Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Flexfeld

Pornire a doua compresoare alternativ

Recommended Posts

Buna ziua,

Am doua compresoare monofazice de aceasi capacitate si de acelasi fel si as vrea sa porneasca in mod alternativ in asa fel ca in momentul in care primul sa oprit sa porneasca al doilea A-B, A-B, A-B.... Daca stie cineva ce device trebuie, presostat dublu, panou electric automat?

Multumesc anticipat 

Link to post
Share on other sites

Se poate face cu relee o comandă care să condiţioneze pornirea unuia de oprirea celuilalt.Asta e varianta ,,low tech,,....fiindcă se poate şi cu circuite logice sau microcontrollere.Dacă nu e ,,pe fază,, dl. inginer Ticu, voi imagina mai târziu ceva, acum mi se închid ochii după o tură de noapte fără somn...

Link to post
Share on other sites

Cine comanda pornirea celor 2 compresoare,un presostat?Si cum vor functiona ele?Un compresor face presiune presostatul opreste compresorul si la recuplarea presostatului trebuie sa poneasca urmatorul compresor sau vreti ca in permanenta sa fie unul din ele activ, pornit?

Link to post
Share on other sites

Daca vreti ca un presostat sa porneasca alternativ cele 2 compresoare,presostatul da comanda pentru bobina unui releu pas cu pas 2 contacti 2 secvente, acesta avand 2 contacti  unul deschis unul inchis,fiecare contact legat pe alimentarea bobinei unui contactor.Fiecare compresor este alimentat prin unul din cele 2 contactoare.Atentie releul pas cu pas Finder nu suporta mai mult de o ora impulsul de comanda fara intrerupere se supraincalzeste bobina.

Edited by valivoi
Link to post
Share on other sites

Daca vreti sa functioneze in permanenta,alternativ, unul din cele 2 compresoare, se foloseste un releu de timp cu un contact deschis si unul inchis, cu functionare in bucla, cat e setata temporizarea un contact cupleaza si la randul lui cupleaza un contactor ce alimenteaza unul din compresoare, celalalt decupleaza si opreste al doilea contactor. Dupa scurgerea setarii se inverseaza starile contactilor si implicit a contactorilor.

Link to post
Share on other sites

Cu ce te ajuta treaba asta? Daca porneai ambele compresoare odata...parca mai intelegeam situatia, adica un debit mai mare de aer. 

Dar asa? Nu te inteleg....vrei sa faci uzura mai mica la compresoare? Nu mai bine pui un compresor deoparte si cand se uzeaza sau se strica cel in functiune ai altul la schimb?

Link to post
Share on other sites

Da ideea e ca unul sa porneasca in momentul in care presostatul a atins valoarea minima admisa dupa care ciclul urmator sa fie preluat de al doilea compresor si tot asa. 

Domnul Ticu multumesc frumos insa e prea rocket science pentru mine, am sa incerc varianta domnului valivoi cu presostatul pe care imi face impresia ca o inteleg mai bine 

Link to post
Share on other sites

   Sigur e preferabila solutia unor relee procurabile din comert daca nu ai "antrenament" la mesterit.

   Cred ca trebuie vazut mai atent cum se da comanda releului pas cu pas. El prefera impulsuri scurte (secunde), dar presostatul (banuiesc ca) inchide un contact tot timpul cat presiunea este sub limita (minute). Poate ar trebui intercalat un releu-timer care sa dea doar un puls scurt la inchiderea contactului presostatului.

   Iar daca se doreste si oprirea ambelor compresoare (nu numai alternarea lor), ar mai trebui introdusa o conditie. Pentru ca la deschiderea contactului presostatului, releul pas cu pas ramane pe ultima pozitie si nu taie alimentarea motorului. Poate ceva de genul asta:

 

Relee-alternative-2.png

 

 

Edited by Ticu
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines