Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
MNM

Masina spalat Arctic BA1200A

Recommended Posts

Buna seara

As aprecia daca imi puteti da sfaturi in ce directie sa o iau cu o masina de spalat Arctic BA1200A, care nu functioneaza.

Problema este la pornirea programului de spalare. Masina trage apa dupa care se aude un "clicait" probabil contactorul si ulterior nu mai face nimic. Daca ii dau reset pot evacua apa din cuva selectand functia de evacuare apa, dar beculetul ramane oprit pe simbolul de stoarcere, nu revine de la sine la faza initiala. Pe programul de stoarcere de asemenea nu face nimic.

A fost un mester care i-a schimbat periile, de fapt le-a adaugit am descoperit acuma cand am desfacut masina, si a mai functionat asa cateva saptamani ~ 1 luna. Acum cand am desfacut-o am umblat la perile adaugite par sa culce bine dar nu stiu cat de bun este contactul, oricum de spalat nu spala.

 

Link to post
Share on other sites

Cred că trebuie puse perii noi, ca să te convingi dă jos suporţii din cele două şuruburi de fixare şi vezi cât iese cărbunele afară din suport.Dacă sunt suficient de lungi, trebuie să iasă cel puţin un centimetru.Dacă iese mai puţin, trebuie schimbate ambele perii cu unele noi.Dacă motorul nu porneşte, maşina nu trece de faza cu alimentarea cu apă...

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru sfat.

Periile ies in afara cartusului cam 2-3 cm cu arcul intins la maxim. Mesterul care a venit tura trecuta a pus perii in completarea celor vechi (asta am constatat acuma cand am desfacut masina)Adica in cartusul periilor a bagat inca o bucata de perie uzata de vreo 5 cm lungime ca sa le completeze pe cele vechi (probabil datorita improvizatiei astea nu face contact calumea). Dupa interventia acea masina a mai functionat de cateva ori.

Nu inteleg de ce a functionat asa carpita inca de cateva ori, e posibil oare sa se fi oxidat peria? Practic peria de completare are sarma pt contact introdusa in ea doar ca a fost taiata. nu cred ca ma exprim foarte clar, imi pare rau ca nu am facut o poza ca era destul de simpla toata explicatia asta :D

Oricum a facut o treaba de doi lei peticeala astea tinand cont ca o pereche de perii cu tot cu cartus costa 30 de lei, in fine.

 

Intradevar masina trage apa, si dupa ce se opreste alimentarea cu apa nu mai continua programul si ramane blocata in aceasta faza. Ca sa pot scoate hainele din ea a trebuit sa o resetez si sa o trec pe programul de evacuat apa ca apoi sa pot deschide usa si sa scot hainele.

 

Link to post
Share on other sites

Scoateți măgăria aia de acolo și puneți perii noi, sau faceți-vă manual niște cărbuni noi dintr-o singură bucată, tăind dintr-unul de mari dimensiuni și apoi folosiți și conexiunea flexibilă multifilară de la vechile perii.Conexiunea flexibilă are rolul de a asigura continuitatea alimentării când vibrațiile cauzate de colector pot cauza întreruperi și contact imperfect.Un contact imperfect acolo poate împiedica motorul să pornească exact când cerința de curent e maximă....

După înlocuirea corectă a periilor uzate, curățați colectorul cu șmirghel fin apoi suflați praful rezultat.Spațiile dintre lamele trebuie bine curățate, eventual cu un ac de cusut, e foarte important acest aspect, fiindcă altfel praful se poate acumula și compacta acolo, rezultând scurtcircuite distructive.

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Am schimbat astazi carbunii cu unii noi. Insa simptomele sunt aceleasi.

De unde ar pute fi problema?

Cred ca comanda catre motor este cu probleme.

 

contactorul de usa inchisa isi cred ca isi face treaba, in sensul in care daca usa nu este impinsa suficient (desi inchisa) nu porneste ciclul de sapalare/ stoarcere. odata apasata usa contactorul da comanda pentru pornirea ciclului.

masina trage apa in cuva si o evacueaza.

daca o setez pe ciclu de stoarcere parcurge programul - adica evacuare apa, stoarcere (nu se invarte cuva), evacuare deschidere usa

presupun ca la fel isi parcurge tot ciclul de spalare doar ca nu invarte cuva.

Link to post
Share on other sites

Verifică releele motorului, sunt două, unul pentru fiecare sens.Ar trebui să verifici şi cupla motorului, poate s-a corodat de la umezeală.Am mai avut astfel de cazuri..

 

Edited by validae
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines