Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
alex26

Statie de lipit weller

Recommended Posts

Buna ziua. Am primit de la cineva o Statie de lipit weller WTCP-S și nu știu exact principiul de funcționare. Dacă o alimentez se încălzește imediat dar după câteva secunde cred ca 20 sau poate puțin mai mult scade temperatura și nu mai pot lipi. Am tot oprit-o și pornit-o și lipeam câteva secunde iar scădea temperatura. Are termostat automat sau ce se intampla, și de ce așa repede scade temperatura? Va mulțumesc.

Link to post
Share on other sites

Sunt letcon " magnanstant " , am avut si eu unul de la taicamiu , la el a functionat vro 10 ani fara probleme ( nu are stabilitate termica multumitoare)

Pe capatul virfului din interior este trecuta temperatura de lucru (cind schimbi virful schimbi si temperatura)

Pentru @alex26 , curata bine virful , cred ca are bavura sau a oxidat si nu face contact termic optim , principiul de functionare  bimetal

 

Edited by spark
Link to post
Share on other sites

Histerezisul (diferenţa dintre timpii On/Off încălzire)e cam mare la staţiile ,,Magnastat,, fiind dependent doar de Punctul Curie al vârfului folosit, respectiv temperatura la care vârful îşi pierde proprietăţile magnetice.Nu sunt staţii de precizie, ci mai degrabă de lipit montaje ,,pe bandă,,.Am avut la serviciu una din astea (ca tip constructiv), nu erau strălucite...dar aia era şi românească, cred că doar letconul şi vârfurile erau importate.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Trebuie desfacut letconul si de obicei are un condensator in paralel cu contactul de on off si se sparge mizerile de care zici sint statii care uni au lucrat nu 10 ani ci 20 de ani ,daca le ingrijesti merg foarte bine dar nu sint pentru ciobani.

Link to post
Share on other sites
Acum 2 ore, mihaighe a spus:

Daca e weller nu e mizerie,am 4-5 bucati care merg de ani de zile.

Și eu am la lucru un Weller pe care îl folosesc de vreo 12 ani, dar modelul ăla e bun de sudat burlane, nu are precizia unuia termostatat. Adică bune fix pentru ciobani.

Link to post
Share on other sites

Am găsit condensatorul și pare crăpat. Îl voi înlocui și sper sa funcționeze ok, dar totuși și vârful și suportul in care intra, sunt destul de negre. Cu ce as putea sa le curat, am încercat cu alcool izopropilic și o periuța dar nu merge , e bine sa folosesc un smirghel fin?

Link to post
Share on other sites

Verifica ce scrie pe spatele virfului ce numar este. Daca e 7 sau 8 temperatura e 370C   400C   daca e 6  310C nu il da cu smirghel cauta un decapant bun. Dupa lipituri stergel cu cirpa.Daca se ia solutia cu care e dat din fabrica se duce imediat dar se poate folosi magnetul cu allt virf .pentru lipituri fine se folosesc cele de 25 w nu 50w,sau cu reglaj al temperaturi si firfuri fine.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines