Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
efi

Probleme tensiune retea prosumator/panour solare

Recommended Posts

Salutare tuturor,

de curand am devenit prosumator si am inceput sa trec prin niste momente mai putin placute, asa ca va rog sa imi intelegeti disperare si nevoia de ajutor.

 

Sistem: am instalat un sistem de producere a energiei electrice, ON Grid monofazat, 28 panouri de 310W, doua array-uri de 14, monocristaline, cu invertor Fronius Primo 8.2 si smart meter. 

Problema: nu reusesc sa injectez in retea la capacitate maxima, problema principala fiind supratensiunea in momentul in care incep sa injectez peste 1.5-2kw, tensiunea creste de la 235-240V pana peste 264V(tensiune la care invertorul Fronius este setat sa se inchida).

 

Ce am incercat:

- am chemat echipa care a facut instalarea, mi-au adus un invertor nou, au legat invertorul direct la cablurile de bransament pentru a evita instalatia electrica a casei si eventualele contacte imperfecte sau cabluri cu probleme. Problema a persistat, concluzia a fost ca e o problema la reteaua de distributie.

- am chemat distribuitorul care a verificat tensiunea in retea cu si fara panourile solare, au schimbat faza pe care eram bransat, nu s-a rezolvat problema iar acesta a dat vina pe instalator/invertor.

- am sunat la Fronius, acestia nu au dat vina pe nimeni, dar mi-au zis ca tot ce pot face ei este sa ma asiste in modificarea parametrilor de functionare ale invertorului astfel incat sa mareasca puterea reactiva, dar doar cu acordul distribuitorului.

 

Alte detalii, observate de mine si fara sa am pretentia de a fi folositoare

- pana la punctul de transformare nu am observat alti producatori de energie solara sau eoliana

- sunt pe al 39-lea stalp de la transformator

- am impamantare atat la casa cat si la stalpul pe care exista bransament

- am facut teste cand a fost soare si puteam produce peste 5kw, chiar daca limitez sistemul din smart meter sa injecteze 5%(aproximativ 400W), tot aveam supratensiune adica peste 264V si invertorul se oprea.

- reteaua sta in 230-240V in general; cand casa consuma tot ce este produs, adica undeva la 1.5-2KW, nu am probleme de nici un fel, tensiunea ramane pe la 240-245V.

 

Orice idee, sfat, sugestie ar fi de mare ajutor, sunt o persoana tehnica in general dar imi lipsesc multe cunostinte legate de electricitate si electronica.

 

Multumesc!

 

Link to comment
Share on other sites

Va salut @efi,

 

Acum 24 minute, efi a spus:

reteaua sta in 230-240V in general; cand casa consuma tot ce este produs, adica undeva la 1.5-2KW, nu am probleme de nici un fel, tensiunea ramane pe la 240-245V.

Ce se intampla daca deconectati invertorul, ramaneti doar pe retea si porniti mai multi consumatori in casa in asa fel incat sa va apropiati de 2 KW consum? Cat este tensiunea masurata la prize? Ma astept sa scada. Intrebarea este cat scade fata de situatia in care consumul este mic?

Atentie, este important sa faceti experimentul fara invertor; consumul in perioada testului va fi numai din reteaua distribuitorului.

 

Edited by cirip
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, cirip said:

Va salut @efi,

 

Ce se intampla daca deconectati invertorul, ramaneti doar pe retea si porniti mai multi consumatori in casa in asa fel incat sa va apropiati de 2 KW consum? Cat este tensiunea masurata la prize? Ma astept sa scada. Intrebarea este cat scade fata de situatia in care consumul este mic?

Atentie, este important sa faceti experimentul fara invertor; consumul in perioada testului va fi numai din reteaua distribuitorului.

 

Din cate am observat, scade tensiunea cu undeva la 5v maxim, dar e greu de monitorizat avand in vedere ca nu sunt singurul pe retea: daca eu iau 2kw e posibil in acelasi timp altcineva sa renunte la 2kw si atunci scaderea poate nu e sesizabila. Sau?

Link to comment
Share on other sites

Va salut @efi,

 

Nu lucrez in domeniul energetic, dar am oarece tangente cu electricitatea si problema dvs. mi s-a parut o provocare interesanta. Prin urmare, considerati ceea ce postez niste simple idei, care pot fi sau nu corecte.

 

Descrierea simptomelor ma duc cu gandul la incarcarea unui acumulator cu rezistenta interna mare sau a unui condensator cu ESR mare. Tensiunea masurata la borne variaza semnificativ in plus la incarcare sau in minus la descarcare. Variatia tensiunii in timpul consumului din retea este ceea ce incercam sa determin prin experimentul pe care vi l-am propus, cu invertorul deconectat. Combinat cu faptul ca spuneti ca sunt 39 de stalpi pana la transformator, ideea rezistentei mari a circuitului pana la punctul de injectie in retea (transformator) pare sa capete greutate.

 

Sunt tentat sa cred ca cel putin o persoana din echipele care v-au vizitat stie exact care este problema, dar nu poate sa o declare din cauza unui posibil conflict de interese. Din pacate cele doua echipe au interese contrarii in acest joc, motiv pentru care arunca pisica de la unul la celalalt. Probabil ca in final va trebui sa angajati o terta parte care sa nu aiba nicio afiliere cu distribuitorul sau cu instalatorul si sa faca o analiza tehnica competenta si fara miza politica.

 

Acestea fiind spuse si pe baza masuratorilor descrise de dvs. eu as face urmatoarele estimari aproximative. Afirmatiile dvs. sunt cu caractere ingrosate.
"in momentul in care incep sa injectez peste 1.5-2kw, tensiunea creste de la 235-240V pana peste 264V"
Daca tensiunea la bornele transformatorului este de 240V, injectia a 2KW va determina aparitia unui curent de 2000W/240V = 8.33A spre transformator. Supratensiunea masurata de (264V-240V) = 24V implica faptul ca firele de la pct dvs. de injectie pana la transformator au o rezistenta de 24V/8.33A = 2.88 Ohmi.

 

"daca limitez sistemul din smart meter sa injecteze 5%(aproximativ 400W), tot aveam supratensiune adica peste 264V "
Un calcul similar cu cel de mai sus ar arata ca la un curent injectat de 400W/240V = 1.66A, rezistenta firelor pana la transformator ar fi de 24V/1.66A = 14.4 Ohmi

 

"scade tensiunea cu undeva la 5v maxim," (presupun ca estimarea este facuta cu invertorul eliminat din circuit si cu o variate de 2KW a sarcinii)
Refacand aceleasi calcule, dar de data asta la consum, nu la injectie de putere, ar rezulta 2000W/240V = 8.33A, iar rezistenta estimata ar fi 5V/8.33A = 0.6 Ohmi.

 

Dupa cum observati, rezistentele estimate ale aceleiasi linii de distributie pe baza datelor oferite de dvs. variaza de la 0.6 la 14 Ohmi. Asa ceva nu este posibil pentru ca este vorba de aceeasi linie. Prin urmare, trebuiesc facute masuratori cat mai precise in conditii controlate, prin care sa se estimeze rezistenta de pierderi a traseului de cablu si comparat cu un standard in vigoare. Sunt tentat sa cred ca instalatorul are dreptate sa suspecteze reteaua de distributie, dar distribuitorul nu are interes sa recunoasca asa ceva pentru ca ar insemna costuri suplimentare pentru corectarea situatiei. De altfel, dupa cum ati mentionat, instalatorul a verificat "sa nu fie contacte imperfecte", adica in esenta a suspectat o rezistenta de pierderi suplimentara. Nu este exclus nici ca instalatorul sa fi stiut ca daca invertorul este instalat "la 39 de stalpi" distanta de transformator, sistemul nu functioneaza la puterea maxima, dar daca v-ar fi spus ca nu merge, va pierdea de client.

 

Dupa parerea mea, o terta parte fara niciun interes in toata afacerea, va trebui sa faca o expertiza tehnica si sa puna fie instalatorul fie distribuitorul in fata unui raport bazat pe masuratori, calcule si compararea cu standardele in vigoare sau chiar cu specificatiile invertorului. Usor de spus, dar probabil nu asa de simplu de facut. Ca alternativa, daca dvs. faceti aceste estimari si le aratati celor doua echipe, s-ar putea ca, vazandu-va bazat si in cunostinta de cauza, sa admita care e problema si sa fie mai cooperanti. Mi s-a intamplat nu o data sa fiu tinta unei sedinte de aburo-terapie. Dar daca omenii vad ca nu esti venit cu pluta si ai contra-argumente, o lasa mai moale.  De asemenea cunosc cazul uni amic la care a venit o echipa sa-i puna tabla pe casa. Beneficiarul a solicitat tabla de 0.25mm. "Mesterii" au venit cu tabla de 0.2mm sustinand ca e de 0.25mm. Amicul meu s-a tot contrazis cu ei pana cand a scos micrometrul din sertar si le-a aratat ca au adus tabla de 0.2mm. "Mesterii" au venit cu tabla care trebuie si nu au mai incercat alte cotcarii.

 

Chiar sunt curios cum o s-o rezolvati pana la capat. Tehnic este o problema interesanta, chiar daca va da insomnie deocamdata.
Va doresc succes!

 

Edited by cirip
Link to comment
Share on other sites

39 de stalpi pana la transformator inseamna circa 1,2km, ceea ce imi sugereaza ca locuiesti in zona rurala.

E mult prea mult pentru ca reteaua sa fie in standarde, dar la noi se practica inca.

De cand distributia energiei s-a privatizat situatia tehnica a retelei s-a mai imbunatatit, in zona mea, dar inca e departe de a respecta normele.

Solutia curenta a distribuitorului pentru aceste segmente lungi de retea e ca tensiunea la transformator sa fie setata la maximum standardizat, 240+10%.

Asa ca tu vei genera in retea maxim cat consuma vecinii tai apropiati in acel moment.

 

 

Edited by yo7lhe
corectie
Link to comment
Share on other sites

Daca nu sunt consumatori pe acea faza, evident tensiunea va creste, invertorul incercand sa faca ceea ce trebuie sa faca, adica sa injecteze cat mai multa putere.

Avand in vedere ca invertorul este monofazat, sansele de a avea consumatori pe acea faza scad...

Puteti incerca mutarea pe celelalte faze... poate e una mai incarcata.

Furnizorul de ee n-are niciun interes sa va ajute... asa e in kolonie.

 

Link to comment
Share on other sites

Cred că banii investiţi în ,,injectarea,, de energie nu vor fi recuperaţi prea curând, poate era mai bine să fi făcut o simplă comutare de reţea, când aveai soare suficient să ţină consumul casei, sistemul comuta pe panouri, iar când producţia proprie era slabă, treceai pe SEN.....

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, validae said:

Cred că banii investiţi în ,,injectarea,, de energie nu vor fi recuperaţi prea curând,

Banii investiti in injectare sunt undeva la 500ron Smart meter-ul + 1200ron taxele la EON + Delgaz

 

2 hours ago, validae said:

poate era mai bine să fi făcut o simplă comutare de reţea, când aveai soare suficient să ţină consumul casei, sistemul comuta pe panouri, iar când producţia proprie era slabă, treceai pe SEN.....

Adica exact ce face Smart meter-ul, o comutare automata + altele legate de managementul energiei

Link to comment
Share on other sites

Ca prosumator, daca ai beneficiat de programul statului, inseamna avantaj doar daca-ti modifici obiceiul de consum. Adica sa bagi in priza principalii consumatori energofagi doar atunci cand vezi soarele pe cer.

Ca sa injectezi in retea trebuie sa ai cui (sa fie consum pe faza ta), iar pretul pe kWh primit de la furnizor va fi sub jumatate fata de pretul la care-l cumperi de la el, pentru ca fiecare kWh al tau injectat in retea nu e purtator de TVA, eventual abonament zilnic si alte tarife reglementate de ANRE (injectare/extragere din retea, cogenerare, certificate verzi, etc...uita-te pe factura).

Edited by nelu F
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, nelu F said:

Ca prosumator, daca ai beneficiat de programul statului, inseamna avantaj doar daca-ti modifici obiceiul de consum. Adica sa bagi in priza principalii consumatori energofagi doar atunci cand vezi soarele pe cer.

Ca sa injectezi in retea trebuie sa ai cui (sa fie consum pe faza ta), iar pretul pe kWh primit de la furnizor va fi sub jumatate fata de pretul la care-l cumperi de la el, pentru ca fiecare kWh al tau injectat in retea nu e purtator de TVA, eventual abonament zilnic si alte tarife reglementate de ANRE (injectare/extragere din retea, cogenerare, certificate verzi, etc...uita-te pe factura).

Nu e cazul, nu am beneficiat de nimic de la stat, totul e facut pe banii mei si cunosc implicatiile legate de costuri. Problema mea e legata de altceva, dar e corect ce mentionezi si util pentru cei ce se gandesc sa implementeze o astfel de solutie de la 0.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, nelu F said:

In cazul tau, avand acces la retea, nu stiu cand iti vei putea recupera investitia. Cel putin ai avantajul ca ai scapat de grija acumulatorilor.

...si a facturilor la curent, injumatatit factura la incalzire + comoditate. Investitia dupa calculele mele pesimiste, se amortizeaza undeva la 6 ani.

Fiecare isi face calculele in functie de nevoi, eu neavand acces la reteaua de gaz incalzeam casa cu lemne.

Link to comment
Share on other sites

La 11.01.2021 la 18:33, efi a spus:

Orice idee, sfat, sugestie ar fi de mare ajutor, sunt o persoana tehnica in general dar imi lipsesc multe cunostinte legate de electricitate si electronica.

 

Ma gandesc la deplasarea neutrului. S-au masurat tensiunile de faza si de retea pe celelalte fire?

Link to comment
Share on other sites

La 15.01.2021 la 9:19, gica70 a spus:

S-au masurat tensiunile de faza si de retea pe celelalte fire?

Scuze, tensiunile de faza (intre fiecare faza si nul)si de linie (intre faze) am vrut sa zic.

 

Link to comment
Share on other sites

Problema este la traseul de alimentare intre stalp si casa.Un comtact imperfect, adica energia injectata nu se duce in retea ci ramane loco.

Incercati sa decuplati panourile si sa folositi niste consumatori de 5kW.Masurati tensiunea daca scade.

O alta verificare:

Apasati de 5 ori consecutiv al treilea buton de la stanga la dreapta.
Introduceti  codul  73887 si vedeti daca la tip retea e setat Romania. NU International 50Hz.

Instalatorul nu are nici o vina.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines