Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Jon22

Senzor miscare Steinel 42399 defect

Recommended Posts

Buna seara, incerc sa repar un senzor de miscare care imi aprinde lumina pe hol. Am luat altul nou dar nu e la fel de sensibil ca si cel care acum e stricat, de aceea vreau sa-l repar. Dar si de curiozitate.

L-am desfacut si are 2 circuite, unul cu intrarea de 220v si iesirea printr-un releu H2001acq si alt circuit cu senzorul de miscare care ar trebui sa comande releul.

Am verificat si exista alimentare de 20v alternativ in cel de al doilea circuit care este redresat corect imediat dupa intrare.

Masurand comanda la releu cu senzorul alimentat intamplator chiar a pornit becul, am stat nemiscat iar apoi temporizatorul a oprit alimentarea. deci a functionat corect. Dar nu porneste singur cand e miscare.

Aici sunt pozele:

https://ibb.co/1vZLdR7

https://ibb.co/xqDpnbx
https://ibb.co/883ncJK
https://ibb.co/MBHGcn9
https://ibb.co/Q9JcRZt
https://ibb.co/Wpg0tQ2
https://ibb.co/1vZLdR7
https://ibb.co/b7vXFTb

 

Cu ce ar trebui sa incep?

Ati mai intalnit dispozitive similare defecte? Cum ati rezolvat?

Multam !

 

Link to post
Share on other sites

Ar trebui să verifici capacitatea condensatorului albastru de 330nF.Au obiceiul de se devalorizează în timp, din cauza străpungerilor regenerative ale dielectricului.Practic la vârfuri mari de tensiune, străpungerea dielectricului evaporă şi o parte din folia armăturilor, iar capacitatea scade progresiv până la valori ce împiedică funcţionarea corectă.

Apoi măsoară pe diodele Zenner ce stabilizează tensiunea de alimentare şi vezi dacă tensiunile sunt cele corecte, corespunzătoare valorii tensiunii nominale.

Câteodată se defectează chiar senzorii PIR, iar acest detector are doi, deci asta ar fi explicaţia sensibilităţii lui mărite.Senzorii pot fi testaţi cu un montaj simplu, se alimentează cu 5V şi la detecţia mişcării dau un impuls pe ieşire, impuls ce poate comanda un tranzistor ce aprinde un led.Cauţi pe net şi vezi schema, dacă între timp n-o găsesc eu..

Automatic-door.png

https://www.elprocus.com/pir-sensor-basics-applications/

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Salutare Validae,

 

Multumesc frumos de indrumare.

 

Am facut asa pana acum si inca nu am rezolvat:

- inlocuit condensator 330nF cu altul nou

- apoi am inlocuit toti condensatorii electrolitici, nu erau umflati dar am zis sa incerc si asta

- dioda zener am gasit una dupa punte si erau 20v inainte de ea si 20v dupa ea, pe ea nu se vede clar dar parca scrie 20 si atunci tensiunile ar fi corecte

-mai e o dioda intre comanda la releu si e buna dar nu cred sa fie zener

E interesant ca intotdeauna cand ating cu o surubelnita in unul din terminalele de comanda ale releului sau in pinul 3 al lui U2100b care e iesirea catre comanda releu atuci se deschide releul si se aprinde becul apoi la expirarea timpului se stinge.

Nu am verificat senzorii, ma gandesc ca nu or fi crapat amandoi deodata. Releul daca bat il el in carcasa de plastic, nu porneste. Numai cand ating fix terminalul de comanda legat de pinul 3 al U2100b celalat terminal al releului daca-l ating nu se declanseaza releul.

 

Dvs ce ati mai incerca?

 

https://ibb.co/S6LQY9r
https://ibb.co/MDvMSmQ
https://ibb.co/R40Hj3d

 

Link to post
Share on other sites

Eu am un tester de senzori PIR, făcut dintr-o placă recuperată de la un odorizant cu senzor de mişcare.Am pus un soclu cu trei pini şi pun senzorul de testat în soclu, alimentez şi mişc mâna în faţa senzorului.Aşa văd dacă e bun sau nu....eu aş testa senzorii, mai cedează şi ei, mai ales la şocuri de tensiune în reţea.Am un coleg de serviciu ce e administrator la un bloc, schimbă ăsta la senzori în fiecare an numai la un etaj, restul n-au nimic.Asta din cauză că cineva de pe etajul ăla se ocupă cu bricolajul şi foloseşte ceva scule cu motor pe circuitul de iluminat...am dedus asta din experienţele personale.Am ars o lampă cu senzor dând trei găuri cu bormaşina alimentată din aceeaşi priză...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines