Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
cornel c

Tv Orion arde pct-ul

Recommended Posts

Buna ziua. Am un tv Orion 2106 FMT din 2007. Nu a fost folosit intensiv, doar vreo 3-4h/zi. In cei 13ani a stat nefolosit cam 3-4ani, dar nu continuu ci in perioade de 1-2luni.

Merge impecabil (il folosesc doar pe scart), are culori, contrast, lumina ok. Singurul defect este ca se tot arde termistorul pct(sau cum se numeste piesa respectiva- MZ 72 AL  9RM. In ultimii 4-5ani am schimbat vreo 4-5bucati, care au tinut intre 1-2luni si 1-2ani. Ultima data nu am mai gasit cu 9RM si am pus cu 18RM. A tinut si asta vreun an. O singura data cind s-a ars pct-ul s-a ars si siguranta de sticla de dupa mufa cablului de retea.

Aveti vreo idee care ar fi cauza arderii repetate a pct-ului? E piesa proasta calitativ sau altceva determina arderea ei? Azi iar l-am schimbat, tot cu 18RM.

Ms.

Link to post
Share on other sites

Să nu aibă câteva spire în scurt bobina de demagnetizare, deşi probabil s-ar arde siguranţa de la intrarea în şasiu în acel caz.....cu toate că acei termistori stau permanent fierbinţi, nu e normal să se tot ardă.Măsuraţi totuşi rezistenţa bobinei...comparativ cu alta de la un tv asemănător.

Link to post
Share on other sites

Tensiunea retelei e 228-230V, depinde cu ce multimetru masor. 

Siguranta de la intrarea in sasiu s-a ars o singura data, nu stiu daca a fost coincidenta sau nu. Din pacate nu am alt tv crt ca sa compar rezistenta bobinei sau sa iau alt pct. E ultimul din casa si nu ma ocup cu depanari. Cit mai tine, chiar daca trebuie sa schimb un pct pe an, nu il arunc pentru ca inca se vede foarte bine.

Pct-urile au fost cumparate din magazin, cele cu 9RM au costat 15lei/buc., iar cele cu 18RM au fost 5lei/buc. si au tinut mai mult ca primele.Din ce am gasit pe net, 9 si 18 ar fi rezistenta lor in ohmi. Cind nu am mai gasit de 9ohmi am pus de 18 si vad ca nu a sughitat.La inceput nu am vrut sa pun de 18 ca mi s-au parut prea ieftine si am zis sa nu fie ceva de calitate slaba, dar cind am vazut ca mi l-a ars a treia oara si nu aveam chef sa merg 70km special pentru asta, am pus de 18.

Ma gandeam sa nu fie altceva care determina arderea lor repetata.

Ms.

Link to post
Share on other sites

Pai chiar nu stiu ce sa mai spun. Am reparat sute de tv-uri cind eram student (dupa mai putine) si nu retin sa fi gasit nici macar 10 PTC-uri defecte.

Cauta sa pui unul recuperat, poate e mai bun. Daca nu poti sa faci actionarea PTC-ului pt doar 8-10 secunde la pornire cu un releu, cum era facut la TV-urile mai de top.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines