Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
minimals

Dozimetre Ad 24 D

Recommended Posts

Pare un dozimetru pentru masurarea dozei cumulate, de tip termonuminescent. Nu bag mina in foc. Pentru a fi utilizat mai ai nevoie de o gramada de aparatura.

Link to post
Share on other sites

Acum 11 ore, minimals a spus:

Si unde este legat de acest dozimetru?

Restu stiu si eu ce este un dozimetru dar nu gasesc ce caut eu daca te uiti mai bine o sa vezi exact modelul AD24D

Chestia aia e un "consumabil" pentru dozimetrul AD-24. Cind intri intr-o zona contaminata primesti o chestie din aia pe care o porti pe sub inbracaminte. La iesire o predai operatorului care o baga in aparatul ce il vezi in link-ul de mai sus. Dupa ce aparatul o citeste, operatorul iti spune daca mai ai voie sa mai intri si alta data in zona sau cit mai ai de trait... Dupa caz!

Edited by d2134
Link to post
Share on other sites

Daca e asa, este intradevar un dozimetru cu termoluminiscenta, pentru determinararea dozei incasate de personalul ce lucreaza in cinp de radiatii.

D2134, exprimarea ta e putin gresita. Vorbim de cimp de radiatii, dat, fie de o sursa inchisa, fie de o zona puternic contaminata. Acel dozimetru,  nu masoara nivelul contaminarii.

 

Link to post
Share on other sites

Un aparat asemanator a fost realizat la IFIN.

Principiul e simplu. In cimp de radiatii, unele substante isi modifica structura. Aceasta modificare este proportionala cu doza acumulata. Pentru a citi aceasta doza, substanta se incalzeste, in conditii controlate. La incalzire, electronii revin pe straturile initiale, emitind energie sub forma de lumina. Aceasta este captata de un P.M. 

Avantajul e ca substanta folosita este refolosibila dupa citire, dezavantajul e ca nu se poate staca informatia, ca in cazul filmelor sau dozimetrelor fotoluminiscenti.

Exista si sticle fotoluminiscente sau substante lichide (detector Fricke), dar acestea sunt pentru doze mari de radiatii, nu pentru dozimetria personala.

 

Minimals, inauntru este un amestec de saruri de calciu, daca imi mai aduc bine aminte.

Link to post
Share on other sites

Notatiile FAN si IAN din prima poza indica probabil producatorul Fabrica de Aparatura Nucleara. Exista prin 1980 la Magurele/Ilfov.

A fost apoi redenumita Intreprinderea de Aparatura Nucleara (IAN) dupa revolutie si pe urma Nuclear & Vacuum.

Link to post
Share on other sites

Da, FAN, a aparut dupa reorganizarea IFA, in 1977, inglobint laboratoarele de electronica nucleara si atelierele centrale. 

La FAN se executa productia de serie zero sau mica, ce rezulta din cercetarea din laboratoarele IFIN. A fabricat aparatura nucleara pentru Cernavoda, pina in 1989, cind canadienii au reziliat contractul.

Dozimetria cu termoluminiscenta, a fost pusa la punct de specialistii IFIN, laboratorul de medicina nucleara. 

Multe au disparut sau reorganizat pe platforma Magurele dupa 89. Printre acestea, si reactorul de cercetare si productie izotopi.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines