Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Bogdan z

Reparatie yamaha htr-4065

Recommended Posts


Bună ziua,
Dețin un avr yamaha model htr-4065 luat de nou prin 2013,care din senin a început sa se comporte ciudat ca și când cineva ar tine apăsat anumite butoane de pe panoul frontal. A început prin a afisa când baas+1 db când treble +1.5 db. Alta anomalie a început sa se închidă la apăsarea unor butoane de pe panoul frontal, altele decât cel dedicat. Apoi nu a mai răspuns la nici un buton de pe pe panoul frontal. Merge doar controlat din telecomanda. Aparent se comporta normal în funcționare ca sunet și setări.Am sunet pe el dar se închide din senin se deschide singur, se comporta parca ar fi posedat. Am încercat tresetare de fabrica, dar nu s-a rezolvat. Pare ca butoanele frontale fac contact aiurea... 
Ma puteți ajuta cu un sfat dacă merita reparat sau nu? Nu sunt din București, iar în locația unde locuiesc cu siguranță nu găsesc service care sa facă o astfel de reparatie. Îmi puteți recomanda o firma serioasa sau pe cineva care ma poate ajuta? Eventual dacă puteți sa va dați o părere cam pe unde pot ajunge cu costurile sa știu dacă merita reparat sau nu. 
Multumesc. 
Link to post
Share on other sites

Ar trebui demontata placa de comanda si vazut ochiometric= lupa ! apoi masurate toate butoanele si lipiturile /starea cablajului in jurul pinilor,de la miscari multe /apasari mai tari pot fi crapaturi invizibile ,masurate toate traseele intre lipituri ,microswitcsurile .

astea sunt legate in matrice ,dau fenomene "posedate ".....

Cautate swichuri identice si schimbate ......

Link to post
Share on other sites

Chestia asta trebuie făcută de cineva care a mai demontat/reparat aşa ceva, altfel există riscul de a provoca din necunoaştere alte defecte, poate mai grave....

Am avut ceva asemănător la reparat, dar la acea unitate cedase integratul selector de căi audio.Cum posesorul nu avea răbdare să comand integratul, i l-am blocat pe calea de sunet preferată, era un cunoscut care le obţinea contra unor servicii de transport, le lua practic defecte şi ieftin.Acesta fiind luat de nou, merită o reparaţie serioasă sau măcar o diagnoză serioasă a cauzei.La modul cel mai uşor, ar putea fi microcontacte cu rezistenţă de izolaţie scăzută de la condens, dar ar putea fi şi dump de EEPROM corupt.După noroc...nu ştii până nu-l deschizi.

Link to post
Share on other sites

Sau mai e o variantă. Să nu fi turnat lichide pe el...că fiu-meu când era mic, a băgat o monedă în unitatea de Floppy Disk a PC-ului.Cum nu o folosisem niciodată, nu am observat, dar la un moment dat am vrut să verific o dischetă şi atunci am văzut că apărea unitatea ca ocupată.....

Link to post
Share on other sites

Exclus sa fi intrat lichide în interior. Unde se afla este în mobila și nu ai acces pe deasupra. Am desfăcut și capacul metalic și am curățat praful din interior ca se adunase ceva în acești ani.

L-am lăsat scos din priza peste noapte. L-am reconecatat și s-a aprins ledul roșu. L-am pornit din telecomanda și aparent funcționează normal. Interesant este ca merge sa fac inclusiv calibrarea boxelor care are Jack ul pe panoul frontal. 

Eu tind sa cred ca defectul e de la butoane. Posibil ca la o acționare repetata sa fi rămas cumva contactele active ca să zic asa? Și asta să-l dea peste cap? 

Link to post
Share on other sites

E posibil ca unul sau mai multe microcontacte ce sunt uzate să facă astfel de figuri.O soluţie e eliminarea celor ce sunt suspecte de pe placă, astfel încât să nu interfereze cu acţiunile telecomenzii, ideal ar fi să le schimbi pe toate că nu-s scumpe.Sau le testezi pe rînd, punând un multimetru ieftin setat pe ohmmetru sau diode pe fiecare microcontact şi îl apeşi.Dacă sunt unele care par să dea continuitate sau afişează rezistenţă parazită mică (zeci de Ohmi) în stare neacţionată, le schimbi.Dar atenţie, de obicei aceste contacte şuntează un divizor din rezistenţe de diverse valori, e posibil ca ohmmetrul să indice ceva chiar dacă microcontactele sunt bune...

Link to post
Share on other sites

Patit ceva oarecum similar cu un LCD Samsung. Proprietarul pierduse telecomanda si a folosit butoanele la greu pana a inceput sa ramana blocat pe comenzi. Dupa schimbarea microswitchurilor a revenit la normal. Multimetrul nu m-a ajutat la masurat in circuit (pe ohmmetru).

Link to post
Share on other sites

E bine de ştiut că microcontactele se pot verifica cu ohmmetrul să n-aibă ceva rezistenţă parazită de la oxidare, doar după demontarea de pe placă.Tocmai din motivul descris anterior, fiecare microcontact ,,şuntează,, o anumită rezistenţă în circuit.Era bine să fi menţionat asta din prima postare, dar am zis să n-o mai editez...

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Bună ziua la toată lumea și sărbători fericite!

Multumesc tuturor care mi-ați dat un sfat și ați vrut sa ajutați. 

Zilele astea m-am tot uitat sa schimb receiverul sa iau altul.... Trebuia astăzi sa se uite cineva în el dar pana la urma a renunțat spunând ca trebuie cineva care știe electronica pura... În sfârșit. Am tot întrebat în stânga în dreapta după un electronist.... Nici un rezultat. 

Am găsit între timp pe internet și manualul service al avr-ului. Am urmărit diverse tutoriale despre cum se rezolva diverse probleme la aceste aparate și am găsit un video cu o placa frontala de la un receiver Sony. În video era prezentat cum placa era curățată cu o periuța de dinți și înmuiată în apa cu săpun. Mi-am zis ca o placa sa o introduci în apa nu e chiar ok, dar sa curat cu un spray de contacte merge încercat. Cu cartea de service în mana am deconectat niște cabluri cu mufa mai ciudata și într-un final am reușit sa scot placa frontală. Am dat de doua ori pe fiecare microswitch sau cum se numește cu spray de contacte la 18 lei, am apăsat de mai multe ori pe fiecare buton în parte. Am lăsat apoi sa se usuce și am suflat cu o pompita cu aer pe fiecare microswitch în parte. Am pus totul la loc și Voila. Totul merge ca uns spre bucuria fiicei mele de un an și doua luni care vrea sa danseze doar când se aude muzica prin boxe. 

 

Cam aceasta este pățania mea. Mi-am permis sa scriu atât poate se mai confrunta și alții cu aceasta problema. 

Aaaa, în plus am șters foarte ușor fiecare placa cu o carpa udata cu spray din asta. Eu zic ca a fost de la microcontacte.Am verificat fiecare în parte cu aparat de măsură dar după ce le-am dat deja cu spray și toate au "sunat". 

 

Multă sănătate! 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines