Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
alexcore

Soft care sa-mi spuna de ce mi se blocheaza PC-ul?

Recommended Posts

Salutari! Exista vreun program care sa-mi spuna motivul pentru care mi se blocheaza calculatorul? Se intampla de cateva ori pe saptamana, sa zicem o data la 2-3 zile complet aleatoriu si as vrea sa stiu din ce cauza se intampla si eventual sa remediez problema. Windows Reliability Monitor nu ma ajuta pt ca nu-mi ofera detalii, spune doar: Windows was not properly shut down. The previous system shutdown at 5:04:18 PM on ‎1/‎7/‎2021 was unexpected. Ca sa descriu fenomenul, practic se blocehaza imaginea, mouse-ul, tot si ramane pe ecran. Singura solutie este restartul.

Link to post
Share on other sites

Nu am W10 decat pe laptopul de la munca si multe sunt blocate. Asa ca nu pot veni cu detalii precise.

 

Cauta Event Viewer in Windows. Este utilitar Windows, deci nu instalezi nimic. Asta iti spune tot ce se intampla si de ce pe un PC. 

 

Google iti spune cum sa-l folosesti.

Edited by Mircea
Link to post
Share on other sites

Blocaje din astea apar de la memoriile RAM si unitatea de stocare. "Freeze"-ul de care zici l-am avut cand un conector ATA nu era fixat bine in HDD. 

Forjeaza CPU, GPU cu softuri care fac teste de anduranta si vezi daca se blocheaza. Elimini astfel probleme legate de sursa de alimentare. 

P.S. Vezi sa n-ai vreun virus din ala care "ataca" USB-urile. Un amic avea un scanner cu alimentator separat (era cu CCFL, nu led, alimentabil direct din USB), deci nu putea fi power surge, si nu-i mergea pe nici un port USB...pana la reinstalare de windows. Problema lui era insa software, nu hardware.

Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri!

 

Liviu Mihaiu - nu merge nici tastatura

 

Mircea - Daca o varianta mai user friendly nu gasesc, atunci voi studia Event Viewer-ul sa vad ce vrea sa-mi spuna.

 

Validae - Sistemul este compus dintr-o placa mini itx Asrock Q1900-ITX (CPU integrat), cu SSD si W10 si il detin de mai multi ani, probabil vreo 4. La inceput aveam alti rami si HDD si la fel facea, deci acestea se pot elimina, iar sistemul de operare cred ca l-am reinstalat cel putin o data asa ce nici aia nu cred ca e. Din fericire nu se blocheaza prea des, este cand trece si saptamana, dar sunt momente cand lucrez pe el si am mai multe aplicatii/foldere deschise si atunci este enervant asa ca am zis sa intreb poate exista vreun program care sa gaseasca problema. O posibila varianta la care ma gandesc ar fi driverele.. cred ca majoritatea sunt cele gasite de Windows in afara celui de video daca-mi aduc bine aminte.

 

Ledpanel - Cablul de la SSD cred ca l-am schimbat cu unul nou cand am facut upgrade de la HDD la SSD, iar ca sursa, am avut una clasica vreo 3 ani dupa care am achizitionat o carcasa mini itx cu sursa incorporata si brick de 12V extern, cred ca de 60w, suficient pentru procesorul cu racire pasiva J1900. Legat de virusi.. nu cred ca am. Antivirusul de windows este pornit tot timpul si actualizat iar la cateva luni ii mai dau un scan cu Malwarebytes si Hitmanpro. Momentele cand se blocheaza sunt foarte aleatorii, nu pot sa le corelez cu activitate intensa CPU/GPU, este cand se blocheaza cand abia ce am deschis un folder sau stau doar cu un tab deschis.

Link to post
Share on other sites

Se aduna variabilele...Adica 1 an ai avut configuratia originala, si apoi ultimii 3 carcasa miniITX cu sursa? Vezi ca si alimentatorul ala de 12V poate fi problema, mai ales din cauza filtrajului. Asta daca e model din ala tip alimentator laptop, mult mai usor si pe la vreo 50-70lei. Asta poti verifica cu alta sursa, sau chiar cu un adaptor auto. 

Mai ramane problema racirii-RAM in plus, SSD...SSD-urile pot trage de 2-3 ori mai mult ca un HDD SATA. Am avut unul pe care scria 0.45A. 0.7-1A sunt valori frecvente, asa cum la SSD 1.4..1.7A e ceva firesc. Pe masura ce-s mai noi, scade curentul consumat sau la acelasi curent ai capacitate mai mare. 

Placa ta are racire pasiva pt CPU. Sa inteleg ca miniITX-ul cu tot cu sursa stau intr-o carcasa fara coolere?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines