Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cine ma ajuta la legare corecta tablou ?


Postări Recomandate

Am mai postat dar nu imi raspunde nimeni pe subiect de Tablou deja deschis pe forum. Am o nedumerire la nul in mare parte si la pozitiile RCBO, RCCB, MCB.

Tabloul are 29 module cu 3 nivele a cate 12 posturi. MCB B25 - SUPRASARCINA - RCCB 25 A pe general (?)-priza dedicata plita inductie fir de 4mm RCBO B20 - priza dedicata boiler fir de 4 mm RCBO B20  -  priza dedicata centrala RCBO B16 - priza dedicata masina de spalat RCBO B16 - un circuit prize RCBO B16 - un circuit prize RCBO B16 - sapte prize dedicate MCB B 16 -  trei circuite de prize MCB B 16 - RCCB 16 A pe lumina - cinci circuite lumina MCB 10.

 

Stiu sa leg doar MCB sau doar RCBO. Nu stiu exact cum se leaga laolalta.  Mai ales in privinta nulului, daca trebuie trei RCCB-uri pentru randul de RCBO-uri , pentru MCB B16 SI MCB B10, unde se duce fiecare nul care iese din RCBO? direct la Nulurile fiecarei prize fara a mai intra in Bara De Nul? Din Suprasarcina Faza iese pentru RCBO-uri aparte sau trece intai printr-un RCCB? Nulul care iese din Suprasarcina se duce intr-o bara de Nul aparte de Bara principala de Nul apoi din ea se duce si/sau spre RCCB-uri/RCBO-uri ?

 

In imagine RCBO si MCB Monopolare dar RCBO 1P+N corect ?

 

Tablou casa la tara, firele de prize sunt de 2,5 in afara de cele de 4mm de la plita si boiler si de 1,5 la lumini. Fir litat si intreg prin copex si cateva CYYF-uri. Doresc si sper ca am inteles a face TN-C-S si sa rog Electrica sa imi puna un magneto termic in tablou ( RCBO ) - visez asa-i ? Iar impamantare fac eu cu platbanda. Am niste variante de legare, cine imi zice dintre electricieni cum s-ar lega? Nu imi ziceti sa chem un profesionist ca am numai prosti in comuna. Mi-au tras nul nul faza sau fara PE la lumini si prin placa fara sa ma intrebe daca dau gauri sa pun rigips in tavane. Am tras totul afara si nu l-am mai chemat ! Multumesc !

 

https://imgur.com/VbcrZrC

https://imgur.com/w93Jtcn

https://imgur.com/lLqgC8G

Editat de Alexium
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poate dacă simplifici enunțul problemei și o iei etapizat o să primești răspunsuri.

Sincer îți spun că eu am inceput să citesc și după 5-6 rânduri m-am plictisit.

Ce nu te-a lămurit in subiectul precedent?

Desenează o schiță mai "aerisită".

 

Sfat: chiar dacă instalația electrică trebuia realizată de un specialist (ca tot e la moda acest cuvânt) nu trebuie că tu sa o complicti inutile cu falsul scop că așa te protejezi mai bine de un eventual evenimente neplăcute.

Scoate tâmpenia aia de Digitop (sau cum se numește) si pune o protecție la supratensiune cinstită, chiar dacă la acționare e distructivă.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns Stefan ! In principiu nu stiu daca pot avea NUL si Faza din acelasi RCCB sau Digitop spre RCBO uri si spre MCB uri laolalta, direct sau separat ? Cred ca folosirea unei bare de nul aparte de cea principala e doar pt sa nu aglomerez iesirea din Suprasarcina, am tras concluzia. Pare o chestie la mintea cocosului si usoara dar nu pot sa stiu eu :)

Editat de Alexium
Link spre comentariu

Sincer îmi e foarte greu sa înțeleg ce vrei sa faci, sunt mai greu de cap si nici nu am avut răbdare sa citesc tot.

Iți pot da câteva sfaturi dar trebuie reținut faptul ca tot ce faci e pe răspunderea ta, sfaturile mele sunt de amator si nu sunt autorizat ANRE.

 

O sa răspund la ce am înțeles eu si zic așa: renunță la orice idee de bara ce unește nulul / faza sau ce mai vrei tu de la ieșirea a doua sau mai multe protecții. Ieșirea / ieșirile din protecții spre consumatori nu le unești cu ieșirea / ieșirile de la alta / alte protecție, cel puțin așa înțeleg ca ai făcut in "schema" de mai jos

Luam "schema" de aici https://imgur.com/w93Jtcn 

Ce rol au protecțiile de tip RCBO după RCCB? Mult mai importanta este selectivitatea si dimensionarea corecta a instalației in loc de exagerarea cu protecția RCD.

 

Fie pui un RCBO pe fiecare circuit si renunți la RCCB-uri dar e o sa crească mult costurile, fie pui RCCB distribuie pe ramuri aproximativ cu ai desenat tu si după pui MCB-uri.

 

După BMPM nu am văzut si nu recomand 1P, de fapt eu nu recomand 1P nicăieri la consumatorii casnici, pune o bipolara acolo. Probabil ai auzit undeva chestia cu NU protecție 1P+N si NU întrerupe NULUL, au si astea logica lor dar nu in cazul tău.

 

Ai cam mulți / energofagi consumatori pentru un branșament monofazat. Ce conductor ai de la BMPM la TEG daca zici ca la plita ai secțiunea de 4mm?

 

Tratează lucrurile cat se poate de serios ca nu e de joaca cu așa ceva, poți pune cele mai bune protecții dar daca execuția lasă de dori o sa ai probleme.

Link spre comentariu

Sfatul meu este foarte simplu: renunta la tot ceea ce nu intelegi cum functioneaza.

Vrei sa faci o schema complexa dar daca nu intelegi la perfectie tot ceea ce vrei sa faci acolo mai bine nu faci, ca sa nu mai zic si eu ca sa apelezi la un specialist.

Tablourile de conexiuni si sigurante se fac dupa niste standarde nu dupa cum vrea oricine sa faca. Daca se respecta la punct si virgula ceea ce scrie in standarde atunci totul este perfect si nu mai trebuie si alte complicatii.

Link spre comentariu

 Care-i problema?Nu pleci de la blocul cu indicatie tensiune,din schema?Eu am traseul de boiler si masina spalat tras separat de restul prizelor.E traseu de forta.Si neaparat cu o pamantare buna.

 Nu stiu daca RCBO cu 10 mA e bine.La valori atat de mici de curent dezechilibru e posibil sa declanseze des,accidental.As zice ceva mai mare.Da' poti sa vezi ce recomanda si altii...

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări