Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
alex26

Reîmprospătare filtre boxe vintage

Recommended Posts

Va salut. Dețin o pereche de boxe englezești Chartwell PM210. Azi, după o perioada  îndelungată am zis sa le desfac sa văd cum arată filtrele , boxele având cred 40 de ani. Am făcut ceva poze. Condensatorii sunt : 4 bucăți de 4,7 micro și 1 de 1micro și firma este Rifa Miniprint. Ce e de schimbat: conzi, rezistori, cabluri, burete sau nimic?    https://postimg.cc/gallery/pzjrkrc

 

Edited by alex26
completare
Link to post
Share on other sites

Daca doriti puteti incerca sa schimbati condensatorii.  Nu are sens sa umblati la rezistente. Buretele poate fi imbatranit sau nu, e greu de estimat din ochi.  Schimbati-l si vedeti daca va fi vreo diferenta.

Mai importanta ar fi o ranforsare tip cruce - intre laterale si intre fata si spate.

 

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites

Eu nu cred ca are rost sa schimbi nici o componenta daca nu-i defecta. Sint componente destul de OK alea.

Trebuie analizat buretele daca este bun. La boxe vechi am vazut de multe ori buretele afectat.

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites

Acei condensatori cand lucreaza la tensiuni mari - 230-400Vca (de ex in filtre de reteaI sau pe motoare) sunt cunoscuti ca  imbatranesc repede si le creste mult ESR-ul.

Insa la tensiunile mici care ajung in boxa s-ar putea sa nu fie afectati. Pt a fi sigur trebuie masurati cu un esr- metru.

Dar indiferent de rezultatul masuratorii, cel (sau cei) serie de pe tweeter ar merita inlocuiti  cu MKP for Audio de calitate  buna. (Sunt doar 3-5 euro bc)

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites

 Nu vad cum ar putea creste catusi de putin ESR-ul unui condensator MKP/MKT.Nu sunt electrolitici, sa aiba asa ceva...doar capacitatea poate scadea, asta se intampla la condensatorii MKP-X2 care functioneaza in alternativ, la tensiunea retelei de 230V, acolo se produc strapungeri care "consuma" din armaturi(polipropilena autocicatrizanta). Daca ii masurati cu un capacimetru si au capacitatea inscrisa pe ei, iar Vloss=0, sunt in stare perfecta.

Link to post
Share on other sites

Nu stiu ce creste, scade. Nu i-am masurat, nu m-am atins de ei.

 

Am fost anuntat prin buletinul de mentenanta al produsului ca trebuie inlocuiti condensatorii nepolarizati Rifa / Ero din componenta sursei.

Edited by Haralambie
Link to post
Share on other sites

Acolo ai condensatori care nu sunt afectaţi de mărirea ESR-ului, prin construcţie nefiind electrolitici.Dacă îi măsuraţi şi corespund, lăsaţi-i acolo.Dacă sunt devalorizaţi, doar atunci e cazul de schimbare.Doar de dragul schimbării nu e bine să umbli într-un lucru ce funcţionează.Ca să fie clar, condensatorii electrolitici sunt afectaţi de creşterea ESR-ului, cei cu polipropilenă nu.Doar capacitatea le poate scădea, ca urmare a unor eventuale stăpungeri regenerative ale armăturilor.Asta se verifică simplu cu un capacimetru.

Astfel de condensatori suferă dese străpungeri mai ales în aplicaţiile ce utilizează tensiuni ridicate, de exemplu în aparatura alimentată direct din reţea şi acolo unde astfel de condensatori MKP sunt folosiţi ca reactanţă capacitivă.Am schimbat foarte mulţi prin termostate wireless, unde baza se alimentează direct la reţea (fără traf separator) printr-un condensator de circa 330-470nF/400Vc.a. şi unde am găsit capacităţi diminuate cu până la 50%.Alte cazuri des întâlnite au fost prin centrale termice, unde astfel de condensatori se folosesc în circuitul supraveghetor de flacără (ionizare).Prin filtre audio nu am umblat, deci nu mă pot pronunţa la frecvenţa defectării lor în astfel de cazuri, dar cum spuneam, se pot măsura uşor şi doar dacă sunt devalorizaţi sesizabil se schimbă.

Link to post
Share on other sites

Acei condensatori nu sunt MKP sau MKT, sunt cu hartie metalizata. Folositi la tensiuni mari, in timp se umfla si crapa fizic. Eu am masurat la unul o crestere a ESR, nu stiu cum s-a intamplat, poate a tras umezeala - avea la baza o crapatura de aproape 1mm latime. Am pastrat ani buni cativa crapati si i-am tot aratat la diversi amici electronisti care nu credeau, dar acum nu mai am idee pe unde sunt.

 

Nu stiu cum suna pe calea de semnal, i-am mai vazut prin diverse aparate germane vechi, si mereu erau schimbati la reconditionarea aparatelor.  Oricum s-a renuntat complet la ei, de foarte multi ani.

 

Inlocuirea unor condensatori serie pe inalte sau medii  la niste boxe vechi si foarte bine cotate  este INTOTDEAUNA  recomandata.  Mai ales in cazul unor condensatori discutabili si mai ales daca valorile sunt relativ mici - pretul este absolut derizoriu.

 

Observatie - au fost cazuri rare cand inlocuirea unor condensatori electrolitici (pusi serie pe inalte sau medii) a dus la rezultate acustice proaste.   Exemple - Cabasse, NuForce.  Dar aceste exeptii nu infirma "regula"  - recomandarea de mai sus.

Edited by Shambala
Link to post
Share on other sites

 

PHE

 "metallized polypropylene (plastic) film capacitors feature very low losses and the lowest dielectric absorption of all film dielectric materials  " 

Problema este cu RIFA  vechi ,care crapa mecanic si dupa si electric , sunt patit si mai sunt si altii pe net .  

Un KEMET nou , ieftin si calitativ, sunt pana la 1000V, daca e nevoie. ( tot PHE ) 

   Rifa ,crapat...  http://i.imgur.com/6hhzRcQ.jpg

 

Edited by Усилитель
Link to post
Share on other sites

Aia crapati au fost in paralel cu comutatorul pornit/oprit, fumul degajat e spectaculos si pute, eventual arde siguranta si cam atat...astia din filtrul in discutie e ceva de genu' " schimbam polipropilena cu polipropilena mai buna " 

Link to post
Share on other sites
Acum 4 ore, okean a spus:

.... " schimbam polipropilena cu polipropilena mai buna " 

Si asta nu e ceva rau in cazul audio.  Asa cum am spus, nu stiu cum suna Rifa pe semnal , dar in mod cert niste Jantzen albastri sau Obligado suna bine.  Si costa doar 3-5 euro bc.

Difuzoarele acelea merita niste condensatori buni.

 

Aveti dreptate, Rifa sunt MKT, am confundat cu altii asemanatori la culoare - Wima MP. Pe acestia ii  mai am  :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.Daca iti place acest forum ai putea sa faci o mica donatie, astfel ajuti sa existe.
Multumim!
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines