Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
barbulescuorlando

„sens” montare bobine în crossower

Recommended Posts

Buna ziua. Cum se montează bobinele într-un filtru de boxe? Cele spre masa ( medii, înalte) si cele serie cu semnalul ( bas) ? Mă refer dacă este o regulă a se monta începutul bobinei primul ( cel de lângă centrul din interior al bobinei) și sfârșitul la masă sau spre difuzor ( la bas de exemplu) sau nu e o regulă. Mulțumesc 

 

Punctul ar reprezenta începutul bobinei.

 

Capture.PNG

Edited by barbulescuorlando
Link to post
Share on other sites

Daca legi sfirsitul bobinei spre intrarea de semnal electronii se impiedica putin la intrare si sunetul va fi neclar si infundat, daca legi cu inceputul atunci electronii vor zburda zglobii iar sunetul va avea maximul de detalii. 

Ramine problema cum aflam care este inceputul si care este sfirsitul bobinei pt ca nu stim cum considera electronii - poate pt ei este taman pe dos fata de cum ne gindim noi.

 

Haide domnule sa fim seriosi! Cum poti sa pui astfel de intrebari? 

Nu conteaza ceea ce ai intrebat tu!

Cind am vazut titlul am crezut ca te referi cum sa fie pozitionate una fata de alta bobinele nu chestiile de mai sus.

Bobinele se pozitioneaza cit mai departe unele de altele (3 diametre distanta incepe sa fie ok) iar daca nu este loc distanta minima trebuie sa fie mai mare decit diametrul celei mai mari si sa fie plasate cu axele perpendiculare.

 

mod-edit - am editat postul pt ca nici eu nu citisen partea cu caractere mici, initial am avut impresia ca este o noua semnatura.

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites

Colegul vroia sa spuna ca NU are nici o importanta sensul bobinei.  Si chiar nu are!

Dar ce de doar bobina  ? Condensatorul nu ar trebui si el pozitionat pe acelasi principiu ? Adica cu outside foil la masa ?  Mai greu este ca nu stii cum sunt legati pinii in el.

Link to post
Share on other sites
Acum 19 minute, barbulescuorlando a spus:

Pe bune? Ai vre-un rost pe site-ul acesta?

Daca ai citi cu atentie postarea mea de mai sus ai vedea ca ti-am dat si raspunsul de care aveai nevoie cu litere putin mai mici.

Chiar daca prima parte a postarii pare o gluma incearca sa intelegi substratul ei: electronii care se plimba prin fire n-au nici o treaba cu inceputul sau sfirsitul bobinei - n-au cum sa-si dea seama care este inceput si care sfirsit - pt ei tot aia este.

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites

Singura "regula" de montare este ca bobinele se leaga la fel in ambele filtre.  Si asta pt ca in caz ca apar totusi interferente cu alte piese acestea sa fie la fel pe ambele boxe.

La condensatorii bobinati care au inceput si sfarsit sunt discutii ca ar suna mai bine daca sunt legati cu sfarsitul spre masa.  

Link to post
Share on other sites

Initiatorul are dreptate partial. Nu a formulat corect intrebarea insa.

 

La o bobina, daca sensul electronilor este dinspre exteior spre centru, se vor observa anumite intarzieri (defazaje), adica schimbari de faza cauzate de actiunea invers electromagnetica.

 

Daca electronii circula in sensul invers, dinspre interior spre exterior, acestia vor fii accelerati la fel cum se foloseste si asistenta gravitationala pentru a modifica directia si viteza unei nave spatiale.

 

Mai rudimentar, sunetul sa intre prin mijloc si sa iasa prin margine. Exista si explicatii audiofile, dar suntem totusi un forum tehnic.

 

PS. Cine sterge, primeste blesteme.

Edited by Haralambie
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines