Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
RobertGHD

Controler instalatie Craciun

Recommended Posts

Salut,

Am cumparat recent 3 instalatii tip turturi si au venit cu controlerul acela enervant cu 8 functii. Din pacate doresc sa le montez intr-un loc unde nu voi avea acces facil la controler si as vrea sa il modific astfel incat luminitele sa fie mereu aprinse static, fara jocuri de lumini. 

Am atasat aici 2 poze ale pcb-ului: Firele sunt conectate la pcb in urmatorul mod: 2 fire borna +, 2 fire borna - (cate unul din aceste fire este alimentare 220V AC), apoi cate un singur fir conectat la bornele 0,3 si 2. In total sunt 7 fire, 2 dintre ele fiind alimentarea. Din cele 5 ramase, 4 merg paralel cu traseul iar ledurile sunt conectate in serie la firul de la pinul 2.

In poza unde sunt sagetile galbene, cineva m-a sfatuit sa conectez intrele ele acele 2 borne si piciorusul bridgeului. Credeti ca e ok ?

https://ibb.co/Bc9J21p

https://ibb.co/zZRMkDw

 

Link to post
Share on other sites

Până nu scoţi sau găseşti o schemă clară a circuitului, nu te sfătuiesc să conectezi aiurea firele, că poţi arde toată instalaţia.La intrarea în punte ai curent alternativ, dar eu văd că ai pus acolo (-) şi (+). Dacă totuşi vrei să experimentezi la risc, înseriază cu firul pe care-l muţi în altă poziţie un bec de 230V/10W din alea de frigider, pe post de limitator de curent în caz că faci vreun scurt.Dacă se va aprinde la maxim, ştii că ai greşit ceva, în mod normal ar trebui doar să se înroşească slab.

Din poză nu pot realiza exact cum sunt conectate ledurile, că văd pe intrarea de 230V patru fire...din păcate cu instalaţii din astea tip ,,ţurţure,, nu am prea avut de-a face.Sau doar odată am lipit un fir rupt, dar nu am stat să scot schema.În principiu sunt instalaţii ce aprind succesiv cîteva şiruri de leduri, din ce văd acolo, cipul conţine tiristorii sau tranzistorii necesari comutării, în afară de microcontactul de setare nu mai are alte componente externe.

Link to post
Share on other sites

@validaeMultumesc pentru raspuns. Am pus + si - doar orientativ ca sa exprim ca acele 2 borne sunt pentru alimentare. Intre timp am realizat ca cea de a2-a pereche de fire este de fapt pentru conectarea unei a2-a instalatii in capat. Practic cele 2 fire parcurg toata lungimea instalatiei si in capat au un stecher mama in care poti conecta o a2-a instalatie. Deci instalatia foloseste doar 3 firele, cele conectate la 0,2 si 3.  Firul de la 2 este firul pe care sunt legate ledurile in serie, 0 si 3 merg in paralel.

Edited by RobertGHD
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines