Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mihai 7

Aparat pentru localizarea scurtcircuitului prin ton audio variabil

Recommended Posts

     Buna seara! Am încercat să construiesc pe un breadboard un circuit cu ajutorul căruia se poate localiza un scurtcircuit într-un montaj electronic, prin detectarea variației rezistenței și translatarea acestei variații în ton audio cu frecvență variabiă. Am folosit următoarea schemă:

http://www.waynekirkwood.com/images/pdf/Beeper_Finds_Circuit_Shorts_Jim_Wood_Inovonics_Electronic_Design_March_20_1995.pdf

 

http://www.diy-electronic-projects.com/p213-Beeper-to-find-short-circuits

După mai multe încercări, am reușit să aud un ton în difuzor prin scurtcircuitarea testerelor, însă volumul este prea scăzut iar variația frecvenței tonului este prea mică, nu-mi dau seama de variația rezistenței în domeniul miliohmilor.Menționez că pentru R5 am folosit o rezistență de 150 k, nu înțeleg valoarea din schemă (daca este 1 ohm scurtcircuitează testerele). Este bună de ceva schema, poate fi înbunătățită, sau puteți să-mi recomandați altă schemă (dar fără microcontrolere sau componente costisitoare)?

 

http://www.diy-electronic-projects.com/projects/213/cir_msr006.gif

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Păi ai încercat cu valoarea din schemă ? Acolo e un divizor proiectat cu un scop clar, dacă nu ai citit articolul sau nu ai înţeles funcţionarea, la bornele testerelor ..în gol,, nu trebuie să existe o tensiune mai mare de 0,1V.De la 1 Ohm până la 150000 Ohmi !!! nu ţi se pare o diferenţă cam imensă ? Cum vrei să funcţioneze atunci ?

Link to post
Share on other sites

Exact cum şi trebuie, în gol ar trebui să se audă un ton foarte jos, care creşte odată cu scăderea rezistenţei traseului verificat.La rezistenţă zero, frecvenţa tonului redat de difuzor ar trebui să fie de circa 1kHz, frecvenţă la care urechea umană e foarte sensibilă.

Link to post
Share on other sites

Vezi că foarte probabil ai greşit ceva pe undeva, ori faptul că ai pus R5 de 150k a cauzat afectarea integratului....greu de spus.Dacă şi restul pieselor le-ai pus după cum ai crezut de cuviinţă, nu ştiu ce şanse sunt să funcţioneze cum trebuie.

Link to post
Share on other sites

În schema indicată de d-nul , pentru o tensiune de 25V CC la ieșirea redresorului, cât trebuie să indice voltmetrul între ramura + și ramura -? Mie îmi indică 25 V CC, este corect? Poate fi alimentat circuitul meu cu această sursă dublă?

Link to post
Share on other sites

Sursa de mai sus este echivalentă cu una formată din două surse de CC, legate în serie, unde punctul de legătură este masa? Eu am încercat să alimentez montajul meu cu această din urmă sursă, dar tranzistorul BC557 (înlocuiește 2N3906) se încălzește tare. Prin urmare, cum alimentez corect montajul meu?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.Daca iti place acest forum ai putea sa faci o mica donatie, astfel ajuti sa existe.
Multumim!
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines