Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
theborg

Consum Trifazic mai mic vs. Monofazic

Recommended Posts

Buna ziua,
De 3 luni m-am mutat de la un apartament cu retea monofazata la un apartament cu retea trifazata.

Ca si consumatori sunt aceeasi consumatori care ii aveam la ap. vechi la care se adauga o centrala termica pe gaz si o plita cu inductie.

Pana acum la ap. vechi aveam un consum mediu lunar de 220KWh iar acum am un consum lunar mediu de doar 90KWh.

Teoretic nu ar fi trebuit sa am un consum mediu lunar mai mare acum, avand in vedere ca am consumatori in plus, nicidecum sa scada atat de mult?

Sa nu fie cumva o problema la contor sau sa nu citesc eu corect.

Contorul este unul inteligent tip CERT1 iar indexul il citesc la valoarea 1.8.0.

Multumesc anticipat de raspunsuri!

Link to post
Share on other sites

Salut

 

Prizele din casa, precum si circuitul de lumina sunt distribuite cat de cat echilibrat pe cele trei faze. Cum a facut circuitul, electricianul care a facut cablarea apartamentului. Daca consumatorii sunt cuplati echilibrat pe cele trei faze, se pare ca se plateste mai putin. Eu, bunaoara, mai folosesc si consumatori destul de gurmanzi, adica invertoare de sudura si cand sudez cu cel trifazat, platesc mai putin decat daca ma intind cu unul monofazat. Nu pot sa va dau o explicatie de ce este asa, singura idee pe care am prins-o discutand cu cineva implicat in distributia energiei electrice, este tocmai consumul echilibrat pe cele trei faze.

Link to post
Share on other sites

Da, cam asa este cu echilibrarea. Cand s-a refacut instalatia interioara s-a tinut cont de echilibrarea fazelor. Plita cu inductie este pe L1 si L3, cuptorul electric si bucataria pe L2, masina de spalat pe L1, Uscatorul de rufe pe L3, priza camera1 pe L1, priza camera 2 pe L2, priza camera 3 pe L3, becuri pe L3. M-am gandit ca va fi ceva mai mic dar din alte discutii mi s-a spus ca, consumul va fi acelasi indiferent de monofazat sau trifazat, indiferetnt de echilibrare sau nu a fazelor.

Link to post
Share on other sites

 O fi consumul echilibrat dar nici asa!Adica sa ai consum pe jumatate...Acolo e ceva in neregula cu contorul si instalatia sau se citeste incorect.

 Poti,eventual,sa-l chemi pe furnizor.Javrele astea au prostul obicei sa te taxeze suplimentar cand contorul o ia razna sau se opreste.Parca tu ai fi operator la contor!!

Link to post
Share on other sites

Apropos de "javre"... Niciodata toleranta unui contor de energie electrica nu este cu minus ! Inregistrarea se face mereu in favorea furnizorului. Obisnuit omul sa plateasca cei peste 200 de kwh lunar, nu te gandesti prea des ca poate fi si o eroare grosolana a contorului. Daca, poti dovedi asta, sunt convins ca furnizorul iti va emite facturi pe minus. Dar cine are timp de asa ceva...

Link to post
Share on other sites

La asa consumatori actualul contor indica aiurea . Il poti "verifica"  cu o priza - contor pentru consumatorii monofazati . Eventual imprumutata pentru cateva zile .

Personal asa am depistat niste consumuri anormale ( semnificativ mai mari ) la un hidrofor si la un congelator si le-am remediat .

Link to post
Share on other sites
La 03.12.2020 la 13:00, Nikk a spus:

Personal asa am depistat niste consumuri anormale ( semnificativ mai mari ) la un hidrofor si la un congelator si le-am remediat .

 

@Nikk, poti sa detaliezi te rog? Tocmai am primit o factura de regularizare de 900 ron si chiar mi se pare mult. (am sudat 3 fiare si lasat calc deschis o sapt)

Link to post
Share on other sites

Contorul a fost schimbat ? Regularizarea depinde pentru ce perioada este ,  de platile anticipate facute si de consumatorii dvs.

La mine compresorul de la congelator consuma cca 110 kwh/luna in loc de cca 60 kwh/luna , pierduse din "freon" si mergea mai mult pentru a mentine temperatura iar  hidroforul pornea mai  des din cauza supapei de sens . Personal am optat pentru transmiterea lunara online a indexului  si plata consumului efectiv astfel facturat. Se poate estima/masura  consumul individual si compara cu indicatia contorului . Eu am folosit o priza-contor, asa cum am mentionat , pentru consumatorii monofazici .  Practic am diminuat consumul  cu cca 100kwh/luna .

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines