Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mariobe

Incintă dublă pentru difuzoare de bandă largă

Recommended Posts

Bună tuturor . Dețin două incinte cu difuzoare de bandă largă (Mark Audio/Alpair 10.3 M) de care sunt foarte mulțumit . Ele vin cu minusurile lor cu care m-am obișnuit și care nu mă deranjează atât de mult dar și cu plusuri care pentru mine sunt pur obiective . Rareori aș dori să învârt potențiometru mai tare un pic către dreapta dar din păcate mai mult de 20-30 de wați nu prea pot duce săracele . Acum o vreme am încercat să pun două astfel de difuzoare într-o cutie (de test) dar mi s-au părut prea țipătoare .Ele țipă un pic cam tare (pe partea de medii) de obicei ,doar ca în dual parcă erau prea de tot . Ce credeți de ideea mea schițată în fotografia de mai jos? In felul ăsta cea de jos va participa mai mult la partea de bas .La partea de amplificare voi folosi 2 ieșiri pe fiecare canal pentru a evita probleme cu impedanța .

20201223_083509.jpg

Edited by mariobe
Link to post
Share on other sites

Mulțumesc pentru răspuns . Problema este că soluția ta implică construirea de filtre(la care nu ma pricep) și apoi mă întreb dacă după filtrare va mai avea acel sunet de bandă largă . Recunosc că mă ispitește ideea .Am găsit pe undeva discutându-se despre "Bass Asistat" doar că repet , să fac filtre nu e prea domeniul meu . Întâmplător mai am două difuzoare foarte populare (nu neapărat într-un mod pozitiv dar mulți au auzit de z-5500) și aș putea lua în calcul ideea .

Screenshot_20201223-100258_Chrome.jpg

Link to post
Share on other sites

Tocmai asta e, ca solutia sugerata NU implica filtre.  Subwooferele se pot filtra fie activ - ca oricum ati spus ca vreti sa folositi amplificare separata pe difuzoarele puse in jos (ca woofere), fie pur si simplu mecanic, din constructia incintei si materialul fonoabsorbant.

Link to post
Share on other sites

Chiar acum, Shambala a spus:

Tocmai asta e, ca solutia sugerata NU implica filtre.  Subwooferele se pot filtra fie activ - ca oricum ati spus ca vreti sa folositi amplificare separata pe difuzoarele puse in jos (ca woofere), fie pur si simplu mecanic, din constructia incintei si materialul fonoabsorbant.

''din constructia incintei'' .....suna interesant , poti sa-mi dai mai multe detalii ? Pentru filtrarea activa va trebui tot un filtru pana la urma .M-am jucat acum o vreme cu ceva chinezarii de pe ebay dar a fost pierdere de timp .Probabil un mini DSP ar face o treaba mai serioasa dar parca nu as cumpara unul doar pentru a testa .

Link to post
Share on other sites

Exista mai multe solutii de atenuare a mediilor din constructia incintei unui subwoofer.  Prima este chiar cea desenata in primul post - plasarea difuzorului in jos, dar cu un difuzer si o mocheta f groasa pe podea. Restul tin mai mult de fonoabsorbant - tip, grosime, intercalare straturi. In plus se pune material fonoabsorbant si pe perete, in dreptul gaurii de BR. 

Poate filtrarea activa este mai complicata, aveti dreptate.  Eventual se pot folosi pur si simplu 1-2 subwoofere active, dar insemana un cost destul de mare..  

Daca exista deja 4 difuri de tip subwoofer de la sisteme Genius, se pot folosi acelea, cate 2 in cutie.

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites
Acum 7 minute, Shambala a spus:

Exista mai multe solutii de atenuare a mediilor din constructia incintei unui subwoofer.  Prima este chiar cea desenata in primul post - plasarea difuzorului in jos, dar cu un difuzer si o mocheta f groasa pe podea, restul tin mai mult de fonoabsorbant - tip, grosime , intercalare straturi. In plus se pune material fonoabsorbant si pe perete, in dreptul gaurii de BR.

 

Filtrul  activ  de fapt inseamna un receiver cu iesire activa de subwoofer, altfel - sa faci diy totul, e chinuiala mai mare.

Sau se foloseste pur si simplu un subwoofer activ.

Daca ai 4 difuri de tip subwoofer de la sisteme Genius, se pot folosi acelea, cate 2 in cutie.

De fapt am 4 buc Alpair 10.3M ( Nu stiu daca ai auzit despre MarkAudio , sunt destule discuții despre ele in Frugel Horn.Eu personal nu ma avânt sa fac trompetele alea,sunt mari si urâte ) și mai am 2 difuzoare de 10' de pe logitech z-5500. Mersi pentru sugestii , mă încântă ideea .Nu am mochete in casă dar am deja ceva idei .

FHXLx3-masked700.jpg

Link to post
Share on other sites

Am uitat sa scriu ca un subwoofer se poate monta si integral in interiorul cutiei, fara nici o fata a membranei spre exterior. Apoi intervine iarasi fonoabsorbantul care va atenua f. mult din medii.

Nu cred ca are rost sa pui un subwoofer si doua fullrange-uri pe boxa, oricum subul va avea SPL mult mai mic decat FR-ul. Daca dublezi FR-urile deja vor acoperi complet subul. Oricum, poti incerca.

Daca e cazul, la final poti vinde sau schimba 2 din FR-uri.

Stiam putin despre Mark Audio, am citit mai multe dupa primul tau post, sa vad exact despre ce este vorba (sa nu spun prostii).

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites

La 24.12.2020 la 21:34, daniel_2004 a spus:

Încearcă și cu o incintă isobarică. Practic, ai 2 difuzoare în volum pentru un singur difuzor...

Nu știu dacă se pretează la Full range și în afară de asta știam că incinta isobarică are ca singur avantaj scăderea volumului .

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines