Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR-metru, scheme simple..


Recommended Posts

Bună dimineața! Revin cu o nouă nelămurire, legată de un ESR- metru pe care doresc să-l construiesc. Menționez că doresc să măsor condensatorii în circuit. Am găsit pe internet mai multe scheme, pe care le postez mai jos:

https://www.elettroamici.org/en/misuratore-esr/;esr.png

 

5-transistor-ESR-Meter-with-DC-voltages.

 http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=950;

esrschematic.png

Care vi se pare mai potrivită (mie îmi place prima pentru ca se alimentează la 1.5V; cea de-a doua pentru că are componente comune, dar cam multe; mi se pare elegantă și cea de-a treia). Ce ma sfătuiți?

 

 

Edited by validae
Link to comment
  • Replies 186
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 Nu stiu nimic de prima schema.Cea cu 74hc14 este construita si testata.Si schema postata de Spitfire este verificata.

 Asemanatoare cu ultima si posibil mai sensibila e si schema asta pe care o pun mai jos.

 Nu m-am uitat la schema testerului chinezesc cu Atmega.Posibil sa poata fi modificata protectia la intrare pentru a putea masura pe placa,fara riscuri.Ar fi o varianta f ieftina.Un tester din asta e 50-60 lei.

 Asta e schema cu 555 si op.

 

http://pavekmuseum.org/LeinESR.html

Link to comment

O să realizez schema lui danyk, cu toate că nu are protecție pentru condensatoare uitate încărcate accidental. Cât despre modalitatea de afișare, pot folosi un milivoltmrtru analogic, dar aș vrea să folosesc ceva care să formeze un aparat de sine stătător, și nu am un vu-metru analogic. Se poate folosi în acest scop un vu-metru cu  mai multe led-uri? De ex., următorul (menționez că aș vrea să ies cât mai ieftin cu modalitatea de afișare):

http://users.otenet.gr/~athsam/Circuits/Mini_audio_analyzer.gif

http://users.otenet.gr/~athsam/mini_audio_analyzer.htm

Link to comment

Pe cea cu 74HC14 am făcut-o şi eu în trei exemplare, unul l-am dat pe forum acum câţiva ani, unul e funcţional de mulţi ani la serviciu şi unul i l-am făcut tot unui coleg de serviciu.Chestiile care nu mi-au plăcut la schema aia erau deriva termică deranjantă ce e cauzată de diodele redresoare, care face ca la schimbarea sesizabilă (câteva grade Celsius) de temperatură să fie nevoie de ajustare masivă a zeroului din potenţiometru.Pe aia cu 1,5V nu am mai văzut-o până acum, mi-a atras atenţia serios şi mă gândesc s-o fac măcar de curiozitate, are componente uşor de găsit, puţine şi mai ales merge orice instrument, chiar cu un VU-metru recuperat din casetofoane sau alte aparate.Tensiunea foarte mică de alimentare e un avantaj imens, la celelalte ai nevoie musai de 9V....Cea cu 74HC14 mai are nevoie şi de un microampermetru cât mai sensibil, eu am folosit pentru exemplarele construite instrumente recuperate din multimetre ruseşti şi ceva germane cu sensibilitatea între 50-100uA. Prin urmare eu ţi-aş recomanda să faci prima schemă, măcar de probă, nu e greu de făcut şi nici nu cere componente exotice.Dacă vrei ceva fără complicaţii, cumperi unul digital de la chinezi, dezavantajul e că aştepţi cam mult după el.

P.S.  Nu poţi folosi VU-metre cu leduri pe post de instrument indicator, în orice caz, nu fără complicaţii şi ajustări destul de dificile.Dacă nu ai instrument, îţi pot da eu unul, doar să specifici unde locuieşti...ar fi ideal să pot să ţi-l trimit prin cineva care are trecere prin Craiova, că prin poştă nu garantez că ajunge intact.

Edited by validae
Link to comment

 Mihai.Daca erai pe aproape de Severin te serveam cu un vumetru.Asa cu curier rapid e mai mare daraua...

 E preferabil insa sa cauti un microampermetru cu scala mai mare.Preferabil un multimetru analogic.

 Ti-as recomanda schema asemanatoare,a lui pavek, si sa incerci masurarea cu un multimetru digital.Deci sa-l faci ca un adaptor pt acesta.

Link to comment

Am făcut şi schema prezentată de Crăciun, a funcţionat din prima, dar mi s-a părut că nu era la fel de bună ca cea cu 74HC14.Am folosit tot LM324 dar a trebuit să selectez din mai multe exemplare până am fost mulţumit de funcţionare, nu toate oscilează bine la tensiunea de 3V

.Totuşi, comparând ESR-metrul cu 324 cu cel făcut cu 74HC14 parcă nu indicau la fel la măsurarea ESR-ului, deşi ambele erau calibrate iniţial cu ajutorul unor rezistori măsuraţi cu precizie...

Edited by validae
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines