoare.

Asta nu mai e valabil la Windows 10, era valabil pana la Windows 8.1, acum se poate muta HDD/SSD cu Windows 10 pe alt calculator(nu conteaza daca e cu CPU sau APU, Intel sau AMD, nu conteaza chipsetul placii de baza. fara nici o problema, cel mult isi face o scurta actualizare de driveri(2-5 minute).

Verificati acel HDD cu HD Sentinel sau cu Crystal Disk, aproape sigur prezinta defecte fizice, sectoare realocate sau instabile.

 

https://www.hdsentinel.com/

https://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/CrystalDiskMark.shtml

Link to comment
Share on other sites

SSD-ul a fost montat in vechiul PC. Deabia acum îl folosesc în portsabil. Merge perfect, nu am probleme. Celalalt HDD erea folosit ocazional, doar cand lucram în softurile instalate pe el (cam o data pe lună). Acum de pe SSD booteaza atat montat în PC cât si din portabil. Am încercat să deschid softurile de pe el intrand din Computerul meu dar primesc mesaj de eroare.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines