Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor simplu cu doi tranzistori


Postări Recomandate

Radio.jpgSalut, am vazut ca nu mai este valabil contul vechi din motive de inactivitate.
In urma cu 35 de ani am primit de la un prieten bun care a emigrat in Israel un kit de constructii radio rusesc, incomplet, (lipsea documentatia si multe piese) dar pe care el nu l-a montat niciodata. Kitul respectiv avea cel putin 15 cablaje gata facute si erau acolo receptoare simple incepand de la cele cu simpla detectie pana la receptoare reflex sau cu reactie. Toate erau concepute pentru auditie in casca, aveau 0 pana la max. 2 tranzistori. Cu ani in urma am aruncat mare parte din cablaje, in special cele foarte simple si acum imi pare rau pentru ca era o varianta buna de a-l ajuta pe fiu-miu sa invete sa faca singur niste montaje, cine stie, poate il prindea microbul. Am ramas cu doua cablaje si cu datoria morala ca macar un receptor sa il montez. Am scos de pe unul din ele schema pe care incerc sa o pun aici, sper sa mearga fiind prima postare, habar n-am daca mi se permite. Abia mai recent am mai inceput sa mai construiesc unele lucruri necesare ca radioamator (balunuri, antene, interfata pt moduri de lucru digitale, etc) Rugamintea mea este sa ma ajutati cu posibile valori la bobine, rezistente, condensatori si eventual sa-mi semnalati daca am facut vreo greseala la transpunerea schemei de pe circuitul imprimat pe schema desenata de mine. Precizez ca: condensatorul variabil original era unul ceramic, ca un trimer mai mare si nu cred ca-l mai am dar as vrea sa folosesc unul cu aer din RR Albatros. Pentru socurile RF am niste torulete de ferita cu diametrul exterior de vreo 8mm cred... iar L1 si L2 vor fi pe o bara de ferita dreptunghiulara. As dori sa receptionez ce se poate in UM, antena este, priza de pamant buna este. Repet, e doar un moft ce incerc sa fac, am cu ce face receptie daca asta as urmari. Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Editat de yo8sky
Nu s-a incarcat imaginea cu primul link utilizat.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu merge link-ul.Încearcă altfel:

Încărcaţi fotografia/fotografiile aici: https://imgur.com/upload
Apoi daţi click dreapta cu mouse pe imaginea deja încărcată acolo şi selectaţi ,,Copy Image,, sau ,,Copy image location,,
Reveniţi pe Elforum fără a închide pagina de pe Imgur şi daţi ,,Paste,, în postarea unde doriţi să apară imaginea.
Astfel, imaginea va apărea direct, nu ca link pe care să dai click ca s-o vezi...

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri! Voi merge totusi pe schema postata de mine prin tatonari si consultarea altor scheme asemanatoare. Ideea nu era sa fac un receptor oarecare ci acesta. Nu pentru ca e mai bun ci pentru ca ma leaga o amintire din trecut de un foarte bun prieten care, la despartirea ce o credeam atunci definitiva, in 1985 mi-a oferit ca amintire acel kit descompletat. Doar atat. Imi pare rau ca nu am mai pastrat ambalajul kitului si cea mai mare parte din cablaje. Poate cineva isi aminteste de acest kit radio, era ambalat intr-o cutie din polistiren expandat cam de dimensiunea unei foi A3. Incerc sa pun unul din cele doua cablaje care mi-au mai ramas, poate stie cineva despre ce kit a fost vorba. Kitul continea cel putin 14 cablaje, continea doar doi tranzistori si mai multe socluri pentru tranzistori ca in imagine pentru fiecare cablaj. Socurile RF erau bobinate pe tor de ferita, montate pe o placuta de cablaj si se fixau cu suruburi dupa cum se vede iar condensatorul variabil era ceramic, in genul condensatorilor semireglabili dar mult mai mare in diametru. Daca are cineva vreo informatie despre acest kit ar fi binevenita!
Multumesc inca o data pentru intentia de a ma ajuta!

P.S> Lipiturile nu sunt facute de mine... :D

T1wuqVQ.jpg
rkGdJZv.jpg

Editat de yo8sky
precizari
Link spre comentariu

Se pare ca am gasit ceva.
Nu stiu cum e cu linkurile pe acest forum, dar aici si aici aveti ceea ce imi amintesc eu ca am primit de la prietenul meu. E posibil sa fi fost diferite variante constructive dar seamana izbitor de mult cu ceea ce imi amintesc eu... Cireasa de pe tort e ca am gasit si schema pe care o cautam. Imi cer scuze, chiar nu sunt lenes la cautari dar nu stiu de ce nu am gasit pana acum schema desi nu e prima incercare...  Oricum, multumesc mult celor care mi-au raspuns!
Ramane o intrebare: cum sa realizez socurile RF (am niste toruri mici de ferita) si care ar fi numarul de spire pentru L1 si L2 pentru unde medii?

etQDJz9.jpg

Link spre comentariu

Bobinele de şoc se pot construi mult mai simplu pe bucăţi scurte de bară de ferită.Circa 300 spire cu sârmă de 0,1-0,15mm pe un suport de plastic cu două secţiuni, se umplu pe rând cele două secţiuni.Suportul poate fi realizat din tub PVC de instalaţii sau o carcasă de marker şi trei căpăcele ca nişte şaibe din plastic sau carton.Ferita se poate obţine prin tăierea unei bare de antenă mai lungă.Se crestează pe circumferinţă cu o pilă bara în zona de tăiere, pe o adâncime de minim 1mm şi se rupe.Datele înfăşurărilor celor două bobine de acord sunt similare celor din schemele de radio reflex postate de colegi mai sus.Cu atât mai mult că nu aveţi condensatorul variabil ceramic, trebuie să folosiţi datele radiourilor ce foloseau condensator variabil cu aer.Numărul de spire al bobinelor diferă în funcţie de capacitatea condensatorului variabil folosit.

O listă cu kiturile produse în fosta Uniune Sovietică o  găsiţi mai jos.Fiecare kit are ataşată şi documentaţia, care poate fi descărcată sau vizualizată.Poate veţi recunoaşte acolo kit-ul din care fac parte acele plăci.Aveţi nevoie de multă răbdare..

 

http://rr20.ddns.net/Home.aspx?CategoryId=a462a202-d57c-47ef-9498-8349a5a7ceca&Lang=En

Editat de validae
Link spre comentariu

Multumesc de raspuns! Il gasisem deja si am pus in postarea anterioara doua link-uri catre el. Din link-ul dat de dv l-am identificat a fi Kiev 1980. Am gasit acolo si documentatia in format djvu si am convertit-o in pdf. Sunt toate schemele, 21 in total. Se vad si socurile intr-o poza, saunt facute pe tor asa cum imi aminteam eu. Multumesc inca o data tuturor pentru ajutor!

Link spre comentariu

 Pentru medii bobina L1 cca 70-80 spire sarma 0,2 mm,L2 cca 5-7 spire.

 Droselul Dr 1 cca 200 spire sarma 0,1mm.

 L1 depinde de condensatorul variabil avut.Se tatoneaza spirele sa intre in banda de medii.Pozitia lui L2 pe ferita se tatoneaza pentru realizarea unui cuplaj adecvat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări