Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
gheg

Cum scap de distorsiunile de racordare?

Recommended Posts

Am facut schema de mai jos, functioneaza normal, insa, la nivele foarte mici de sunet se aude gâjâit. Am marit tensiunea de mers in gol pana am incins prefinalii si tot degeaba, tot se aude gâjâit orice i-as face.

 

 

hifi-amplifier-symmetrical-50w-2sa1943-2sc5200.png

Link to post
Share on other sites

Da, cel mai probabil oscilatii dincolo de banda audio. Daia poate frig si prefinalii.

 

Later edit: eu nu vad nicio compensare, de niciun fel. Pune cate un C=47pF intre baza si colector la MJE350 si MJE340. La fel procedeaza si cu BD237, BD238.

Edited by sk24bpo
Link to post
Share on other sites

Eu cred ca e o simpla problemuță de curenți prin fiecare etaj. 

Compensează cum a scris colegul mai sus și verifica curenții... 

Gcc-urile ar trebui sa furnizeze circa 2mA (1mA prin fiecare trz. din diferențial),prin VAS(MJE340/350) undeva între 4...9mA(nu mai știu exact, știu sigur ca merge și cu 2mA), prin prefinali 11-12mA, etaj final cam 50-60mA. 

 

Link to post
Share on other sites

Salut @gheg,

 

Semnalul folosit pentru exemplificare este neconcludent. Distorsiunile de neracordare se evidentiaza mai usor cu semnale de frecventa joasa si de preferinta de tipul unui ton constant.

 

Ai atasate doua semnale, pentru evaluare:

Un semnal care contine distorsiuni de neracordare dupa cum urmeaza:

0 - 3 secunde: semnal curat de 80Hz; frecventa este aleasa arbitrar, dar suficient de joasa

3 - 6 secunde: distorsiunile de neracordare cresc progresiv

6 - 9 secunde: distorsiunile raman constante

9 - 10 secunde: distorsiunile scad la zero

10 - 12 secunde: semnal curat

dist_nr80hz.mp3

 

 

Si un semnal curat cu durata de 12 secunde cu care sa-ti testezi amplificatorul.

Daca postezi inregistrarea rezultata in urma redarii semnalului curat, as putea sa fac o analiza si sa vedem ce anume e acolo, care zgarie la urechi.

curat80hz.mp3

 

Spor!

Edited by cirip
Link to post
Share on other sites

Salut @gheg,

 

Inainte de a posta rezultatele, pot sa spun ca si la urechea mea ne-audiofila, semnalul e destul de nasolut, asta ca sa ma exprim politicos. Probabil ca unul dintre motive este aceala ca a fost inregistrat cu microfonul si nivelul e foarte scazut.

 

Iata ce zice semnalul postat, in urma perfuzarii intense :) . Colegii care doresc sa comenteze sunt bineveniti sa o faca.

Prima poza arata semnalul complet si un detaliu de cateva perioade. In mod intentionat nu am spus "sinusoide" penstru ca alea, saracele, nu prea sunt sinusoide.

Nu mi se par evidente distorsiunile de neracordare. In schimb se vad semnale de frecventa mai inalta si zgomot de banda larga. De asemenea este evidenta amplitudinea redusa. Un semnal "normal" ar trebui sa se apropie de +/- 1 (nivel digital normalizat pentru reprezentare pe 16 biti cu semn). Amplitudinea semnalului postat e de 0.010 (nivel digital), ceea ce inseamna ca vreo 40dB ai convertorului A/D raman neutilizati. Nu e de mirare ca SNR masurat este de 19.31dB

elforum_gheg1.thumb.png.e591c2c35db2564f9ecec118f761048e.png

 

A doua poza arata doua secunde decupate din semnalul original, asupra carora a fost facuta o analiza spectrala. Deja incepe sa iasa la iveala cam cum stam cu calitatea. Se observa (poza din dreapta) numeroase armonice, produse de intermodulatie si zgomot.

elforum_gheg2.thumb.png.dabf8d5192abe83002ba2501d1c6db80.png

 

A treia poza si ultima prezinta un detaliu spectral, in care au fost marcate componentele discrete cu amplitudine mare. Dupa cum se constata sunt armonice vizibile pana la ordinul 24. Cred ca daca iti trimit un semnal bi-tonal, ca sa vedem cum stam cu intermodulatiile, deja se goleste forumul de audiofili :)

elforum_gheg3.thumb.png.8e87459be259a310ae7310b8e44f7dbd.png

 

Nu exclud ca rezultatele astea sa fie datorate metodei de masura. Banuiesc ca ai inregistrat cu microfonul de la telefon. Totusi, sunt prea multe componente spectrale discrete, care pot fi si de la dispozitivul de pe care faci redarea, adica din zona digitala. Poate daca dai mai multe detalii cu ce ai redat si cu ce ai inregistrat, sa se poata face niste estimari mai apropiate de realitate. Pana atunci, asta e marfa, asta am masurat si asta postez.

 

An Nou cu sanatate la toata lumea!

 

L.E. Acum am observat ca am gresit notarea pe axa Y la semnalele in timp. Acela este nivelul absolut al semnalului, nu este in dB. Nu mai modific graficele. In schimb, la spectre, nivelele sunt raportate la amplitudinea fundamentalei de 80Hz, care a fost ajustata sa arate 0dB.

 

 

 

 

Edited by cirip
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines