Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator radio-frecventa LSG16


Recommended Posts

Bi ne v-am gasit,   Sint nou pe acest forum si am o problema careia nu-i dau de cap. Am realizat un generator de rf dupa schema lsg16 care nu este foarte pretentios dar isi face treaba.Montajul l-am ales pentru ca regleaza frecventa continuu pana la 150 mhz si 300mhz pe armonici.Montajul realizat functioneaza numai pana la 60mhz si desi am folosit bobine de 60nH nu depaseste 60Mhz. Condensatorul variabil este 2x500pf cu cap min 25pf dispusi in serie iar bobinele sint cu alimentare mediana ,oscilator Colpitts.Desi am folosit un condensator careia i-am scos din lamele pana a ajuns la 2x300 pf cu cap min 12-15 pf rezultatele n-au fost mai bune de 68-70 mhz.Nu-mi explic de ce lsg16-ul

clasic desi are cv cu 10-12 lamele si bobine mai mari (din fotografii) poate atinge frecvente asa mari.

 

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Bun venit pe forum!

Frecventa de iesire generata depinde de piesele folosite si felul cum ai realizat montajul,adica piese cu parametri identici,bobine identice,

legaturi cat mai scurte intre piese.

Spune ce tranzistori ai folosit,pune o poza cu generatorul construit.

Link to comment

Salut @nick58 si bun venit,

 

Realizarea bobinelor in regim de amator, desi posibila, duce la variabilitate mare a parametrilor obtinuti. Aceeasi bobina cu acelasi nr de spire si cu inductanta aproximativ neschimbata, poate sa aiba capacitate parazita cu variatie mare in functie de distanta dintre spire. Asta poate sa limiteze atat frecventa maxima cat si acoperirea in frecventa obtinuta cu un condensator variabil dat. Raportul dintre Fmax si Fmin, stiind CVmax si CVmin cu oarecare precizie, poate permite evaluarea capacitatii parazite a bobinei si a intregului montaj.

 

Acum 13 ore, nick58 a spus:

am folosit bobine de 60nH

De unde stii ca au 60nH ? Sunt bobine realizate industrial? Daca da, ar trebui sa aiba o specificatie a frecventei proprii de rezonanta din care se poate aproxima usor capacitatea parazita si mai departe o frecventa maxima de lucru.

 

Cum au mai spus si alti colegi, o poza a montajului realizat ar vorbi de la sine.

 

 

Link to comment

Trebuie sa va spun ,mai intai, ca nu sant un profesionist in ale electronicii dar bobinele montate le-am masurat cu o punte RLC.Intre timp cred ca am aflat si cauza problemei care este generata de faptul ca am folosit un  FET BF 245 A  in oscilator iar tensiunea pentru acest tip de frecvente creste un pic la etajul 30-150MHz depasind parametrii tranzistorului asa ca voi folosi BF245C si sper sa mearga.Oscilatorul este foarte simplu, schema se gaseste si pe internet, contine un FET ca oscilator Colpitts  si un alt tranzistor ca buffer si amplificator,semnalul

180khz-150MHz si 300MHz pe armonici  fiind sinusoidal curat motiv pentru care l-am si ales,oricum va multumesc pentru sfaturi.

Link to comment
  • 3 months later...

Dupa mai multe incercari si teste am aflat de ce generatorul de radio freventa nu oscila mai mult de 70 Mhz; am facut greseala ca , conexiunile  de la condensatorul variabil la mosfet sa le fac cu cablu ecranat de 10cm astfel ca am introdus ,din greseala, o capacitate parazita in paralel cu cond variabil stabilind Cmin cond variabil la o valoare mai mare. Dupa eliminarea cablurilor coaxiale oscilatorul si-a  dat drumul pana la valori de 200-300Mhz ,cam instabil pentru ca lucreaza pe armonici. 

Link to comment

Cand vorbim de oscilatoare peste cateva zeci de Mhz, calitatea executiei, a elementelor pasive e definitorie, am aruncat un " ochi " ... ce am dedus eu :

1. placa " T 599" ce contine Q 101 [J fet] + Q102 and stuff, montata direct  pe " cracii " CV-ului vezi poza de jos :

signal-generator-lsg-16-117795.jpg

 

2. De la bobine la placa T599 fir normal...

De curiozitate ce valori au bobinele ?

Edited by okean
Link to comment

Intrucat n-am avut bobine construite ca in fotografie am folosit bobine tip miniatură (rezistenta) prin incercari cu valori de 1 uH pana la 1-2 mH pana la frecvente de 38 MHz ,pentru frecvente  mai mari sub .5 mH prin incercari.Ultimul etaj este instabil iar acum incerc sa-i maresc un pic tensiunea, care am vazut ca la unele modele este 18-19 v brut dupa filtrul de la intrare (eu am15v).Mi se pare la fel de interesanta conceptia aparatului care foloseste un ''stoc'' de armonici cu frecvente intre  4-73 Hz (dupa filtru) pe care le multiplica in oscilator.Initial alimentarea am facut-o folosind la redresare LM-uri, care imi taiau toate armonicele , si n-a oscilat deloc.

Link to comment

 Datele bobinelor originale sunt cele de mai jos, dupa un BK Precision, care e cam acelasi lucru, deci :

 

1.  2 x 7.0 mH

2. 2 x  820uH

3. 2 x  80uH

4. 2 x  60uH

5. 2 x  0,55uH

6. 2 x 7mm x 2,8mm folie cupru [argintata]

Edited by okean
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines