Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzoare auto SAL


Guest LiviuS

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Din subwooferele gata facute de la SAL sunt vreo 3 modele care merita atentia si unu singur care isi merita si banii. Ma refer la RX-12 cu kevlar de 12". Cele cu plexiglas sunt kick-bass, nu sub. SI dintre difuzoare sunt care suna bine, arata foarte bine, dar nu stau bine la raportul pret-performanta. Eu am facut incinte foarte frumoase cu SXG 12, cu iluminare interioara s.a.m.d, dar la pretul lui, cumperi mai mult estetica decat performanta. Cu Beast-ul e poveste lunga. Daca stii sa-l prepari, e un difuzor bun. Dar la banii aia nu merita efortul daca trebuie sa si platesti pt asta. Cat despre sisteme, AHP-urile au sensibilitate mai mare si le recomand intotdeauna daca e vb de un montaj direct pe head-unit. Kick-bas AHP si tweeter ADT 55 suna mai bine decat setul AHP 16s care vine cu filtrul separat. Dar se simte oricum nevoia de filtru pe kick-bass. Combinatii sunt f multe. Dar ce vroiam sa spun este ca AHP-urile sunt RFP-uri cu motor mai mic. Si cu sensibilitate mai mare in majoritatea cazurilor. Si daca nu ma insel sunt si mai liniare in raspuns decat RFP-urile. Problema e ca nu duc puteri mari. Deci daca e vb de amplif pe medii-inalte....iti trebuie RFP.Si multi s-ar mira sa auda cum suna un set din RFP 16 W (kick-bas de 16 cm) + DTP 25 S (tweeter 38 mm) pe un filtru MB Quart, pus la plezneala. :twisted: Acolo se observa de ce filtrele CONTEAZA. Referitor la DTP 25 S, grija foarte mare la montaj. Au niste fire leonice lipite pe conectori care se rup extrem de usor. Deci mare grija. Cat despre volum de lucru, cu cat dati mai mult in ele cu atat urcati pragul minim de taiere. La filtru 2 cai, 3000 HZ, 12 db / octava, in combinatie cu RFP 16 W au cazut inaltele instantaneu la aprox. 2 x 75 W, dupa vreo 5 min de mers. SI nu au avut bobinajul ars ci s-au intrerupt la acelasi punct de lipitura ar firului leonic. Care din nefericire e sub capsula magnetului. Adica daca desfaci inalta nu ai cum sa o mai montezi la loc sa fie si functionala. Dar la sunet....foarte placut impresionat.Si cate ar mai fi de spus... 8)

Link to comment
  • 4 weeks later...
Guest m_mayday

am si eu o intrebare,vreau sa imi iau si eu un sab. sal si as vrea sa stiu care e diferenta dintre kick-bass si sab. sunt ceva cam afon :lol:

Link to comment

Sub-ul in masina e de obicei difuzorul ala mare si "rau" care reproduce frecventele joase si are de obicei amplificatorul lui, cu un Low Pas Filter (LPF) setat la 80-100-150 Hz. Adica ala e pragul maxim de frecventa care intra in sub. De acolo in sus pana pe la 500-800 Hz e treaba kick-bass-ului din usi. Binenteles ca difuzoarele de kick-bass se ocupa si de partea de medii in sisteme component de 2 difuzoare, care vin de obicei si cu filtre. Mai exista sistemele component (dar nu la SAL) care ofera o configuratie de 3 difuzoare, kick-bass, medie si inalta plus un filtru. De obicei acestea sunt mai "rasarite" calitativ si mai scumpe. Sub-ul se monteaza in portbagaj in incinta standard sau intr-o incinta custom-made pentru el si portbagajul masinii si se ataca cu amplificator dedicat (preferabil). Seturile de kick-bass-medii-inalte se monteaza in usi (bord), polita din spate, sau in alte locuri de montaj care permit asta si se ataca pentru inceput cu semnal de pe amplificarea playerului (care pt un sistem de genul asta trebuie NEPARAT sa aiba iesire dedicata de sub si chiar alte iesiri auxiliare cu control LPF si HPF incorporat plus o gramada de alte lucruri care pot fi folositoare) si mai apoi, la un nivel superior, cu amplificator dedicat. Cablajele folosite la alimentari sunt de sectiune cat mai mare si in cazul unui consum mai sanatos (de la 40-50 A in sus) nu e rau sa ai si un condensator de 1 Farad pentru a-ti proteja sistemul. Ca sa nu te plictisesc, mai sus am zgariat doar suprafata subiectului. :lol: Daca ajungi prin cluj da un MP si poate ne intalnim la magazin sa-ti explic exact cu exemple in fata. Bafta mare!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines